Idi na sadržaj

Cirkus zvani Vlada Federacije BiH

cavaraPriča oko raspada vladajuće koalicije u FBiH, ostavkama, te smjeni ministara iz Demokratske fronte još uvijek ne jenjava. Nakon što je DF uskratio povjerenje Vladi FBiH, premijer Fadil Novalić odbio da ih smijeni, a oni onda podnijeli ostavke, u žižu javnosti došao je Predsjednik FBiH, Marinko Čavara, kao zadnja karika u lancu konačnog razrješenja ovih ministara.

Nakon što su ministri iz DF-a u petak, 12.06.2015. godine, podnijeli ostavke predsjedniku FBiH, Marinku Čavari, isti je prihvatio ostavku i smijenio samo ministra energije, rudarstva i industrije, Reufa Bajrovića, dok je najavio konsultacije u vezi smjenjivanja ostalih ministara. Svoju odluku, o smjeni samo ministra Bajrovića, pravdao je nezakonitim radom istog, “Prihvatio sam odluku prvenstveno iz razloga što je Bajrović pokazao do sada u radu, kao ministar u Vladi Federacije BiH, da ne poštuje institucije i Ustav Federacije BiH“, rekao je Čavara. Zašto nije želio prihvatiti ostavke i ostalih ministara, Čavara nije želio komentarisati.

Čavara se nije upuštao u objašnjenja šta misli pod tim da Bajrović “ne poštuje institucije i Ustav FBiH”, a ni Istinomjer nije pronašao dokaze za takvo ponašanje. Osim što je Bajrović, u ova dva mjeseca koliko je bio ministar, pozivao javnost da obrati pažnju na probleme i nezakonit rad Vlade FBiH, odnosno ministara iz HDZ-a BiH i SDA, nisu postojali nikakvi prigovori na račun njegovog rada kako je istakao Čavara. Podsjećamo, problemi unutar Vlade FBiH nastali su prvo zbog uredbe o načinu imenovanja nadzornih odbora javnih preduzeća, gdje je DF tražio da imenovanja vrše resorna ministarstva, dok je, s druge strane, HDZ insistirao da se uredbom reguliše pravo Vlade da to čini.

Problemi su se nastavili nakon što je Bajrović izjavio da Demokratska fronta neće podržati smjenu direktora javnih preduzeća koje je imenovala prethodna vlada, kako bi udovoljila zahtjevima HDZ BiH, već će se konkursi za nove direktore ovih preduzeća raspisati nakon što sadašnjim istekne mandat. Ministar je tada isticao nelegalnost odluke, odnosno poziva Vlade FBiH da se smjene nadzorni odbori u tim preduzećima: „Pravne posljedice ne postoje jer su odluke nelegalne…Kao resorni ministar moram stati u odbranu zakona i stoga ću sutra i službeno obavijestiti relevantne instance u „Aluminiju“ i Elektroprivredi HZHB da odluke Vlade FBiH, ukoliko u njima zaista piše da su ljudi smijenjeni, u ovom slučaju nemaju pravno utemeljenje i da ih ne treba uzimati za ozbiljno“ (Dnevni avaz, 25.05.2015.)

Ministri DF-a su na kraju bili preglasani, te je usvojena nova Uredba o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH, a koja je bila okidač da Demokratska fronta napusti vladajuću koaliciju.

Potezima predsjednika FBiH, Vlada se tako ponovo našla u istim problemima koje je imala i u martu ove godine, dok je trajao proces njenog konstituisanja. Prihvatajući ostavku i razrješavajući dužnosti samo ministra Bajrovića, Čavara je u Vladi FBiH ostavio samo 6 Bošnjaka, od Ustavom propisanih 8. Naime, Ustavom FBiH propisano je da u Vladi sjedi 8 Bošnjaka, 5 Hrvata i 3 Srbina, a premijer može iz kvote najbrojnijeg naroda, odnosno Bošnjaka, imenovati jednog ministra iz reda Ostalih, što je prilikom imenovanja Vlade FBiH i učinjeno.

Kao što se Predsjednik FBiH nije previše brinuo za ustavnost Vlade prije tri mjeseca, ne brine se ni danas. Prije tri mjeseca stavio je potpis na imenovanje Vlade koja u je tom trenutku imala “višak” Srba, a “manjak” Bošnjaka. Čavara je tada ocijenio ishitrenim povlačenje potpisa na imenovanje vlade od strane dopredsjednika Milana Dunovića zbog navedenih problema. Danas, pak, na pitanje da li je Vlada FBiH bez dovoljnog broja Bošnjaka ustavna, predsjednik FBiH nonšalantno odgovara da jeste. Po ovom pitanju, Čavari se svakako mora priznati dosljednost.

No, kako se oni kojima poštivanje Ustava nije na prvom mjestu ipak uvijek među prvima nađu da ocjenjuju ustavnost rada drugih, nerazjašnjena je misterija. Predsjednik Čavara svakako nije oličenje pravilnog rada i postupanja. Pored toga što nije bio spreman obrazlagati i komentarisati svoje odluke u vezi sa smjenom ministara, isto tako nije želio komentarisati ni (ne)postojanje parlamentarne većine u Parlamentu FBiH. “Ne moram ja sve njihove želje ispunjavati“, rekao je Čavara, komentarišući zahtjev zastupnika SBB-a i SDP-a da im razjasni situaciju i utvrdi ko trenutno čini parlamentarnu većinu u Federaciji BiH.

Tačno je da predsjednik FBiH ne mora “ispunjavati tuđe želje”, ali kao šef izvršne vlasti u Federaciji dužan je ponašati se u skladu sa svojom funkcijom, poštujući Ustav i njime oderđene nadležnosti. Bila Vlada ustavna ili ne, njeno normalno funkcionisanje u narednom periodu neće biti moguće, a predsjednik FBiH svakako je neko kome bi to trebao biti prioritet.

(istinomjer.ba)