Aktuelni parlamentarci/ke ponovo na izbornim listama: Ko je bio naj(ne)aktivniji u proteklom mandatu?

Pojedini parlamentarci/ke koji su osvojili mandat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) na Općim izborima 2018. godine ponovo su svoje mjesto našli/e na izbornim listama za predstojeće izbore, te će ih građani/ke Bosne i Hercegovine imati priliku birati i tokom Općih izbora 2022. godine. Četiri godine parlamentarnog staža u okviru prethodnog mandata bile su dovoljne da se javnost uvjeri u (ne)rad parlamentaraca/ki kojima su birači/ce poklonili svoje povjerenje. Neki od tih parlamentarca/ki podnijeli su nemali broj inicijativa tokom mandata 2018 – 2022, dok pojedini, kako pokazuju podaci web alata Parlametar BiH, koji prati rad PSBiH (kroz sjednice, legislativu, prisutnost na glasanjima, poslanička i delegatska pitanja i inicijative i na taj način pruža uvid u (ne)aktivnosti svih zastupnika/ca), nisu predložili nijednu inicijativu ili su podnijeli neznatan broj njih. Ipak, i oni se nalaze na izbornim listama predstojećih općih izbora. 

U svjetlu toga, Parlametar BiH donosi pregled zabilježenih aktivnosti koje su aktuelni parlamentarci/ke ostvarili tokom proteklog mandata u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a koji se nalaze i na kandidatskim listama za Opće izbore 2022. Putem platforme Parlametar, kao naprednog alata koji omogućava informisanje o radu PSBiH i cjelokupan proces donošenja odluka u ovom najvažnijem zakonodavnom tijelu čini transparentnim, izdvojili smo parlamentarce/ke koji su podnijeli najmanje, odnosno najviše inicijativa, kao i statistiku njihovog (ne)prisustva sjednicama i (ne)učešća u glasanju.

Parlamentarci/ke koji su podnijeli najmanji broj inicijativa i pitanja tokom mandata 2018 – 2002, a koji su se kandidovali i na predstojećim izborima, sljedeći su:

Prema statistici Parlametra BiH, parlamentarci/ke koji su najmanje prisustvovali sjednicama domova su:

Najaktivniji parlamentarci/ke po broju podnijetih pitanja/inicijativa su:

Bitno je naglasiti da pojedini parlamentarci/ke koji su imali visok postotak prisustva na sjednicama na istima nisu uvijek glasali. Tako, prema podacima Parlametra BiH, parlamentarci/ke koji su najviše doprinijeli u donošenju odluka putem glasanja su:

Fotografija naslovnice: Jennifer Boyer

Više o ovim podacima možete saznati na platformi Parlametar BiH.

 

Piše: Elma Datzer

(javnarasprava.ba)

Vodič za proaktivno objavljivanje informacija

U okviru regionalnog projekta Indeks otvorenosti, u sklopu kojeg se mjeri otvorenost zakonodavnih i izvršnih...

Danira Karović

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT conference started as a partnership of regional organizations and individuals from the...

Sofija Tovarovic

Interna obuka o provjeri činjenica za medije u BiH

U kontekstu brze digitalne transformacije i procvata informacijskog haosa, kojeg karakterišu pad predanosti profesionalnim novinarskim standardima, rast dezinformacija i očit pad povjerenja civilnog...

Sofija Tovarovic