Idi na sadržaj

Almir Terzić: Malverzacije političkih stranaka u BiH

Ilustracija
Ilustracija

Svi sporni izvještaji o finansijskom poslovanju političkih stranaka kod kojih su utvrđene nepravilnosti koje imaju elemenata krivičnog djela kao što su korupcija, kriminal, utaja poreza i drugi vidovi malverzacija bit će dostavljeni na postupanje Tužilaštvu BiH.
Piše: Almir Terzić
Zaključak je to Centralne izborne komisije BiH nakon izricanja najnovijih sankcija zbog nepravilnosti uočenih u godišnjim finansijskim i postizbornim izvještajima koji se odnose na 2010. godinu, odnosno kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranka BiH.

Iz CIK-a BiH su inače, nezadovoljni ponašanjem Tužilaštva BiH koje do sada nije procesuiralo ne samo niti jednu odgovornu osobu u političkim strankama zbog utvrđenih malverzacija u godišnjim finansijskim izvještajima, nego i pojedinaca koji su bili odgovorni za pokušaje izbornog inženjeringa na općim izborima 2010. godine.

Ipak, u CIK-u BiH cijene kako je njihova obaveza nadležnom tužilaštu ukazati na nepravilnosti, a da je njihova odgovornost da li će i koje radnje poduzeti kada su u pitanju uočene nepravilnosti.

Tako će kao prvi sporni izvještaj u Tužilaštu BiH završiti predmet Hrvatske krščansko-demokratske unije (HKDU) BiH. CIK BiH je ovoj stranci već izrekao novčanu kaznu od 5.000 KM zbog kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka BiH, ali za ono što nije nadležan, namjerava ukazati Tužilaštvu BiH.

A, Služba za reviziju CIK-a BiH uvidom u finansijsko poslovanje HKDU-a otkrila je ozbiljne elemente korupcije i kriminala.

Revizori su tako otkrili da je iznos od 24.600 KM za koji HKDU tvrdi da je isplaćen u svrhe „humanitarnih rashoda“ zapravo otišao u sasvim druge svrhe. On je naime, u vidu donacija utrošen za školovanje članova stranke i njihove djece, ekskurzije, sponzorstva u malom nogometu, te plaćanje privatnih obaveza članova stranke što se nikako ne može smatrati rashodima u humanitarne svrhe.

Tako je kao pomoć za plaćanje električne energije od 3.000 KM otišlo jednom od dužnosnika HKDU-a, iako u svom vlasništvu ima dva luksuzna automobila – Posrche Cayenne i BMW 540.

Na sve ovo stranka nije platila poreze pa se smatra kako su troškovi iskazani u manjem iznosu od 5.400 KM koliko bi oni zapravo trebali iznositi da je to učinjeno.

Upravo izbjegavanje plaćanja poreza, odnosno njegova utaja je poseban problem koji su evidentirali u Službi za reviziju CIK-a BiH. Poreznoj upravi Federacije BiH sugerirano je da izvrši kontrolu i od političkih stranaka naplati utajeni porez, ali ona to ne čini. U neslužbenom razgovoru iz Porezne uprave FBiH pojedini dužnosnici su čak saopćili kako “im ne pada na pamet ulaziti u političke stranke i naplaćivati porez – da izgube glavu”. Ponašanja Tužilaštva BiH i Porezne uprave FBiH stoga su najbolji odgovor zašto su upravo političke stranke u Bosni i Hercegovini već godinama na prvom mjestu po korupciji.

Osim koruptivnih elemenata i utaje poreza u HKDU su evidenitarne i druge malverzacije. Tako je ustanovljeno da je manipulirano troškovima goriva za koje je isplaćen iznos od 10.938 KM. Revizori su naime, utvrdili da su osim što su korištena privatna vozila u stranačke svrhe sporni računi ispostavljani istoga dana i to za čak dvije vrste goriva i u vremenskom intervalu od svega nekoliko minuta iako je u pitanju isto vozilo. Tako je primjerice na istoj benzinskoj pumpi u 8.08 sati u vozilo natočeno 43 litre jedne, a u 8.15 sati dodatne 54 litre, ali druge vrste goriva.

BHpolitičar
Ilustracija

Nije ispravna ni stranačka dokumentacija vezana za službena putovanja u iznosu od 23.689,56 KM, kao i dnevnice u visini od 4.320 KM. Utvrđeno je kako su naime, putni nalozi izdavani sa nevjerovatnim vremenskim rokom od mjesec dana, te da se pređena kilometraža računala po duplim i troduplim vrijednostima od stvarne.

Sve ove nepravilnosti bit će dostavljene na postupanje Tužilaštvu BiH, dok Poreznu upravu FBiH, očito je – ne zanimaju.

Sa novčanom kaznom od 5.000 KM već je sankcionirana i Demokratska narodna zajednica (DNZ), ali zbog drugih, a ne i uoćenih nepravilnosti i malverzacija novčanim isplatama. Naime, stranka je navela kako je isplatila 16.900 KM naknade za topli obrok za 11 osoba koje uopće nisu uposlenici stranke. Osim što je novac isplaćen nezakonito na ovaj iznos nije plaćen ni porez.

