Idi na sadržaj

Predstavljena Javnarasprava.ba na Open Data konferenciji u Madridu

Alisa Karović

Open Data Konferencija (IODC2016) koja se održala 06. i 07.10.2016. u Madridu okupila je više od 1500 učesnika i učesnica iz cijeloga svijeta i iz više od 100 različitih zemalja. Više od 330 stručnjaka_inja je u 82 sesije organizovane u sklopu ove konferencije, prezentiralo svoj rad i refleksije na značajnost principa otvorenosti podataka kao značajnog doprinosa u 24 sektora, uključujući i zdravstvenu zaštitu, okoliš, novinarstvo, agrikulturu, transport i ‘pametne gradove’.

untitled

Četvrto izdanje IODC2016, održano je pod motom “Globalni ciljevi, lokalni uticaj”, a organizovano je u saradnji sa Ministarstvom industrije, energije i turizma, Svjetskom Bankom, Međunarodnim centrom za razvoj i istraživanje (IDRC), i mrežom Open data za razvoj (OD4D).

Tokom sesija učesnici_e su imali priliku da uvide i diskutuju o raznim izazovima i prilikama na koje se nailazi u radu sa otvorenim podacima, te da od vodećih svjetskih stručnjaka i stručnjakinja nauče više o uspješnim inicijativama i principima otvorenih podataka.

Open Data Konferencija spaja najinovativnija i praktična rješenja otvorenih podataka koja su podsticaj raznim promjenama u društvenim i ekonomskim sferama poput zdravstva, školstva, nauke, agrikulture i mnogih drugih, identifikuje nove prilike i diskurse koji (će da) oblikuju agendu otvorenih podataka, a također otvara mogućnosti za partnerstva koja će podstaknuti razvoj međunarodne Open Data zajednice.

Kako je akcenat bio na lokalnim inicijativama, Udruženje građana “Zašto ne” imalo je priliku da na jednom od panela prezentuje web platformu Javna rasprava koja za cilj ima povezivanje običnih građana_ki sa parlamentarcima_kama, te njihovo uključivanje u sam proces donošenja odluka. Ova platforma za cilj ima veću transparentnnost političkih procesa te kao posljedicu i veću odgovornost političara_ki.

Našu prezentaciju možete pronaći na ovom linku