BDP i izbori – šta je obećano 2010., a šta 2014. godine

izetbegovic-lianovic-400x300Da su i same političke partije u BiH svjesne slabe ispunjenosti njihovih predizbornih obećanja iz proteklog mandata – bez obzira što to sami ne bi javno priznali – svjedoče i njihova predizborna obećanja za Opšte izbore 12. oktobra, koja su u stvari samo ponovljena, odnosno neispunjena obećanja iz prošlog mandata u kojem su participirali u vlasti.

Tako su SDA i NSRzB u svojim predizbornim programima ponovile dva obećanja o rastu BDP-a, uz izvjesne modifikacije.

U svom predizbornom programu 2010. godine SDA je obećala kako će godišnji rast BDP-a iznositi 4,5 %. Međutim, nakon četiri godine i čelnicima ove stranke je izgleda postalo jasno da je ova stopa rasta bila nerealna pa su sada, pred nove izbore, obećali stopu rasta od 2,5% godišnje. Dakle, njihovi parametri u pogledu rasta BDP-a, postavljeni prije četiri godine su u novom izbornom programu smanjeni gotovo za pola.

Ako pogledamo kretanje realnog BDP-a u toku mandata vidimo da je njegov rast varirao od 0,9% u 2011. godini, do 2,7% u prvom kvartalu 2014. godine, s tim što treba napomenuti da je stopa rasta realnog BDP-a u 2012. godini iznosila i negativnih – 1,2%.

Stopa rasta BDP-a od 4,5% je očito bila prevelik zalogaj, pa je tako ovo ponovljeno obećanje u programu SDA za ovogodišnje izbore preinačeno, te su očekivanja smanjena na stopu rasta od 2,5%, koliko je, recimo, iznosio rast u 2014. godini.

Sa druge strane, u svom novom programu NSRZB je također ponovila obećanje o rastu BDP-a. Ova stranka tako je obećala da će BDP od 24.702.000 KM u 2010. godini porasti na 36.166.000 KM u 2014. godini, što je obećanje koje je svakako ostalo neispunjeno. Inače, najviša stopa BDP-a u proteklom mandatu iznosila je 26.297.000 KM na kraju 2013. godine, što je daleko ispod obećanog.

Ipak, ovakvo kretanje BDP-a nije spriječilo NSRZB da i u ovoj izbornoj kampanji obećaju povećanje BDP-a sa 29.512.000 KM u 2014. godini, na 43.208.000 KM u 2018. godini. Ako se rast BDP-a nastavi kretati kao i do sada,  iz sadašnje perspektive je vrlo evidentno da će i ovo obećanje ostati neispunjeno, ako kojim slučajem NSRZB bude participirala u vlasti i u narednom mandatu.

Obje partije su, dakle, usljed neispunjavanja starih obećanja o godišnjoj stopi rasta BDP-a, bile prinuđene prilagoditi svoja nova obećanja za mandat 2014-2018, no još se nijedna od vladajućih partija nije u predizbornoj kampanji usudila i javno priznati da svoja obećanja sa prethodnih izbora nije ispunila.

(Istinomjer.ba)

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT...

Sofija Tovarovic

Održana je druga radionica ACTION SEE mreže

ACTION SEE (Mreža odgovornosti, tehnologije i institucionalne otvorenosti u regiji jugoistočne Evrope) je mreža koju čine organizacija civilnog društva koje zajedno rade na promicanju i osiguravanju...

Sofija Tovarovic

Sarajevo domaćin panel-diskusije o evoluciji propagandnih narativa o Ukrajini

Povodom godine od početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) i Ured EU u Bosni i Hercegovini organizirali su prošle sedmice u Sarajevu panel-diskusiju pod...

Sofija Tovarovic