Članica UG “Zašto ne” na ljetnoj akademiji WEASA-e

Članica Udruženja građana i građanki “Zašto ne” Amina Izmirlić Ćatović bila je učesnica ovogodišnje Euroatlantske ljetne akademije u Varšavi (WEASA) koja je održana od 2. do 13. jula 2023. godine u Evropskom koledžu u Natolinu. Ovogodišnja tema nosila je naziv “Sigurnost i otpornost u promjenjivom svijetu” (Security and resilience in a changing world).

Euroatlantska ljetna akademija u Varšavi (WEASA) godišnja je ljetna škola za učesnike/ice iz Istočnog partnerstva, Zapadnog Balkana i Poljske. Svake godine na akademiji učestvuje širok spektar političkih analitičara/ki, eksperata/tica, savjetnika/ica, državnih službenika/ica, profesionalaca/ki iz nevladinih organizacija i novinara/ki. WEASA-u suorganizuju Evropski koledž u Natolinu, German Marshall Fond iz Sjedinjenih Američkih Država i Poljsko-američka fondacija za slobodu.

U desetodnevnoj ljetnoj akademiji učestvovalo je 40 predstavnika/ca iz 13 zemalja, a akademija je uključivala panel-diskusije, radionice i sesije o budućnosti Istočnog partnerstva i Zapadnog Balkana, ulozi NATO-a u regionima, kao i savjete, trikove i alate za bezbjedno navigiranje u digitalnom prostoru.

Robert Pszczel, bivši zvaničnik NATO-a i bivši šef NATO-ovog ureda u Moskvi, održao je uvodnu riječ na početku WEASA 2023.

Na panel-diskusijama i radionicama bili/e su prisutni/e govornici/e iz NATO-a, civilne misije EU u Ukrajini, Atlantskog vijeća (DFRLab), Bellingcata, META-e, Univerziteta Westminster, Univerziteta u Gracu, Evropskog vijeća za vanjske odnose itd. 

Pored sesija na Evropskom koledžu u Natolinu, učesnici/e WEASA-e imali/e su priliku da posjete i Poljsku diplomatsku akademiju i prisustvuju sesiji koju je vodio prof. Przemysław Żurawski vel Grajewski, profesor Univerziteta u Łódźu i savjetnik poljskog ministra vanjskih poslova i predsjedavajući Predsjedničkog vijeća za sigurnost i odbranu.

Jedna od novina, koja je uvedena prvi put na ovogodišnjem izdanju WEASA-e, bile su prezentacije zemalja o njihovim euroatlantskim integracijama kroz SWOT analizu. Ova sesija bila je veoma efikasna jer su učesnici/e otkrili/e mnoge sličnosti između njihovih zemalja i dobili/e priliku da se pobliže upoznaju s poteškoćama, prijetnjama, ali i prilikama koje ostale zemlje imaju na ovom putu. 

Učesnici/e su imali/e priliku i da na radionicama diskutuju na temu dezinformacija, čuju više o naprednim OSINT alatima, kao i o praktičnim alatima za online sigurnost.

Izvor: WEASA

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema...

Amina Izmirlić

U. G. “Zašto ne” zapošljava asistenta/icu za administraciju i finansije

U.G. “Zašto ne” zapošljava novog/u kolegu/icu specijalizovanog/u za administraciju i finansije, koji/a će nam pomoći da što kvalitetnije upotpunimo naš tim finansija i računovodstva.  U.G....

Amina Izmirlić

Poziv za dostavljanje ponuda za izradu komunikacijske strategije za regionalnu SEE Check mrežu

SEE Check mreža sastoji se od šest organizacija za provjeru činjenica iz pet zemalja jugoistočne Evrope, koje se fokusiraju na identifikaciju i razotkrivanje dezinformacija i promoviranje medijske...

Sofija Tovarovic