UG Zašto nije bilo domaćin 3. Međunarodne stipendije za učesnike iz Azerbejdžana

UG Zasto ne u ime mreže odgovornosti, tehnologije i institucionalne otvorenosti u jugoistočnoj Evropi (ACTION SEE) ove godine je bila domaćin 3. Međunarodnog programa stipendija/pripravničkog staža. Učesnici su bili tri medija i aktivisti OCD iz Azerbejdžana: Vusala Alibayova, Gunel Sardarli i Farid Hasanov.

Od 2015. godine naša organizacija vodi godišnji program stipendija koji ima za cilj poboljšanje rada NVO na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi (region MENA). 2017. godine ovaj rad smo proširili na Azerbejdžan. Ovaj projekat je nastavak rada koji smo radili sa egipatskim grupama i grupama iz zemalja MENA u prethodnim godinama.

Stažiranje za ove aktiviste obezbedilo je tehničku podršku koju njihove organizacije mogu koristiti u razvijanju novih platformi za jačanje političke odgovornosti i transparentnosti u Azerbejdžanu. Stažiranje je trajalo mesec dana, a uključivalo je i rad sa UG Zasto ne, prezentacije drugih OCD iz BiH i učešće na godišnjoj POINT konferenciji.

Učestvovanje na konferenciji POINT pokazalo se veoma korisnim i plodnim za pripravnike, jer konferencija nudi i sjajnu priliku za razmjenu iskustava i ideja, ali i za dobijanje informacija o najnovijim inicijativama u oblasti odgovornosti, transparentnosti i tehnologije u regionu, Evropi i svijetu.

 

 

 

 

 

 

Tokom programa stažiranja, stažisti iz Azerbejdžana posjetili su brojne medije i OCD kao što su Al Jazeera Balkans, Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Mediacenter, Koalicija Pod lupom, CPU, gdje su imali priliku da se upoznaju sa svojim liderima i razgovaraju o konkretnim projektima koji implementiraju .

Ovaj program stipendija je liderima organizacija civilnog društva iz Azerbejdžana pružio priliku da uče i razmenjuju iskustva o temama korišćenja tehnologije za promociju demokratije, praćenje političkih procesa, praćenje budžeta, zagovaranje, provjeru činjenica, nove medije, istraživačko novinarstvo, medijski monitoring i slično.

ACTION SEE: Dodijeljeni grantovi civilnim organizacijama

Grantovi za realizaciju šestomesečnih projekata dodeljeni su 18 organizacija civilnog društva iz šest zemalja:...

Emir Zulejhić

ACTION SEE: Kreirane preporuke za unaprijeđenje otvorenosti institucija u BiH

Mreža nevladinih organizacija ACTION SEE, nakon provedenog istraživanja o otvorenosti institucija kroz Regionalni indeks otvorenosti vlasti u 6 zemalja jugoistočne Evrope (BiH, Srbija, Crna Gora,...

Alisa Karović

“Global Fact 4” okupio gotovo 200 fact-checkera iz cijelog svijeta

Od 05. do 07. jula ove godine, u Madridu je održan Global Fact 4, međunarodna konferencija “fact-checkera” na kojoj su učestvovali i predstavnici bosanskohercegovačke fact-checking inicijative...

Alisa Karović