Jednoj od članica vladajuće šestorke – Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) 1990 također, prijeti izricanje novčane kazne, no već sada se zna da neće odgovarati za utaje poreza, osim ako ne reagira Tužilaštvo BiH i Porezna uprava FBiH što je teško očekivati, jer kada se ne smiju obračunati sa opozicionim, još manje smiju sa vladajućim strankama.

A, HDZ 1990 je isplatio 32.652,60 KM naknada za izbore posmatračima na izborima koje imaju karakter ličnih primanja, na koje iako je trebalo – nisu plaćeni porezi i doprinosi. HDZ 1990 je isplatio i 28.130 KM klasifikovanih kao ostale naknade za rad na koje također, nije plaćen porez. Izbjegavanje poreznih obaveza evidentirane su i u županijskim i općinskim odborima HDZ-a 1990: Stolac (na iznos od 6.000 KM), Vitez (4.800 KM), Uskoplje (3.600 KM), Posavski kanton (2.800 KM), Bihać (1.600 KM), Široki Brijeg (1.000 KM) i Novi Travnik (500 KM).

Demokratska partija (DP) sankcionirana je odlukom CIK-a sa 1.000 KM, ali ne i zbog uočenih nepravilnosti koje se odnose na razne vidove isplata i neplaćanje poreza.

Naime, utvrđeno je kako je DP izvršila isplate fizičkim licima po računima za utrošeno gorivo ukupan iznos od 8.536,44 KM. Revizija nije mogla utvrditi da je trošak nastao u svrhu obavljanja stranačkih poslova. Interesantno je da je ustanovljeno kako stranka, naime, nema svoje vozilo, odnosno zaposlene, a da je vršila isplate fizičkim licima po računima za gorivo koje sa poreskog aspekta imaju karakter ličnih primanja, te je DP u skladu s tim bio obavezan izvršiti obračun poreza na dohodak i pripadajuće doprinose na navedeni iznos.

Nedavnom odlukom CIK-a kažnjena je i Srpska napredna stranka (SNS) sa novčanim iznosom od 1.000 KM, ali ne zbog svih uočenih malverzacija. Nekažnjena je ostalo to što je SNS iskazao prihod od članarine u iznosu od 8.200 KM, a uvidom je utvrđeno kako stranka ne raspolaže dokumentacijom o tome (specifikacije, uplatnice) iz kojih je moguće utvrditi identitet uplatioca i iznose uplaćene članarine. To posebno iz razloga jer stranka ne posjeduje čak ni odluku o visini članarine.

Predmet, odnosno finansijski izvještaj koji će zasigurno završiti kod Tužilaštva BiH je i onaj u slučajuHrvatskih demokršćana (HD) s obzirom da je Služba za reviziju CIK-a utvrdila brojne malverzacije. Izricanje dijela novčane sankcije zbog kršenja zakona o finansiranju političkih stranaka BiH iz nadležnosti CIK-a se uskoro očekuje.

A, HD su prikazali kako su iznos od 15.960 KM dali u navodne humanitarne svrhe što se pokazalo neistinitim. Naime, stranka je čak 11.000 KM od navedenog iznosa doznačila drugoj stranci – Hrvatskom zajedništvu Herceg-Bosne pa se tako ta suma uopšte ne može okarakterizirati kao „humanitarna pomoć“.

I u HD-u su neregularni računi za gorivo i to u iznosu od 33.306,22 KM, a ustanovljeno je kako je po tom osnovu s obzirom da se radi o isplatama za fizička lica koji nisu uposlenici stranke trebao platiti i porez od 7.300 KM što nije učinjeno. Manipuliralo se i ostalim troškovima. Tako je iznos od 17.006 KM prikazan kako je navodno utrošen za troškove izborne kampanje iako stranka uopšte nije učestvovala na općim izborima 2010. godine. Otkriveno je i pet nevalidnih računa isplaćenih u iznosu od 7.302 KM Rolografu, a kao izborna kampanja naveden je otkup 80 primjeraka knjige Otajstva slobode u iznosu od 4.000 KM čiji je autor član stranke. I u ovom slučaju radi se o elementima koji imaju koruptivne elemente.

Osim navedenih, a zbog kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka u BiH CIK BiH je izrekao novčane kazne za još 12 političkih stranaka: SNSD (23.000 KM), SDA (15.000 KM), SDP (12.500 KM), Stranku kokuza (11.000 KM), a-SDA (5.500 KM), SDU, Socijalističku partiju i Našu stranku(po 3.000 KM), SDS i Partiju ujedinjenih penzionera (po 2.500 KM), HSP (2.000 KM) i NSP (500 KM). Tako je ostalo da se novčane sankcije za utvrđene nepravilnosti u nadležnosti CIK-a izreknu za još 15 političkih stranaka.