Civilno društvo oštro osuđuje sporazum o ustavnim promjenama koji produbljuje diskriminaciju

UG Zašto ne sa predstavnicima 15 organizacija civilnog društva iz cijele BiH osudilo je sporazum dva HDZ-a podržan od strane SDP-a o izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, koji predstavlja veliki korak unazad u smislu implementacije standarda iz Europske konvencije o ljudskim pravima.

Imajući u vidu da predstavnici civilnog društva i mediji, nisu bili uključeni niti obaviješteni o ovom srednjovjekovnom sporazumu, predstavnici civilnog društva zahtjevaju da se razgovori o ukidanju diskriminacije iz pravnih normi u BiH vode transparentno, uz prisustvo predstavnika Vijeća Europe, Venecijanske komisije i predstavnika civilnog društva iz BiH.

Ukoliko se HDZ-ovi i SDP ogluše o zahtjeve civilnog društva, to bi moglo dovesti i do kampanje da građani bojkotuju popis koji bi doveo do produbljivanja diskriminacije i potpunog potiranja mogućnosti da u BiH građanski identitet dobije jednak tretman kao i etnički.

„Bosna i Hercegovina je više od prostog skupa tri etnička plemena, što presuda Sejdić-Finci i potvrđuje, i zato smo spremni na otvorenu konfrontaciju sa predstavnicima etničkih stranaka koje žele konačnu podjelu BiH“, poručili su iz Zašto ne, a cijelo saopštenje možete pročitati na ovom linku.

 

Sarajevo će biti domaćin najveće svjetske konferencije o provjeri činjenica

Global Fact, jedna od najvećih medijskih konferencija, idućeg ljeta održava se u Sarajevu.    Sarajevo će u junu...

Sofija Tovarovic

Uči i zabavi se – preuzmi novu Mislimetar aplikaciju

Nova interaktivna aplikacija za formalno i neformalno učenje potiče razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti kod učenika i učenica, a ujedno je i vrijedan alat nastavnicima i nastavnicama za...

Sofija Tovarovic

Održan sastanak ACTION SEE mreže u Sarajevu

ACTION SEE (Mreža odgovornosti, tehnologije i institucionalne otvorenosti u regiji jugoistočne Evrope) je mreža koju čine organizacija civilnog društva koje zajedno rade na promicanju i osiguravanju...

Sofija Tovarovic