Idi na sadržaj

Bijeli hljeb: Platit ćemo 3,5 miliona KM za nerad

vijece-ministara-bih-400x300Još od protesta u februaru 2014. godine jedno od pitanja koje je bilo u fokusu javnosti je političarski ‘bijeli hljeb’, odnosno mogućnost da poslanici, ministri i njihovi zamjenici primaju puni iznos plate i do 12 mjeseci nakon isteka mandata. Prvi koraci ka ukidanju ovih privilegija su učinjeni u Tuzlanskom kantonu još u martu 2014. godine, kada su, pod pritiskom demonstranata/kinja i plenuma, zastupnici/e u Skupštini TK izmijenili ovaj zakon. Prije nekoliko dana, i zastupnici/e Predstavničkog doma PS BiH su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Ovim prijedlogom se briše Član 48. ovog Zakona, kojim je regulisano pravo na primanje “naknade za vrijeme produženog radnopravnog statusa izabranih lica i imenovanih zvaničnika”, poznatije kao “bijeli hljeb”.

Međutim, ni eventualnim usvajanjem ovog zakona ne mijenja se činjenica da zastupnici/e iz prošlog mandata, koji nisu izabrani na funkcije nakon izbora 2014. godine, još uvijek imaju pravo na korištenje ove privilegije, a budući da političari u BiH nisu poznati po skromnosti, ne čudi činjenica da ih se veliki broj odlučio koristiti ovo pravo.

Zanimljivo je vidjeti koliko će nas u narednom periodu koštati političari/ke koji nisu izabrani u poslanička mjesta na oktobarskim izborima, ali su odlučili da još neko vrijeme primaju novac BiH građana/ki. Krenimo redom.

U Parlamentu BiH “bijeli hljeb” je zatražilo 16 poslanika. Poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH imaju osnovicu plate od 475,69 KM dok im koeficijent iznosi 8,4, čime dolazimo do cifre od 3.999,75 KM mjesečno po poslaniku/ci. Kada se saberu ove naknade, 16 bivših poslanika za 12 mjeseci mogu primiti ukupno 767.192,82 KM ukoliko svi budu primali ovu naknadu u maksimalnom predviđenom trajanju.

Ni u entitetskim parlamentima situacija nije ništa bolja. Prema informacijama koje je tim Istinomjera dobio od Narodne skupštine RS, 24 poslanika je zatražilo isplaćivanje “bijelog hljeba” nakon završetka trajanja mandata, što uz prosječnu platu od 2.550 KM iznosi 734.400 KM za 12 mjeseci primanja pune plaće.

U Federalnom parlamentu prosječna plaća poslanika iznosi oko 3.000 KM, a budući da je ‘bijeli hljeb’ zatražilo 45 poslanika/ca, lako se da izračunati da će građane/ke BiH bivši poslanici iz ovog parlamenta u narednih 12 mjeseci koštati 1.620.000 KM.

Tim Istinomjera je od i od kantonalnih skupština zatražio podatke o broju poslanika koji su tražili “bijeli hljeb”, kao i podatke o prosječnim platama poslanika u skupštinama. Odgovore nismo dobili iz Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10, dok iz Unsko-sanskog i Srednjebosanskog kantona nismo dobili podatke o visini plaća poslanika, iako su zahtjevi poslani prije više od dva mjeseca. Tako ćemo za ove kantone koristiti visinu prosječne plaće poslanika iz Bosansko-podrinjskog kantona, budući da je to najmanja prosječna plata skupštinskih poslanika.

Za razliku od državnih i entitetskih, kantonalni funkcioneri imaju pravo na naknadu do 6 mjeseci nakon isteka mandata, uz određene razlike u propisima u pojedinačnim kantonima.

U Tuzlanskom kantonu niti jedan poslanik nije tražio ‘bijeli hljeb’ budući da je još prošle godine Skupština TK ukinula ovu privilegiju. U BPK i SBK je najviše poslanika zatražilo ovu privilegiju, po 10 u svakom kantonu, što pomnoženo sa plaćom od 1.152 KM, koliko iznosi prosječna plata skupštinskih poslanika, iznosi ukupno 138.240 KM za oba kantona.

Tri poslanika Skupštine Posavskog kantona je tražilo ovo pravo, što znači da će za 6 mjeseci “ničim izazvano” inkasirati 21.600 KM, budući da je plata poslanika u skupštini 1.200 KM. U Skupštini ZDK nije moguća profesionalizacija poslanika. Moguća je jedino profesionalizacija  predsjedavajućeg kantonalne skupštine, koji je zatražio ovo pravo, te će za šest mjeseci inkasirati 9.000 KM.

Dva poslanika u Skupštini USK su zatražila da primaju ‘bijeli hljeb’, dok su u Kantonu Sarajevo ovu privilegiju zatražila tri poslanika, od kojih je jedan to pravo izgubio 31.12. Tako će bivši poslanici ova dva kantona, u slučaju da naknadu primaju svih 6 mjeseci, zaraditi ukupno39.657,6 KM.

Za kraj, pet poslanika Skupštine ZHK je zatražilo da koristi ‘bijeli hljeb’, a budući da je plata skupštinskog poslanika u ovom kantonu 1.348 KM, to znači da će oni primiti 40.440 KM za šest mjeseci.

Dakle, u Federaciji BiH će bivši poslanici/e na ovaj način inkasirati 1.868.937 KM, na BiH nivou767.192,82 KM, a u Republici Srpskoj 734.400 KM.

Ukoliko saberemo sve ove cifre, dolazimo do zaključka da će parlamentarci/e, koji u prošlom mandatu nisu radili skoro ništa, od građana Bosne i Hercegovine naplatiti dodatnih 3.370.529,82 KM za svoj nerad, iako su im građani ‘dali otkaz’ u oktobru 2014. godine. Ova cifra je još i veća budući da dva kantona nisu htjela da dostave podatke timu Istinomjera. Da bismo stavili stvari u perspektivu, napomenut ćemo da je ovaj iznos jednak  4095 prosječnih plata u BiH.

Nije nevažno napomenuti i da će poslanici na ovaj način biti privilegovani i kasnije, budući da su poslaničke plate značajno veće od onih u realnom sektoru, što će imati direktan uticaj na visinu njihovih penzija nakon što se penzionišu.