Civilno društvo oštro osuđuje sporazum o ustavnim promjenama koji produbljuje diskriminaciju

UG Zašto ne sa predstavnicima 15 organizacija civilnog društva iz cijele BiH osudilo je sporazum dva HDZ-a podržan od strane SDP-a o izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, koji predstavlja veliki korak unazad u smislu implementacije standarda iz Europske konvencije o ljudskim pravima.

Imajući u vidu da predstavnici civilnog društva i mediji, nisu bili uključeni niti obaviješteni o ovom srednjovjekovnom sporazumu, predstavnici civilnog društva zahtjevaju da se razgovori o ukidanju diskriminacije iz pravnih normi u BiH vode transparentno, uz prisustvo predstavnika Vijeća Europe, Venecijanske komisije i predstavnika civilnog društva iz BiH.

Ukoliko se HDZ-ovi i SDP ogluše o zahtjeve civilnog društva, to bi moglo dovesti i do kampanje da građani bojkotuju popis koji bi doveo do produbljivanja diskriminacije i potpunog potiranja mogućnosti da u BiH građanski identitet dobije jednak tretman kao i etnički.

„Bosna i Hercegovina je više od prostog skupa tri etnička plemena, što presuda Sejdić-Finci i potvrđuje, i zato smo spremni na otvorenu konfrontaciju sa predstavnicima etničkih stranaka koje žele konačnu podjelu BiH“, poručili su iz Zašto ne, a cijelo saopštenje možete pročitati na ovom linku.

 

Parlamenti u BiH i dalje na posljednjem mjestu u regiji kada je u pitanju njihova otvorenost

Istraživanje otvorenosti institucija u BiH i regionu, koje je U.G. “Zašto ne” provelo sa članicama mreže Action SEE,...

Danira Karović

Treće mjerenje otvorenosti institucija izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini pokazalo da institucije stagniraju

Treće po redu istraživanje koje je UG “Zašto ne” provelo zajedno sa članicama regionalne mreže ActionSEE, pokazuje da institucije izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini u protekloj godini nisu...

Danira Karović

Bihać: Održan šesti trening iz medijskog fact-checkinga

U sklopu Programa osnaživanja nezavisnih medija – IMEP, Udruženje građana “Zašto ne”, odnosno platforma “Raskrinkavanje”, sprovodi seriju treninga iz oblasti medijskog fact-checkinga. Ukupno...

Emir Zulejhić