Idi na sadržaj

CIK BiH pokušava spriječiti slobodu djelovanja civilnog društva

cikbih-615x337“Nakon izjava i mišljenja koja smo mogli čuti ovih dana od strane članova CIK-a, želimo da izrazimo svoje nezadovoljstvo zbog načina na koji CIK pritiscima na javnost želi da utiče na slobodu djelovanja civilnog društva”, saopštilo je preko 20 organizacija civilnog društva u BiH.

Pogrešnim i neutemeljenim tumačenjem Izbornog zakona pojedinih članova CIK-a o tome kako mediji ne mogu 48 sati prije kraja izbora izvještavati o aktivnostima civilnog društva, pokušava se umanjiti značaj i uloga koju je civilno društvo, zajedničkim i pojedinačnim akcijama, imalo na demokratizaciju društva u Bosni i Hercegovini, a posebno uoči ovih izbora. Želimo da naglasimo da ni na koji način Izborni zakon ne nalaže medijima da ne izvještavaju o radu nevladinih organizacija, nego samo da u 48 sati pred izbore ne mogu objavljivati rezultate istraživanja javnog mnijenja.

Isto tako, davanjem mišljenja o tome kako policija ne bi trebala dozvoliti javne skupove i aktivnosti civilnog društva u danu predizborne šutnje, CIK izlazi iz svojih nadležnosti i ponovno potpuno pogrešno tumači Izborni zakon, koji jasno govori kako se izborna šutnja ne odnosi na organizacije civilnog društva, nego isključivo na političke partije, kandidate političkih partija, nezavisne kandidate i liste nezavisnih kandidata.

„Smatramo da je ovo jedan od najznačajnijih pokušaja ograničavanja djelovanja civilnog društva i uticaja na javnost s ciljem napada na građanske slobode. Ovakve izjave i aktivnosti podsjećaju na totalitarne režime kakve smo imali u ovom regionu u prošlosti i na vrijeme za koje smo mislili da se neće nikada vratiti. Očito da je uticaj vladajućih partija na članove Centralne izborne komisije veliki, te poručujemo da je ovaj pokušaj prakticiranja nedemokratskih metoda posljednji krik vladajuće koalicije u BiH, te pozivamo građane/ke da uprkos ovome izađu na izbore u što je većem broju i jasno i glasno pokažu svoj stav“, saopšteno je iz organizacija civilnog društva.

Organizacije potpisnice reakcije:

UG Zašto ne, Centri civilnih inicijativa (CCI), Transparency International BiH, Omladinska informativna agencija – OIA, Demokratski omladinski pokret, Fondacija EKIPA, OP revolt, UNSA Geto, UG Tender, Fondacija za kreativni razvoj, Centar za humanu politiku, Pokret Dosta!, Udruženje Kameleon i još preko 20 organizacija iz BiH.

Razglasaj.ba