Civilno društvo oštro osuđuje sporazum o ustavnim promjenama koji produbljuje diskriminaciju

Sporazum o ustavnim promjenama koji su najavili predstavnici dva HDZ-a, za koji tvrde da imaju podršku SDP-a, predstavlja korak nazad u smislu implementacije standarda iz Europske konvencije o ljudskim pravima.

Naime, prema izjavama zvaničnika HDZ-ova, tri konstitutivna naroda postaju izborne jedinice na osnovu rezultata budućeg popisa stanovništva. U praksi bi to značilo da stotinjak hiljada birača iz ZHK i HNK ima mogućnost da izabere dovoljno članova hrvatskog kluba u Domu naroda FBiH da blokira donošenje odluka u BiH na isti način na koji to danas rade predstavnici Republike Srpske zloupotrebljavajući mehanizam entitetskog glasanja.

Ovaj sporazum bi u praksi značio da se u BiH građanski identitet potpuno zatire zbog činjenice da bi glas u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Travniku i Bihaću vrijedio nekoliko puta manje nego glas u Širokom Brijegu. U smislu građanskih prava, ovo rješenje bi predstavljalo veći korak unazad nego uvođenje trećeg entiteta, za koji se HDZ-ovi otvoreno zalažu. Pored regionalne diskriminacije, ovo rješenje dodatno povećava diskriminaciju prema građanima BiH koji ne pripadaju niti jednom od tri konstitutivna naroda, ili naprosto ne žele da se njihova politička i građanska prava uvjetuju etničkim opredjeljivanjem.

Imajući u vidu da predstavnici civilnog društva, uključujući i medije, nisu bili uključeni niti obaviješteni o ovom srednjovjekovnom sporazumu, tražimo da se razgovori o ukidanju diskriminacije iz pravnih normi u BiH vode transparentno, uz prisustvo predstavnika Vijeća Europe, Venecijanske komisije i predstavnika civilnog društva iz BiH.

Ukoliko se HDZ-ovi i SDP ogluše na naše zahtjeve, to bi moglo dovesti i do kampanje civilnog društva da građani bojkotuju popis koji bi doveo do produbljivanja diskriminacije i potpunog potiranja mogućnosti da u BiH građanski identitet dobije jednak tretman kao i etnički. Naš stav je da je Bosna i Hercegovina više nego prosti skup tri etnička plemena, što presuda Sejdić-Finci i potvrđuje, i zato smo spremni na otvorenu konfrontaciju sa predstavnicima etničkih stranaka koje žele konačnu podjelu BiH.

 

Oštra nula (Banja Luka)
Fondacija za kreativni razvoj (Sarajevo)
OKC Abrašević (Mostar)
Revolt (Tuzla)
Kult (Sarajevo)
Eurorom (Tuzla)
Centar za ljudska prava (Sarajevo)
UG Zašto ne (Sarajevo)
ACIPS (Sarajevo)
Fondacija Ekipa (Sarajevo)
Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena (Sarajevo)
UNSA Geto (Banja Luka)
Pokret Dosta
Antifašistička akcija BiH
Pravni institut u BiH (Sarajevo)
Kali Sara – Romski informativni centar (Sarajevo)
Sarajevski otvoreni centar
Fondacija Centar za javno pravo (Sarajevo)
Akcija građana (Sarajevo)
Dervo Sejdić
Borka Rudić

Cijelo saopštenje možete preuzeti na linku ispod:

Civilno društvo oštro osuđuje sporazum o ustavnim promjenama koji produbljuje diskriminaciju!

 

Sarajevo domaćin panel-diskusije o evoluciji propagandnih narativa o Ukrajini

Povodom godine od početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) i Ured EU u Bosni i...

Sofija Tovarovic

U. G. “Zašto ne” na dvodnevnoj konferenciji medijske i informacijske pismenosti

Svjetska sedmica medijske i informacijske pismenosti obilježava se od 24. do 31. oktobra ove godine, a tim povodom se i u Bosni i Hercegovini održava veći broj aktivnosti. Jedan od glavnih događaja...

Sofija Tovarovic

Rezultati istraživanja o dezinformacijama i teorijama zavjere u BiH

Udruženje građana/ki “Zašto ne” iz Sarajeva predstavilo je danas publikaciju “Borba protiv dezinformacijskih narativa i mapiranje teorija zavjere: Slučaj BiH”. Publikacija je rezultat opsežnog...

Sofija Tovarovic