POINT 5.0 konferencija od 25. do 28. maja

Novo, peto izdanje konferencije POINT (Politička odgovornost i nove tehnologije) biće održano od 25. do 28. maja ove godine. Ovogodišnja konferencija biće, kao i ranijih godina, održana u Sarajevu, u prostoru Art kina Kriterion od 26. do 28. maja, dok će u srijedu, 25. maja, u sklopu konferencije u Banjaluci biti održan „Dan zagovaranja za slobodu izrazavanja na internetu – POINT W dan“.

POINT-3.0-Day-2-02

 

I ove godine POINT 5.0 konferencija će okupiti organizacije civilnog društva i osobe koje se bave upotrebom novih tehnologija u zagovaranju odgovornog društva i transparentne vlasti. Na POINTu će učestvovati blizu 150 učesnika _ca iz regiona i svijeta.

Kroz brojne prezentacije, panel diskusije i radionice, konferencija će se ove godine baviti otvorenim podacima i otvorenom vlasti, monitoringom izbornih procesa na Balkanu i u svijetu, factcheckingom, slobodom online izražavanja, ali i nezaobilaznim aktuelnim dešavanjima na Bliskom istoku.

Tako će već prvog dana POINT 5.0 konferencije, paralelno sa POINT W danom u Banjaluci, biti održana TV factcheckig radionica koju će voditi urednici i producenti nekih od najistaknutijih factchecking emisija iz Evrope. Radionica ce okupiti predstavnike_ce factcheck portala i inicijativa, kao i predstavnike_ce medija iz BiH i regiona. Radionica će se održati u Sarajevu u prostoru Networksa (Skenderpašina 1) sa početkom u 13:00 sati. Radionicu ce voditi Alberto Puoti (Rai – Virus Rai 2), Alejandro Olvera Madueño (La Sexta – El Objetivo), Alexios Mantzarlis (Poynter – International Fact-Checking Network), Patrick Worrall (Channel 4 – Fact Check) i Faik Ispahiu/Jeta Xharra (Kallxo). Voditelji ove radionice govorit će i na panel diskusiji posvećenoj TV factcheckingu 26. maja.

Istog dana biće upriličen i razgovor sa Jasonom Reiflerom sa Exeter univerziteta, koji će govoriti o izborima u SAD-u u vrijeme Trumpa i društvenih mreža. Panel-diskusija pod nazivom “Četiri godine nakon Arapskog proljeća” održaće se istog dana, a na njoj će govoriti Walid Al-Saqaf, Amr Sobhy i Kevin Coyne (Wasabi) i Mohammed Elmejrab (Univerzitet u Tripoliju), dok će razgovor moderirati Ahmed Farag.

Nezaobilazna tema na petom izdanju POINT konferencije su i “Panama papers”, a na panelu pod nazivom “Tehnologija, novinarstvo i neki papiri iz Paname – Objavljene priče, naučene lekcije”, govorit će Smári McCarthy i Michał Andrzej Woźniak (Organized Crime and Corruption Reporting Project), a panelom će moderirati novinarka iz Sarajeva, Nidžara Ahmetašević.

Jedna panel diskusija na ovogodišnjoj konferenciji biće posvećena i izbjegličkoj krizi u svjetlu upotrebe novih tehnologija u pomoći izbjeglicama. Na ovom panelu će govoriti Kate Coyer sa Centralnog evropskog univerziteta, Jillian C. York  iz Electronic Frontier Foundation,  Filip Milenković  iz Grupe za analizu i kreiranje javnih politika,  Joséphine Goube iz Girls in Tech UK, teValent Turković iz Otvorene mreže. Ovaj panel biće održan 27. maja od 12:00h.

Svakako, POINT 5.0 konferencija će se i ove godine baviti političkom satirom, te će tako u petak 27. maja biti održan panel sa predstavnicima srbijanskog satiričnog portala Njuz.net. Ovaj panel baviće se TV satirom, odnosno time kako politiku učiniti zanimljivom na ekranu. Ekipa Njuz.net-a će istog dana od 19:00h održati i promociju svoje knjige pod nazivom „Prava istorija sveta“.

O slobodi izražavanja na internetu govorit će Jillian C. York (Electronic Frontier Foundation) i Mathew Stender (Onlinecensorship.org), dok će razgovor moderirati Darko Brkan iz UG. „Zašto ne“.

O factcheckingu medija i inovativnim pristupima na ovom polju govorit će Haytham Mones i Abbas Adel sa egipatskog portala Akhbarmeter i Filip Stojanovski iz makedonske fondacije Metamorphosis.

U okviru POINT 5.0 konferencije biće održana i projekcija filma „Yes men are revolting“ u kojemAndy Bichlbaum i Mike Bonanno (The Yes Men) skreću pažnju na uništavanje okoliša i korporativnu pohlepu. Projekcija će se održati u četvrtak 26.05. od 19:00h u kino sali Kriteriona, dok će u istom terminu u prostoru caffe bara biti održana i promocija knjige crnogorskog publiciste Brane Mandića „Februar je čekao olovku“.

POINT konferencija inače je regionalna konferencija organizacija civilnog društva iz 7 zemalja Jugoistočne Evrope, koje se intenzivno bave korištenjem novih tehnologija u svom radu. POINT 5.0 je peto izdanje konferencije, koja se održava od 2012. godine.

Predstavnici U.G. Zašto ne izabrani za članove Savjetodavnog vijeća inicijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“

Multilateralna inicijativa „Partnerstvo za otvorenu vlast“ predstavlja novi globalni napor više uključenih faktora s...

Alisa Karović

Darko Brkan prezentovao mladim političarima rad Inicijative za monitoring EU integracija

Prošli vikend, 4. i 5. marta, Nacionalni demokratski institut BiH organizovao je radionicu pod nazivom “Mladi u Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj Uniji - kreiranje prioriteta” za mlade...

Antonela Ramljak

Partije na vlasti u RS na polovini mandata: 4 ispunjena obećanja

U prve dvije godine mandata Vlade Republike Srpske, partije koje su formirale vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj (SNSD, DNS i SP RS) započele su rad na 126 od 459 obećanja koje su dale u svojim...

Antonela Ramljak