Održane javne tribine u Livnu i Bihaću

12202427_10153641933201271_500374737_n-300x169Aktivisti koalicije Jednakost u srijedu i četvrtak, 28. i 29. oktobra u okviru kampanje ZaUstavimo diskriminaciju posjetili su Livno i Bihać gdje su održali okrugle stolove na kojima se razgovaralo o mogućnostima ukidanja diskriminacije u Kantonu 10, odnosno Unsko-sanskom kantonu.

Na ovim okruglim stolovima su učestvovali Nedim Jahić i Damir Dajanović iz Koalicije Jednakost dok je moderator bio Dalio Sijah iz U.G. „Zašto ne“.

Na okruglom stolu u Livnu, pred okupljenim predstavnicima nevladinih organizacija i građanima/kama Livna, Nedim Jahić i Damir Dajanović su predstavili tipske primjere diskriminacije u ustavima u FBiH, sa posebnim osvrtom na ustav Kantona 10.

Ovaj kanton poseban je i po tome što ni nakon presude Ustavnog suda BiH koji je naziv i obilježje ovog kantona proglasio neustavnim, još uvijek nije iznašao rješenje za ovaj problem. Kako je istaknuto na okruglom stolu, rješavanje ovog problema bi trebao biti primarni zadatak Skupštine ovog kantona, no otežavajuću okolnost predstavlja to što se sjednica Skupštine sa sjedištem u Livnu nije održala posljednja tri mjeseca.

12188765_10153641933341271_1533632573_nNa okruglom stolu u Bihaću, koji je održan u prostoru Kulturnog centra, istaknuto je kako je Ustav Unsko-sanskog kantona prilično sličan Ustavila Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona te u tom smislu ne bi bio veliki problem da se u njemu ukine diskriminacija prema pripadnicima nekonstitutivnih naroda ukoliko bi se ustavne promjene, odnosno amandmani na Ustav, stavili na dnevni red Skupštine.

Inače, kampanja ZaUstavimo diskriminaciju se provodi u devet kantona u FBiH, a podržana je od strane Ambasade Kraljevine Holandije u BiH.

Tragamo za pričama koje se zasnivaju na činjenicama

Organizacije Faktograf, Istinomer i Istinomjer pod pokroviteljstvom Međunarodne mreže za provjeru činjenica, organizuju...

Alisa Karović

Istinomjer tim na radionici Demokratizacija i mediji

U organizaciji Fondacije Heinrich Böll u ponedjeljak 24. aprila, održana je jednodnevna radionica, na temu Demokratizacija i mediji. Učesnici/ce radionice bili su i predstavnici/ce  UG. Zašto ne, i...

Alisa Karović

Istinomjer – prva bosanska članica Međunarodne mreže organizacija koje se bave provjerom činjenica

Istinomjer je ove sedmice postao verifikovani član Međunarodne mreže organizacija koje se bave provjerom činjenica (International Fact-Checking Network), te ujedno i jedna od 12 organizacija koje...

Alisa Karović