Održane javne tribine u Livnu i Bihaću

12202427_10153641933201271_500374737_n-300x169Aktivisti koalicije Jednakost u srijedu i četvrtak, 28. i 29. oktobra u okviru kampanje ZaUstavimo diskriminaciju posjetili su Livno i Bihać gdje su održali okrugle stolove na kojima se razgovaralo o mogućnostima ukidanja diskriminacije u Kantonu 10, odnosno Unsko-sanskom kantonu.

Na ovim okruglim stolovima su učestvovali Nedim Jahić i Damir Dajanović iz Koalicije Jednakost dok je moderator bio Dalio Sijah iz U.G. „Zašto ne“.

Na okruglom stolu u Livnu, pred okupljenim predstavnicima nevladinih organizacija i građanima/kama Livna, Nedim Jahić i Damir Dajanović su predstavili tipske primjere diskriminacije u ustavima u FBiH, sa posebnim osvrtom na ustav Kantona 10.

Ovaj kanton poseban je i po tome što ni nakon presude Ustavnog suda BiH koji je naziv i obilježje ovog kantona proglasio neustavnim, još uvijek nije iznašao rješenje za ovaj problem. Kako je istaknuto na okruglom stolu, rješavanje ovog problema bi trebao biti primarni zadatak Skupštine ovog kantona, no otežavajuću okolnost predstavlja to što se sjednica Skupštine sa sjedištem u Livnu nije održala posljednja tri mjeseca.

12188765_10153641933341271_1533632573_nNa okruglom stolu u Bihaću, koji je održan u prostoru Kulturnog centra, istaknuto je kako je Ustav Unsko-sanskog kantona prilično sličan Ustavila Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona te u tom smislu ne bi bio veliki problem da se u njemu ukine diskriminacija prema pripadnicima nekonstitutivnih naroda ukoliko bi se ustavne promjene, odnosno amandmani na Ustav, stavili na dnevni red Skupštine.

Inače, kampanja ZaUstavimo diskriminaciju se provodi u devet kantona u FBiH, a podržana je od strane Ambasade Kraljevine Holandije u BiH.

POINT 6.0 konferencija od 24. do 28. maja

Šesto izdanje POINT konferencije održat će se u Sarajevu od 24. do 28. maja u prostoru Art kina Kriterion. Ovogodišnja...

Alisa Karović

U.G. „Zašto ne“ na Personal Democracy Forumu u Gdanjsku

Predstavnici U.G. „Zašto ne“ učestvuju u radu dvodnevne konferencije Personal Democracy Forum koja je počela juče u Gdanjsku. Ovo je peto izdanje ove konferencije koja služi kao platforma za nove...

Alisa Karović

Predstavnici U.G. Zašto ne izabrani za članove Savjetodavnog vijeća inicijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“

Multilateralna inicijativa „Partnerstvo za otvorenu vlast“ predstavlja novi globalni napor više uključenih faktora s ciljem obezbjeđenja konkretnog napretka na području transparentnosti i otvorenosti...

Alisa Karović