Četvrto izdanje POINT konferencije se bliži

POINT-3.0-Day-2-02Konferencija organizacija civilnog društva, POINT 4.0, koju organizuje UG Zašto ne iz Sarajeva, doživjet će svoje četvrto izdanje od 20. do 24. maja u Sarajevu, a kao i prethodnih godina okupit će predstavnike vodećih regionalnih organizacija civilnog društva, ali i goste iz zemalja Europe i svijeta.

POINT konferencija (Politička odgovornost i nove tehnologije) je zamišljena kao regionalna konferencija organizacija civilnog društva iz 7 zemalja Jugoistočne Evrope koje se intenzivno bave korištenjem novih tehnologija u svom radu, ali je u svoj rad intenzivno uključila individualce i organizacije iz drugih zemalja, koji se bave specifičnim temama na koje se i fokusira konferencija.

Četvrto izdanje POINT konferencije, održat će se na istoj lokaciji, kao i u prethodne tri godine, u Art Kinu Kriterion u Sarajevu.

Konferencija je kroz svoja prethodna izdanja okupila vodeće stručnjake i organizacije u oblasti korištenja novih tehnologija od strane civilnog društva pa smo tako imali priliku slušati prezentacije o njihovom korištenju u predsjedničkim kampanjama Baracka Obame, koje su održali Julius Van de Laar na prvoj, te Michael Slaby na trećoj konferenciji. Dešavanja u arapskom svijetu svakako su bila jedna od tema konferencije pa smo prošle godine, između ostalih gostiju iz ovog regiona, imali priliku slušati i blogera te uticajnog komentatora dešavanja na Bliskom istoku, Sultana Al-Qassemia koji je govorio o političkoj kontroli printanih medija i šansama koje pružaju društvene mreže za osnaživanje slobode govora. Pojedine panel diskusije, posvećene međunarodnim temama i tokom prethodnih godina su se bavile dešavanjima u arapskom svijetu, a prošle godine su bile posvećene i temi dešavanja u Ukrajini.

Brojne radionice na prethodnoj konferenciji su bile fokusirane na razvoj aplikacija i alata za pomoć područjima poplavljenim u maju prošle godine, a učesnici su se bavili i otvorenim podacima, njihovom vizualizacijom i primjenom, što će biti i jedan od fokusa ovogodišnjeg POINT-a 4.0.

Tako će 20. maja biti održan Data Advocacy Day na kojem će biti predstavljena mreža ActionSEE, koja će promovisati značaj zagovaranja otvorenosti javnih podataka u regionu Zapadnog Balkana, dok će 24. maja biti održana Data Academy, koja će učesnike konferencije fokusirati na značaj veće otvorenosti javnih podataka, ali i tehničke mogućnosti za njihovu prezentaciju i primjenu na različitim područjima.

Ostatak program-a POINT 4.0 konferencije kao i imena njenih gostiju će biti objavljeni uskoro, a do tada u našoj arhivi pogledajte kako je to izgledalo prethodnih godina.

TV Istinomjer: Kako se boriti protiv lažnih vijesti

Od 24. do 28. maja u Sarajevu je održana šesta po redu POINT konferencija koja je okupila predstavnike organizacija...

Alisa Karović

Gradovi i općine u BiH moraju biti mnogo otvoreniji prema građanima

Općine i gradovi u BiH ispunjavaju tek nešto više od trećine (36%) postavljenih indikatora koji daju ukupan pregled otvorenosti jedinica lokalne samouprave u pogledu transparentnosti, pristupačnosti,...

Alisa Karović

Advocacy day: Otvorenost treba biti politika svih regionalnih vlada

Point 6.0 započeo je prvom javnom prezentacijom rezultata i preporuka iz istraživanja provedenog u okviru Regionalnog indexa otvorenosti vlasti u regionu jugoistočne Europe. Indeks otvorenosti je...

Alisa Karović