Idi na sadržaj

Članica UG “Zašto ne” na ljetnoj akademiji WEASA-e

Sofija Tovarović

Članica Udruženja građana i građanki “Zašto ne” Amina Izmirlić Ćatović bila je učesnica ovogodišnje Euroatlantske ljetne akademije u Varšavi (WEASA) koja je održana od 2. do 13. jula 2023. godine u Evropskom koledžu u Natolinu. Ovogodišnja tema nosila je naziv “Sigurnost i otpornost u promjenjivom svijetu” (Security and resilience in a changing world).

Euroatlantska ljetna akademija u Varšavi (WEASA) godišnja je ljetna škola za učesnike/ice iz Istočnog partnerstva, Zapadnog Balkana i Poljske. Svake godine na akademiji učestvuje širok spektar političkih analitičara/ki, eksperata/tica, savjetnika/ica, državnih službenika/ica, profesionalaca/ki iz nevladinih organizacija i novinara/ki. WEASA-u suorganizuju Evropski koledž u Natolinu, German Marshall Fond iz Sjedinjenih Američkih Država i Poljsko-američka fondacija za slobodu.

U desetodnevnoj ljetnoj akademiji učestvovalo je 40 predstavnika/ca iz 13 zemalja, a akademija je uključivala panel-diskusije, radionice i sesije o budućnosti Istočnog partnerstva i Zapadnog Balkana, ulozi NATO-a u regionima, kao i savjete, trikove i alate za bezbjedno navigiranje u digitalnom prostoru.

Robert Pszczel, bivši zvaničnik NATO-a i bivši šef NATO-ovog ureda u Moskvi, održao je uvodnu riječ na početku WEASA 2023.

Na panel-diskusijama i radionicama bili/e su prisutni/e govornici/e iz NATO-a, civilne misije EU u Ukrajini, Atlantskog vijeća (DFRLab), Bellingcata, META-e, Univerziteta Westminster, Univerziteta u Gracu, Evropskog vijeća za vanjske odnose itd. 

Pored sesija na Evropskom koledžu u Natolinu, učesnici/e WEASA-e imali/e su priliku da posjete i Poljsku diplomatsku akademiju i prisustvuju sesiji koju je vodio prof. Przemysław Żurawski vel Grajewski, profesor Univerziteta u Łódźu i savjetnik poljskog ministra vanjskih poslova i predsjedavajući Predsjedničkog vijeća za sigurnost i odbranu.

Jedna od novina, koja je uvedena prvi put na ovogodišnjem izdanju WEASA-e, bile su prezentacije zemalja o njihovim euroatlantskim integracijama kroz SWOT analizu. Ova sesija bila je veoma efikasna jer su učesnici/e otkrili/e mnoge sličnosti između njihovih zemalja i dobili/e priliku da se pobliže upoznaju s poteškoćama, prijetnjama, ali i prilikama koje ostale zemlje imaju na ovom putu. 

Učesnici/e su imali/e priliku i da na radionicama diskutuju na temu dezinformacija, čuju više o naprednim OSINT alatima, kao i o praktičnim alatima za online sigurnost.

Izvor: WEASA