Idi na sadržaj

Da li je rad novoformiranih ministarstava u KS-u doveden u pitanje?

Sanjin Mahmutović

Nakon što su sa radom počela tek oformljena ministarstva u Kantonu Sarajevo, nastala spajanjem i razdvajanjem prethodnih resora, Ustavni sud Federacije BiH donio je presudu kako izmjene Zakona, na osnovu kojih je došlo do formiranja novih ministarstava, nisu u skladu sa Ustavom Federacije BiH, odnosno da postupak njihovog donošenja nije proveden u skladu s Poslovnikom Skupštine KS-a.

Fotografija: Skupština KS-a

Prije posljednjih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, Četvorka je najavila podjelu Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih na ministarstvo visokog obrazovanja i nauke i ministarstvo koje će se baviti nižim nivoima obrazovanja. Također, najavljeno je i spajanje određenih resora.

Ovakav plan Četvorke potvrdio je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković u intervjuu koji je dao za portal Klix u oktobru 2020. godine.

Generalno, to je možda jedna od najvažnijih tačaka u našim pregovorima i dogovorima. Prije uspostave nove vlasti prolazimo kroz sve detalje koji su važni za funkcionisanje nove vlade. Ne bavimo se tom pukom matematičkom podjelom ministarstava i preduzeća.

Elmedin Konaković, 8. 10. 2020.

Tom prilikom, predsjednik NiP-a je ustvrdio kako je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a imalo prevelike nadležnosti koje su obuhvatale vrtiće, škole, fakultete, nauku i mlade, i “teško da postoji osoba koja može svojim radom odgovoriti na sve aktivnosti ovog resora organizovanog na trenutni način”. 

Znate li da u okviru tog ministarstva imate stotinjak javnih škola, više od 30 organizacionih jedinica Univerziteta u Sarajevu, imate javnu ustanovu ‘Djeca Sarajeva’, imate privatne vrtiće, imate nekoliko stotina rukovodilaca kojima je nadležan jedan ministar. Ne postoji slično ministarstvo. Samo kada imenujete školske odbore kakav je to obim posla. Ogromno je i preširoko.

Elmedin Konaković, 8. 10. 2020.

Konaković je istakao i da je prilikom formiranja Šestorke postojala slična ideja, koja nije ostvarena zbog “političke prakse”. Ustvrdio je i da formiranjem novog ministarstva neće doći do zapošljavanja novih kadrova, te da je, pored pomenutog razdvajanja jednog ministarstva, najavljeno i spajanje dva ministarstva.

Vjerovatno će se ići ka spajanju Ministarstva komunalne privrede i Ministarstva prostornog uređenja. Ona su trenutno razdvojena i to se desilo prije pet ili šest godina, a sada ima jedna potpuno nova okolnost. Mi smo posljednjim zakonom o prostornom uređenju i gradnji prenijeli ovlasti na lokalne zajednice. Oni sada rade i urbanističke planove, tako da je obim posla u tom segmentu manji. U tom segmentu se može postaviti jedno je veoma važno pitanje, a to je zaštita okoliša. Ono se može riješiti formiranjem jednog novog organa ili eventualno agencije ili direkcije koja bi se bavila isključivo tim pitanjem.

Elmedin Konaković, 8. 10. 2020.

Plan Četvorke o spajanju i razdvajanju ministarstava u Kantonu Sarajevo potvrdio je u novembru prošle godine i zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH i član SDP-a Saša Magazinović, nakon prvog sastanka o uspostavi nove Vlade KS-a.

Ministarstvo obrazovanja će biti podijeljeno na jedno koje će tretirati visoko obrazovanje, nauku i mlade te drugo za predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Nemamo namjeru povećavati broj ministarstava te smo saglasni da se Ministarstvo prostornog uređenja i Ministarstvo komunalne privrede spoje u jedno. Na ovaj način mislimo da će se povećati produktivnost vlade.

Saša Magazinović, 24. 11. 2020.

Prilikom predstavljanja programa djelovanja nove Vlade Kantona Sarajevo, nezavisni zastupnik u skupštini KS-a Damir Marjanović istako je da se formiranjem novog ministarstva neće “povećati administracija kao ni broj ministarstava jer će druga dva ministarstva biti spojena u jedno”.

Kako bi se Ministarstvo obrazovanja podijelilo na dva resora, a Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture spojila u jedno, bilo je potrebno uraditi izmjene i dopune Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

Klubovi zastupnika nove većine su poslali zahtjev prema predsjedavajućem, a ja sam to proslijedio vladi i Uredu za zakonodavstvo kako bi dali svoja mišljenja. Potrebno je da dobijemo i mišljenja Ministarstva finansija i Ministarstva pravde. Očekujemo da ćemo mišljenja dobiti već u ponedjeljak ili utorak.

