Istinomjer

Istinomjer je inicijativa koja u svom fokusu ima promociju odgovornosti političkih partija koje participiraju u izvršnoj vlasti, kao i nosioca javnih funkcija koji imaju odgovornost prema građanima/kama BiH. Cilj mu je da politički i javni diskurs u BiH što više usmjeri ka promociji političke odgovornosti kao temeljnog principa demokratije.

Naš je stav da je odgovoran pristup davanju i ispunjavanju predizbornih obećanja jedan od temeljnih pokazatelja odgovornosti političkih partija prema svojim glasačima/cama (i građanima/kama uopšte), i kao takav predstavlja jedan od neophodnih uslova za postojanje i funkcionisanje istinske demokratije. „Fer izbori“, u tom smislu, znače više od odsustva izborne krađe – lažna obećanja, iako nisu zakonski sankcionisana, predstavljaju, ipak jedan vid izborne prevare građana i građanki, naročito ukoliko postanu ustaljena i kontinuirana praksa. Na taj način se gubi jedan od ključnih elemenata demokratije – politička odgovornost nosioca vlasti prema građanima i građankama.

Istinomjer vrednuje izjave nosioca javnih funkcija u smislu njihove dosljednosti, istinitosti i ispunjavanja obećanja koja daju u svojim javnim istupima. Pored toga, Istinomjer prati ispunjavanje predizbornih obećanja iz izbornih programa političkih partija koje su dobile mandat da obnašaju vlast na lokalnom, entitetskim i državnom nivou.

Istinomjer je do sada pratio i ocijenio uspješnost partija na vlasti na državnom i entitetskim nivoima u mandatima 2006-2010; 2010-2014; te nastavlja praćenje ispunjavanja predizbornih obećanja na ovim nivoima i u mandatu 2014-2018.

Pored monitoringa dva najviša nivoa vlasti, Istinomjer je pratio i ispunjavanje predizbornih obećanja načelnika deset bh. opština u mandatu 2008-2012; dvanaest opština u mandatu 2012-2016; te nastavlja monitoring u sklopu “Lokalnog Istinomjera” i u mandatu 2016-2020.

Istinomjer je, također, posvećen saradnji sa sličnim inicijativama u regionu. Do sada smo pružili podršku i učestvovali u razvijanju “istinomjerskih” platformi u Makedoniji (Vistinomer.mk koji je pokrenula fondacija “Metamorphosis”) i Hrvatskoj (Faktograf.hr koji je pokrenula organizacija civilnog društva “GONG”). Među našim partnerima je i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) iz Srbije, koji je pokrenuo prvi ovakav projekat u regionu (Istinomer.rs).

Istinomjer je neprofitni medij čiji rad financijski podržava National Endowment for Democracy (NED). Budžet Istinomjera za 2017. godinu iznosi 71.000 USD.

Više o samom Istinomjeru i njegovom konkretnom radu možete pročitati na ovom linku.