Cool Viber stikeri o medijskoj pismenosti

Kreativni, zanimljivi i edukativni Viber stikeri o medijima i medijskoj pismenosti od sada su dostupni korisnicima i korisnicama ove komunikacijske platforme u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj.

Stikere su kreirali mladi/e, medijski/e eksperti/kinje i dizajneri/ke, u okviru regionalnog projekta „WeB Media Literacy“, koji se sprovodi uz podršku Evropske komisije, odnosno Erasmus+ programa.

Projekat realizuju nevladine organizacije Juventas iz Crne Gore, Zašto ne iz Bosne i Hercegovine Novosadska novinarska škola iz Srbije i Gong iz Hrvatske.

Cilj stikera je da podignu svijest mladih o značaju medijske pismenosti, te da podstaknu mlade da više razmišljaju o medijima i njihovim prednostima i manama. Takođe, stikerima težimo da olakšamo i obogatimo komunikaciju među mladima, te da im omogućimo da razmijenjuju ideje i stavove na zanimljiv i kreativan način.

„Ako slika govori hiljadu riječi, stikeri govore tačno onoliko koliko je potrebno. Mnogi brendovi, kompanije i organizacije prepoznale su vrijednost stikera, zbog čega smo i mi odlučili da ovim putem skrenemo pažnju javnosti, naročito mladih, na izuzetno važnu temu kao što su mediji i medijska pismenost“, saopštio je koordinator projekta Mićan Andrijašević.

Paket čini 14 stikera koji direktno ili indirektno govore o medijima i njihovoj prirodi, prednostima i manama, medijskim poremećajima, te ustaljenim frazama i praksama u medijima.

Imajući u vidu da je projekat regionalnog karaktera, ali i zbog toga što je namjenjen mladima i odnosi se na medije i nove tehnologije, dio stikera je na engleskom jeziku.

Posebno je važno istaći da su u procesu kreiranja učestvovali učenici i učenice Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ sa Cetinja. Upravo je jedan od stikera koji su se našli u finalnom paketu – „Spin is everywhere“, rad učenice Poline Lazarenko.

Stikere možete preuzeti OVDJE.

Evropska komisija je podržala aktivnost. Izraženi stavovi i vrijednosti su isključiva odgovornost autora/ki i ne predstavljaju nužno stavove i vrijednosti Evropske komisije.

Pregled sedmice: Fantazije o “medu i mlijeku” u Bjelorusiji, izmišljanje izjava i stari/novi lažni lijekovi protiv raka

Različite medijske manipulacije, te stare i nove netačne tvrdnje vezane za pandemiju Covid-19 i vakcine, obilježile su...

Marija Cosic

Pregled sedmice: Manipulativni naslovi i lažne nagradne igre

Tokom protekle sedmice, Raskrinkavanje je analiziralo različite primjere senzacionalističkih naslova kojima pojedini portali opremaju svoje članke kako bi privukli što više čitatelja/ki. Pored toga,...

Marija Cosic

Parlametar BiH: Prva regionalna konferencija na temu otvorenosti zakonodavne vlasti u regionu

“Zašto ne” i “Javna rasprava”, u saradnji s partnerskim organizacijama civilnog društva iz regiona Danes je nov dan i Gong, domaćini su Prve regionalne konferencije parlamentaraca/ki i stručnih...

Selma Asceric