Elvedin Okerić, 12. 12. 2020.

U intervjuu za Klix, Okerić je ustvrdio kako ne vidi problem da to pripremi tada aktuelna vlada na čelu sa premijerom Nenadićem, s obzirom na to da nisu potrebni dodatni troškovi i da bi novoj vladi potom ostalo samo imenovanje resornih ministara.

Skupština KS zatim usvaja izmjene i dopune Zakona, onda se odmah saziva Kolegij i za 12 dana slijedi nova sjednica Skupštine KS na kojoj će se imenovati Vlada KS na osnovu izmjena i dopuna Zakona za dva nova resora.

Elvedin Okerić, 12. 12. 2020.

Na 13. hitnoj online sjednici održanoj, 17. 12. 2020, Skupština Kantona Sarajevo donijela je izmjene i dopune Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS-a. Odluka je donesena sa 24 glasa “za”, a protiv izmjena Zakona bila su četiri zastupnika. Jedan zastupnik je bio suzdržan. Izmjenama Zakona dosadašnje Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih razdvojeno je dva ministarstva, i to: Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade, dok su, sa druge strane, spojena Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Navedene izmjene obuhvatile su i preuzimanje državnih službenika i namještenika, arhive, dokumentacije i sredstava rada od strane novih ministarstava.

S obzirom na to da Četvorka nije pribavila prethodno potrebna mišljenja Ministarstva finansija, Ministarstva pravde i uprave, Zakonodavno-pravne komisije Skupštine KS-a, te Vlade i resora kojih se navedene promjene tiču, zastupnici SDA u Skupštini KS-a naglasili su da će zbog “nepoštivanja navedenih procedura zatražiti mišljenje Ustavnog suda te su uvjereni da će kršenje procedura u donošenju zakona rezultirati negativnim mišljenjem navedenog suda”.

Opozicija u Skupštini KS-a bila je mišljenja da se razdvajanjem Ministarstva obrazovanja neće riješiti nagomilani problemi u ovom sektoru, a zastupnici SDA smatrali da nisu pripremljeni ni nužni finansijski okviri za adekvatno funkcionisanje novih resora. Nova vladajuća većina je optužena i za pokušaj novih zapošljavanja u novim resorima, budući da nije pribavljeno mišljenje Ministarstva finansija.

Šef Kluba SDA u Skupštini KS-a Mahir Dević ustvrdio je da je sazivanje hitne sjednice Skupštine definisano Poslovnikom, a u istom se navodi da se hitna sjednica može sazvati “u vrlo specifičnim uslovima, kada postoje velike opasnosti po KS”, kao što su epidemije ili ugrožavanje sigurnosti.

Ovo je sve rađeno preko koljena da se što prije osigura prostor za imenovanje određenih ministara i ušli smo u jedan potpuno naopak redoslijed poteza, jer su počeli pripremati ministarstva na bazi imena koje su predstavili putem društvenih mreža, umjesto da su formirali vladu pa tek realizirali svoju političku viziju.

Mahir Dević, 18. 12. 2020.

I tadašnji ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a Faruk Kapidžić istakao je da je “politika ukinula to ministarstvo” i da vođenje Kantona na ovaj način neće pokazati dobre rezultate, smatrajući da su građani Sarajeva ugroženi “zbog zagađene vode i zraka, a da je namjera ‘Četvorke’ da struka ne vodi to ministarstvo zbog započetih pozitivnih procesa”.

Naš cilj je bio da napravimo bolje uslove za život, jer se u Sarajevu neće moći živjeti za 60 godina, a ovo ministarstvo je ukinuto kako novi ministar neće imati obavezu da završi procese koje smo mi započeli, kao što je studija o koridorima, zabrana upotrebe uglja, rješavanje problema nelegalnih objekata i slično.

Faruk Kapidžić, 18. 12. 2020.

Nakon što je premijer FBiH Fadil Novalić krajem prošle godine podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti postupka donošenja Zakona, kojim je u Kantonu Sarajevo došlo do spajanja i razdvajanja ministarstava, Ustavni sud Federacije BiH presudio je da zakonske izmjene nisu u skladu s Ustavom FBiH. U presudi je navedeno da postupak donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo nije proveden u skladu s Poslovnikom Skupštine KS-a.

Premijer Kantona Sarajevo ustvrdio je kako navedena presuda neće uticati na rad Vlade i da nemaju “ništa protiv” da se odluke suda sprovedu.

Mi još nismo zvanično dobili tu presudu i ono što znam i što poznajem i što mi je rečeno u vezi s ovom presudom, nigdje se ne spominje rad ove Vlade. Zakon je donesen prije imenovanja ove Vlade i mislim da nema nikakvih posljedica po rad Vlade do ovog trenutka. