Idi na sadržaj

Promoviran MojPorez.ba – platforma koja približava iznose i način prikupljanja poreza, te njihovu potrošnju kroz budžetske rashode

Alisa Karović

Svjesni ste ste da veliki dio vaše plate odlazi negdje, no niste sigurni tačno gdje? Koji se to budžeti pune novcem građana i građanki, za što služe, i koliko tačno dana prosječan građanin ili građanka radi za svoje potrebe a koliko dana u svrhu plaćanja poreza? Da li ste znali da jedan radnik ili radnica provede u prosjeku čak 189 dana radeći kako bi izmirili svoje porezne obveze dok tek 176 dana provede radeći za svoje lične potrebe?

Danas je lansirana platfroma MojPorez.ba, prva takva u regionu, sa ciljem da radnicima i radnicama približi trenutno vrlo apstraktnu temu, a to je koja je to tačno cijenja njihovog rada i koliki dio njihovih plata svaki mjesec ide na finansiranje javnih usluga. Ova platforma na jednostavan i zanimljiv način omogućava građanima BiH da tačno ustanove koliko različitih izdataka plaćaju za poreze, doprinose i slično na mjesečnom i godišnjem nivou, te koliko se tih izdataka troši na različite stvari u okviru budžetskih i vanbudžetskih fondova.

Svaki korisnik_ca ovog edukativnog alata, moći će personalizirati svoje prihode i dobiti svoj račun za pružanje javnih usluga. Račun će biti izdat na osnovu budžetskih rashoda iz prethodne kalendarske godine, sa izdavanjima za penzije, otplatu vanjskog duga, puteve, autoputeve, opšte javne usluge, odbranu, javni red i sigurnost, ekonomske poslove, zaštitu životne sredine, stambene i zajedničke poslove, zdravstvo, rekreaciju, kulturu i religiju, obrazovanje i socijalnu zaštitu, također korisnik će moći vidjeti koji je to njegov Dan slobode od poreza koji simbolično predstavlja dan u godini kada korisnik prestaje raditi za plaćanje poreza i počinje raditi za vlastite potrebe,

*Mojporez.ba lansiran je kao dio projekta “Uvođenje transparentnosti i odgovornosti  u javno budžetiranje” koji vode UG Zašto ne i Centar za politike i upravljanje u saradnji sa Litvanskim institutom za slobodno tržište i uz podržku Američke ambasade.