Član redakcije Istinomjera na WEASA ljetnoj akademiji u Varšavi

Euroatlantska ljetna akademija u Varšavi (WEASA) je od 10. do 18. jula 2022. za skoro 40 učesnika/ca zemalja Istočnog partnerstva i Zapadnog Balkana organizovala radionice i panel-diskusije na temu „Informacijski ratovi i nova geopolitička stvarnost“.

Foto: WEASA

Svake godine na akademiji učestvuje širok spektar političkih analitičara/ki, eksperata/tica, savjetnika/ca, državnih službenika/ca, profesionalaca/ki iz nevladinih organizacija i novinara/ki. WEASA akademiju suorganizuju Evropski koledž u Natolinu, njemački Marshall fond iz Sjedinjenih Američkih Država i Poljsko-američka fondacija za slobodu. Ove godine, u ime Udruženja građana i građanki “Zašto ne”, na akademiji je učestvovao i član redakcije platforme Istinomjer Minel Abaz.

Tokom devetodnevnog programa analizirano je trenutno stanje informacijskog rata te načini kako se snaći u novoj geopolitičkoj realnosti. 

Na praktičnim radionicama učilo se kako provoditi prikupljanje obavještajnih podataka otvorenog koda, razgovaralo se o evropskim integracijama ove dvije regije, raspravljalo se o ulozi NATO-a u borbi protiv dezinformacija te jačanju demokratske otpornosti zemalja, naročito onih koje pripadaju Isočnom Partnerstvu i Zapadnom Balkanu. 

Akademiju je uvodnim govorom na visokom nivou i sesijom pitanja i odgovora otvorio Linas Linkevičius, bivši ministar vanjskih poslova Litvanije.

Treneri iz vrhunskih institucija, kao što su Bellingcat, Laboratorija za digitalna forenzička istraživanja Atlantskog vijeća, Univerzitet u Cardiffu, Internews i EU institut za sigurnosne studije, tokom cijele sedmice dijelili su svoje znanje, iskustva i vještine s učesnicima i učesnicama ovogodišnje WEASA-e.

Novi alumnisti WEASA-e dobili su svoje certifikate i razmijenili mišljenja i ideje za buduća WEASA izdanja i alumni aktivnosti.

Završnu riječ upriličio je Roman Washchuk, ukrajinski poslovni ombudsman i penzionisani kanadski diplomata, koji je bio ambasador Kanade u Ukrajini od 2014. do 2019. godine. Akcenat njegovog izlaganja bio je na izazovima sadašnjosti, ali i pogledu na budućnost evropskih integracija regiona.

Foto: WEASA

Analiza aktivnosti Parlamenta FBiH u mandatu 2018 – 2022: Više od 150 prijedloga i nacrta usvojeno u oba doma

Platforma Javna rasprava donosi statističku analizu aktivnosti domova Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH)...

Sofija Tovarovic
Foto: CDT

UG “Zašto ne” na konferenciji “Važnost poštovanja prava na slobodan pristup informacijama za otvorenost državne uprave”

Konferencija “Važnost poštovanja prava na slobodan pristup informacijama za otvorenost državne uprave”, koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT Crna Gora), uz podršku Nacionalne...

Amina Izmirlić

Aktuelni parlamentarci/ke ponovo na izbornim listama: Ko je bio naj(ne)aktivniji u proteklom mandatu?

Pojedini parlamentarci/ke koji su osvojili mandat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) na Općim izborima 2018. godine ponovo su svoje mjesto našli/e na izbornim listama za...

Sofija Tovarovic