Član redakcije Istinomjera na WEASA ljetnoj akademiji u Varšavi

Euroatlantska ljetna akademija u Varšavi (WEASA) je od 10. do 18. jula 2022. za skoro 40 učesnika/ca zemalja Istočnog partnerstva i Zapadnog Balkana organizovala radionice i panel-diskusije na temu „Informacijski ratovi i nova geopolitička stvarnost“.

Foto: WEASA

Svake godine na akademiji učestvuje širok spektar političkih analitičara/ki, eksperata/tica, savjetnika/ca, državnih službenika/ca, profesionalaca/ki iz nevladinih organizacija i novinara/ki. WEASA akademiju suorganizuju Evropski koledž u Natolinu, njemački Marshall fond iz Sjedinjenih Američkih Država i Poljsko-američka fondacija za slobodu. Ove godine, u ime Udruženja građana i građanki “Zašto ne”, na akademiji je učestvovao i član redakcije platforme Istinomjer Minel Abaz.

Tokom devetodnevnog programa analizirano je trenutno stanje informacijskog rata te načini kako se snaći u novoj geopolitičkoj realnosti. 

Na praktičnim radionicama učilo se kako provoditi prikupljanje obavještajnih podataka otvorenog koda, razgovaralo se o evropskim integracijama ove dvije regije, raspravljalo se o ulozi NATO-a u borbi protiv dezinformacija te jačanju demokratske otpornosti zemalja, naročito onih koje pripadaju Isočnom Partnerstvu i Zapadnom Balkanu. 

Akademiju je uvodnim govorom na visokom nivou i sesijom pitanja i odgovora otvorio Linas Linkevičius, bivši ministar vanjskih poslova Litvanije.

Treneri iz vrhunskih institucija, kao što su Bellingcat, Laboratorija za digitalna forenzička istraživanja Atlantskog vijeća, Univerzitet u Cardiffu, Internews i EU institut za sigurnosne studije, tokom cijele sedmice dijelili su svoje znanje, iskustva i vještine s učesnicima i učesnicama ovogodišnje WEASA-e.

Novi alumnisti WEASA-e dobili su svoje certifikate i razmijenili mišljenja i ideje za buduća WEASA izdanja i alumni aktivnosti.

Završnu riječ upriličio je Roman Washchuk, ukrajinski poslovni ombudsman i penzionisani kanadski diplomata, koji je bio ambasador Kanade u Ukrajini od 2014. do 2019. godine. Akcenat njegovog izlaganja bio je na izazovima sadašnjosti, ali i pogledu na budućnost evropskih integracija regiona.

Foto: WEASA

Register to participate in the POINT 11 Conference

We’re thrilled to invite local activists, representatives of non-governmental organisations, media, students and all...

Sofija Tovarovic

Održan 1. regionalni projektni sastanak SeeCheck mreže u sklopu projekta: Suprotstavljanje dezinformacijama kroz (regionalnu) mrežu fact-checkera

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” je početkom 2023. godine započelo implementaciju projekta “Suprotstavljanje dezinformacijama kroz (regionalnu) mrežu fact-checkera”, koji je finansijski...

Sofija Tovarovic

Rast fact-checking pokreta: Osigurati da se istina čuje na Zapadnom Balkanu

Dezinformacije ugrožavaju povjerenje u institucije i medije te štete demokratijama ometajući sposobnost građana/ki da donose odluke na osnovu informacija. Rad fact-checkera i istraživača/ica značajno...

Sofija Tovarovic