Zatvaranje pitanja o etničkoj/nacionalnoj pripadnosti neće proći!

popis-pripadnostPovodom sve izraženijih političkih pritisaka da se popisni obrazac vrati u staru formu, sa zatvorenim pitanjima o etničkoj/nacionalnoj pripadnosti, vjeroispovjesti i maternjem jeziku, Koalicija protiv ustavne diskriminacije “Jednakost” poručuje Vijeću ministara da politički pritisci ne smiju imati primat nad pravima građana i građanki Bosne i Hercegovine. Svi građani/ke naše države imaju pravo na jednak tretman bez obzira na svoju etničku/nacionalnu pripadnost i niko im ne smije uskraćivati pravo da se slobodno izjasne.

Upozoravamo Vijeće ministara, koje u ovom trenutku čine Vjekoslav Bevanda, Zlatko Lagumdžija, Nikola Špirić, Damir Hadžić, Zekerijah Osmić, Fahrudin Radončić, Sredoje Nović, Bariša Čolak, Mirko Šarović i Damir Ljubić, da ćemo na svaki raspoloživi način pozvati na odgovornost svakog onog ministra koji podrži vraćanje diskriminatorne forme popisnice. Ovakav postupak smatraćemo direktnim atakom na građane i građanke BiH koji/e ne pripadaju konstitutivnim narodima i otvoreno svrstavanje uz antidemokratske i antigrađanske politike, koje su u suprotnosti kako sa evropskom praksom, tako i sa univerzalnim standardima poštivanja ljudskih prava.

Prvobitna forma popisnog obrasca promijenjena je, upravo zbog svog diskriminatornog karaktera, kao rezultat reakcije civilnog društva i relevantnih međunarodnih tijela poput EUROSTAT-a koja su, bez izuzetka, u svojim preporukama utvrdila da osjetljiva pitanja poput ovih ne smiju biti postavljena na restriktivan i diskriminatoran način.  Potpuno je neprihvatljivo u demokratskom društvu da se postignuto rješenje, koje obezbjeđuje minimum poštivanja ljudskih prava i demokratskih standarda, jednostavno ukine samovoljnom odlukom izvršne vlasti i da se umjesto njega instalira rješenje kojim će se ponovo uspostaviti diskriminacija, usmjerena direktno protiv onih građana i građanki koji/e se ne identifikuju sa jednim od tri konstitutivna naroda.

Ne postoji niti jedan razlog za vraćanje ovog procesa unazad, osim političkih pritisaka koji dolaze od različitih interesnih skupina unutar političkih elita konstitutivnih naroda, to jest stranaka sa nacionalnim predznakom. Ove su skupine više puta pokazale da popis stanovništva posmatraju isključivo kao teren za manipulaciju budućim rezultatima popisa u političke svrhe, čime su na različitim nivoima ugrozili i usporili proces evropskih integracija. Ukoliko im se u tome sada pridruži i Vijeće ministara kao najviša institucija izvršne vlasti, Bosna i Hercegovina će ponovo postati žrtvom još jedne opstrukcije kako eurointegracijskih procesa, tako i implementiranja osnovnih standarda zaštite ljudskih prava.

Bosna i Hercegovina, kao država koja pretenduje na članstvo u Evropskoj Uniji, ne može sebi dozvoliti još jedno eklatantno odstupanje od prakse u državama članicama EU, preporuka EUROSTATA, ali i interesa sopstvenih građana i građanki. Svaki ministar koji to dozvoli time će jasno pokazati da mu nije stalo do prava onih Bosanaca i Hercegovaca koji su već žrtve ustavne diskriminacije u ovoj državi, niti do evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Koalicija JEDNAKOST

koalicija-jednakost

Koalicija Jednakost i Inicijativa Građanke za ustavne promjene – Odluka Predstavničkog doma Parlamenta BiH je bitan korak za BiH na evropskom putu

Koalicija Jednakost, koja broji 24 organizacije civilnog društva i Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ koja...

Alisa Karović
antifa

Reakcija na filofašističke pojave u našem društvu

Nećemo mirno gledati fašizaciju društva i promociju mržnje, nacionalizma i netrpeljivosti. Smrt fašizmu – sloboda narodu. NO PASARAN. Mi dole potpisani i potpisane, Osjećamo građansku...

Alisa Karović

Pozivamo poslanike u Predstavničkom domu PS BiH da spriječe ponovno uvođenje „bijelog hljeba“

Već godinama, a posebno od protesta u februaru 2014. godine, jedno od pitanja koje je bilo u fokusu bh javnosti je tzv. "bijeli hljeb", odnosno mogućnost da poslanici, ministri i njihovi zamjenici...

Alisa Karović