Idi na sadržaj

Almir Terzić: Pogledaj dom svoj Milorade!

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Dodika i SNSD niti ruše niti će srušiti Minhen, Budimpešta, niti Zagreb, a ni Beograd. Najveća prijetnja su im gladni, nezaposleni, poniženi građani Republike Srpske od Novog Grada do Trebinja. Sve gladna srpska kuća do kuće! U Republici Srpskoj!

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku počeli su da se priviđaju duhovi?! Bliski suradnici u SNSD-u kao njegovi slijepi poslušnici ne želeći da mu se suprotstave i zamjere uvjeravaju i njega i sebe izgleda u isto. Po onoj – ne vjeruj svojim očima. Vjeruj onome što čuješ. Čak i po kuloarima.

Tako ovih dana u Republici Srpskoj na sva zvona udaraju gromki glasovi kako se Dodik end compani (SNSD) pokušavaju rušiti sa vlasti. Uvjereni su ne samo u domaću već i u međunarodnu zavjeru.

Optužbe su stigle čak i do Budimpešte, u kojoj je, navodno, osnovan centar koji prikuplja i transferiše novac za takve poduhvate. Kao razlog da vjeruju u to Dodik i kadrovici SNSD-a pronašli su u poimanju slučaja Milošević. Kao sprema im se ista sudbina. Iz istog središta – glavnog grada Republike Mađarske.

Da nije tužno bilo bi smiješno. Ali jeste žalosno. Ipak, provjerio sam. Lično/osobno tvrdnje i navode. Da otklonim svaku sumnju.

Rezultati poražavajući. Za Dodika. I SNSD naravno. Ne govore istinu. Zavjere nema. U Budimpešti niti cijeloj Republici Mađarskoj ne vode se niti ima bilo kakvih aktivnosti usmjerenih ka destabilizaciji, odnosno rušenja režima u Banjoj Luci.

Nakon što je definitivno jasno da Dodika i SNSD ne ruše ni u Minhenu, a ni u Budimpešti optužbe će se morati pronaći u nekim trećim. Pitanje je samo koji će sada evropski ili regionalni centar biti odgovoran za pokušaj krahiranja Dodika i SNSD-a? Gdje li će se duhovi ukazati u snu SNSD-ovog vožda?

Svugdje osim tamo gdje treba. U Republici Srpskoj! Dodika i SNSD niti ruše niti će srušiti Minhen, Budimpešta, niti Zagreb, a ni Beograd.

Ilustracija
Ilustracija

Dodiku i SNSD-u su najveća prijetnja gladni, nezaposleni, poniženi građani Republike Srpske od Novog Grada i Banje Luke preko Doboja i Bijeljine do Foče i Trebinja. Ako ga iko sruši sa vlasti to će biti oni. Zato što više izdržati ne mogu da žive u obmanama i od lažnih iluzija bez hljeba i posla. Umjesto što po bijelom svijetu traži krivce čelniku SNSD-a bi konačno neko trebao reči: pogledaj dom svoj Milorade! Sve gladna srpska kuća do kuće! U Republici Srpskoj!

Da je tako najbolje svjedoči podatak da je na lokalnim izborima u oktobru 2012. SNSD izgubio preko 100 mandata odbornika u gradskim i opštinskim skupštinama u Republici Srpskoj. Dakle, građani su rekli STOP. Ne niko drugi.

Rejting SNSD-a i Dodika je počeo da pada davno. Prije nego su počele priče o međunarodnoj zavjeri uz pomoć domaćih nevladinih organizacija, malog broja slobodnih medija i portala i intelektualaca – građana u Republici Srpskoj.

Dakle, Dodikova i SNSD-ovska priča ne stoji. Novinarskim žargonom rečeno – patka!

Jer, da bi neko u to povjerovao Dodik i SNSD bi trebali da objasne jednu možda malu, bizarnu, ali veoma važnu činjenicu. Kako to da svi rade samo protiv Dodika i SNSD-a, a ne i protiv DNS-a i Socijalističke partije sa kojima je i sada, a i prošli mandat u Republici Srpskoj čini(o) većinu. Nije valjda da je Dodik i SNSD = vlast.

A, predsjednik Saveza (nezavisnih socijaldemokrata) i Republike Srpske bi trebao znati da je njegovim partnerima sa kojim čini većinu – vlast rejting na lokalnim izborima 2012. značajno porastao.

Sa osvojenih preko 35 mandata više na lokalnim izborima 2012. u odnosu na prije četiri godine zapravo DNS je stranka koja je najveći izborni dobitnik. A, bila je i sada je u vlasti. Kako to? Postoji li bar neko Miloradovo objašnjenje? Ili je DNS fenomen?

Slično je i sa Socijalističkom partijom. I ta partnerska, vladajuća partija je u značajnom plusu sa lokalnih izbora 2012. Ostvarila je preko 10 mandata više nego je imala prije četri godine.

Dakle, ako se ruši vlast u Banjoj Luci to podrazumijeva da se ruši i DNS i SP. Ali, ne. Oni idu u plus. Jedino Dodik i SNSD u minus.

Nije valjda međunarodna zavjera i to što je Dodik nakon izbornog debakla na lokalnim izborima 2012. raspustio preko deset gradskih i opštinskih odbora SNSD-a. Naravno da ne. Krivac je loša kadrovska, stranačka i programska politika kojoj građani više ne vjeruju.

I sve manje će. Pokazat će predstojeća 2014. i opći izbori.

Davno su u narodu stari rekli: Niko ti ne može biti veći neprijatelj do ti sam sebi.

Dodik će vjerovatno to suviše kasno shvatiti. Onog dana kada ponovno kao nekada postane opozicija. Ili SNSD nestane sa političke scene.

Ali, za to neće biti krive međunarodne zavjere, niti nevladine organizacije, mediji, intelektualci nego Dodik koji je zajedno sa svojim kadrovicima poput Nikole Špirića, Milorada Živkovića, Drage Kalabića mislio (samo) na sebe: kako kupovati skupe automobile, trošiti na putovanja, avione, helikoptere, dnevnice… A, zaboraviti na narod!

 

(6yka.com)