Svi građani i građanke BiH moraju biti jednaki!

Koalicija Jednakost
Koalicija Jednakost

Koalicija protiv ustavne diskriminacije “Jednakost” upozorava sve političke stranke parlamentarne većine u BiH, stranke popularne “šestorke”, kao i predstavnike EU u BiH, da rješenje u smislu provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci” mora biti takvo da ni u kojem njegovom dijelu građani i građanke u BiH ne smiju biti nejednaki u pravima. Osim toga, Koalicija “Jednakost” želi naglasiti kako je evropska sudbina Bosne i Hercegovine u rukama šest partija na vlasti, te ih pozvati da u najskorijem mogućem roku rješe ovo pitanje poštujući demokratske norme i ljudska prava.

Nakon što smo u prethodnim mjesecima bili svjedocima prijedloga za rješavanje ovog pitanja koji su obuhvatali problematične provizije, u potpunoj suprotnosti sa duhom presude i osnovnim demokratskim normama, Koalicija “Jednakost” ovim putem želi da upozori koji su to minimalni principi koje bi bilo koji prijedlog trebao da zadovolji.

Dakle, Koalicija “Jednakost” insistira na poštivanju sljedećih osnovnih principa u prijedlogu ustavnih promjena za poštivanje presude Evropskog suda za ljudska prava:

1. Rješenje ne smije uvesti apsolutno nikakvu nejednakost za građane i građanke BiH u smislu vrijednosti njihovog glasa. Nejednakost, kako na etničkom, tako ni na teritorijalnom principu, apsolutno nije prihvatljiva i Koalicija “Jednakost”, a ni građani i građanke BiH, neće i ne smiju prihvatiti takva rješenja koja bi legitimizirala bilo kakvu razliku u vrijednosti glasa. U slučaju spominjanog elektorskog načina izbora članova Predsjedništva BiH, vrlo je bitno osigurati jednaku vrijednost glasa svakog građanina i građanke u BiH.

2. Rješenje ne smije sadržavati nikakvo asimetrično rješenje u smislu izbora pojedinaca u institucije vlasti. Asimetrično rješenje bi, posebno u kontekstu izbora članova Predsjedništva BiH, napravilo značajne praktične probleme u funkcionisanju institucija, ali i napravilo dodatne nejednakosti građana i građanki u smislu vrijednosti i legitimnosti njihovog glasa.

3. Rješenje ne smije obuhvatiti ništa osim rješavanja pitanja koja tretira presuda, a posebno ne uvoditi dodatne diskriminacije. Sve drugo bi moglo otežati proces i onemogućiti rješavanje obaveza iz presude, ali i povećati mogućnost manipulacije procesom čija je glavna namjera da ukine diskriminaciju građana i građanki koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda.

4. Rješenje mora da sadrži princip potpune jednakosti “Ostalih” sa pripadnicima konstitutivnih naroda u smislu broja predstavnika i predstavnica, kao i u smislu učešća u procesu odlučivanja u obe institucije na koje se odnosi odluka Evropskog suda za ljudska prava. U slučaju da prijedlog promjena zadržava etnički koncept formiranja ovih institucija, potrebno je u potpunosti izjednačiti broj i nadležnosti članova institucije iz pojedinog konstitutivnog naroda, sa članovima koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici jednog od konstitutivnih naroda.

S ovim na umu, Koalicija “Jednakost” još jednom želi da upozori predstavnike političkih partija na vlasti da se vode demokratskim principima u kreiranju rješenja, a predstavnike međunarodne zajednice da je njihova uloga da, kroz facilitaciju rješenja sa predstavnicima BiH političkih partija, imaju obavezu odbrane tekovina demokratije i ljudskih prava država iz kojih dolaze. Ukidanje diskriminacije i jednakost građana i građanki u pravima ne smiju biti predmet nikakvig kompromisa, a svaka partija i njen predstavnik koji podrži bilo kakvo rješenje koje bi to narušilo će biti kažnjen od strane građana/ki na izborima.

koalicija-jednakost

Koalicija Jednakost i Inicijativa Građanke za ustavne promjene – Odluka Predstavničkog doma Parlamenta BiH je bitan korak za BiH na evropskom putu

Koalicija Jednakost, koja broji 24 organizacije civilnog društva i Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ koja...

Alisa Karović
antifa

Reakcija na filofašističke pojave u našem društvu

Nećemo mirno gledati fašizaciju društva i promociju mržnje, nacionalizma i netrpeljivosti. Smrt fašizmu – sloboda narodu. NO PASARAN. Mi dole potpisani i potpisane, Osjećamo građansku...

Alisa Karović

Pozivamo poslanike u Predstavničkom domu PS BiH da spriječe ponovno uvođenje „bijelog hljeba“

Već godinama, a posebno od protesta u februaru 2014. godine, jedno od pitanja koje je bilo u fokusu bh javnosti je tzv. "bijeli hljeb", odnosno mogućnost da poslanici, ministri i njihovi zamjenici...

Alisa Karović