Almir Terzić: Za BiH bez diskriminacije

Budi građanin/Budi građanka - Za BiH bez diskriminacije
Budi građanin/Budi građanka – Za BiH bez diskriminacije

Almir Terzić, novinar Oslobođenja i član “Helsinškog komiteta za ljudska prava” , podržao je kampanju koalicije “Jednakost” – “Budi građanin/građanka! – Za BiH bez diskriminacije”, a njegov tekst podrške prenosimo u cjelosti.

Piše: Almir Terzić

Građanima Bosne i Hercegovine mora se i treba, u skladu sa demokratskim pravom, ostaviti mogućnost da misle, kažu i javno iskažu ono što žele. Zbog toga sam kao čovjek, građanin, novinar i član Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH čija je osnovna misija borba protiv svakog vida diskriminacije odlučio podržati javnu kampanju Koalicije Jednakost – Mi smo za Bosnu i Hercegovinu bez diskriminacije, a ti?

– Daljnje podjele po etničkoj osnovi tako što će se utrkivati hoće li u Bosni i Hercegovini biti više Bošnjaka, Srba ili Hrvata neće donijeti ništa dobro niti jednom od konstitutivnih naroda ako nije zaštićen – građanin kao individua. To je samo daljnje produbljivanje ionako prisutnih etničkih podjela, s ciljem zaokruživanja nacionalnih teritorija radi lakše raspodjele i ostanka na vlasti. A upravo zaštite prava svakog građanina, odnosno jačanja građanskog u odnosu na nacionalni koncept se i boje politički predstavnici u vlasti jer bi na taj način pala njihova tobožnja briga o “svom narodu” čime bi zapravo izgubili poluge da se i dalje održe na pozicijama što im je dakako, primarni cilj.

Da je tako najbolje, svjedoči i činjenica da se upravo iz tog razloga na sve načine želi onemogućiti provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Već pune tri godine. Jer, htjeli to priznati ili ne, njenom implementacijom ruši se primarno etnički koncept ustroja Bosne i Hercegovine i prava ostalih i nacionalnih manjina u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama izjednačavaju sa konstitutivnim narodima.

Stoga jednom zauvijek treba delegitimirati farsu da pripadnost određenom narodu garantirano donosi isključivo pogodnosti. Samo pravno zaštićeni građanin na svakom pedlju Bosne i Hercegovine je jedini siguran ma kojem narodu pripadao.

Dakle, na raskršću smo – biti slobodni i rasterećeni od primarno etničkih podjela i osjećati se građanima ili prebrojavati krvna zrnca kako bi se utvrdilo ko je nacionalno čist, stav je Almira Terzića.

Koalicija protiv ustavne diskriminacije „Jednakost“ nastala je u decembru 2012. godine, sa ciljem da okupi organizacije civilnog društva, formalne i neformalne grupe, te pojedince i pojedinke koji/e žele zajedničkim naporima raditi na ukidanju svih ustavnih diskriminacija u BiH koje počivaju na etničkom principu. Trenutno Koaliciju „Jednakost“ čini 12 organizacija civilnog društva koje su se okupile oko ove zajedničke ideje. U Bosni i Hercegovini postoji značajna i brzo rastuća populacija koja se ne identifikuje sa aktuelnim diskriminatorskim uređenjem, baziranim na etničkom ekskluzivitetu i dominaciji konstitutivnih naroda, i koja se protivi diskriminaciji koja je u našoj državi, nažalost, priznata kao jedan od ustavnih principa. Koalicija “Jednakost” nastala je, između ostalog, iz potrebe da veliki broj građana i građanki koji pripada upravo toj grupi ljudi, dobije jedan artikulisan glas koji će se boriti za njihove interese, naročito u kontekstu predstojećeg popisa stanovništva u BiH, oko kojeg koalicija “Jednakost” planira pokrenuti i svoju prvu javnu kampanju.

Koalicija „Jednakost“ za konačni cilj ima ukidanje svih ustavnih i zakonskih diskriminacija u Bosni i Hercegovini baziranih na etničkoj pripadnosti, uz izjednačavanje prava svih grupacija koje se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi sa pravima konstitutivnih naroda, kao i izjednačavanje prava svih pripadnika/ca konstitutivnih naroda na cijeloj teritoriji BiH.

Zahtjevi Koalicije „Jednakost“ su:

– Promjena ustava na svim nivoima vlasti u BiH, kao i svih onih zakona koji u sebi imaju elemente diskriminacije na etničkoj osnovi

– Zahtijevane promjene moraju donijeti suštinsku jednakost i potpuno izjednačavanje prava građana i građanki BiH koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda sa konstitutivnim narodima u svakom pogledu

– Nijedna promjena koja se odnosi na etnička prava u BiH ne smije unositi nove diskriminacije ili rješavati postojeće tako da nije u potpunosti ispoštovan princip potpune ravnopravnosti

– Sve ovakve promjene se moraju u potpunosti primjeniti u praksi na nediskriminatoran način

Kampanja "Popismonitor", koju je provela koalicija "Jednakost", do 11. oktobra primila je 601 žalbu na proces popisa stanovništva, saopšteno je danas na konferenciji za novinare. (Midhat Poturoviç - Anadolu Ajansı)

Popismonitor poziva statističke institucije u BiH da se prestanu baviti politikom i dodatno ne narušavaju kredibilitet popisa

U.G. „Zašto ne“ i Popismonitor izražavaju zabrinutost nepostizanjem dogovora statističkih institucija u BiH o...

Alisa Karović
istinomjer 21

Za godinu dana ispunjena dva obećanja

Za godinu dana rada, Vlada FBiH uspjela je ostvariti značajniji progres u ispunjavanju tek 7 (2%) predizbornih obećanja stranaka koje su je formirale. U slučaju Vijeća ministara BiH, taj rezultat...

Alisa Karović

Povodom napada na Art kino Kriterion: Tužilaštvo mora hitno procesuirati homofobne napade

U petak, 4. marta 2016, desio se homofobni napad na osoblje i posjetitelje/ice Art kina Kriterion u Sarajevu. Četiri mlada momka upala su u kafanu, uzvikivali su pogrdne riječi, vrijeđali i...

Alisa Karović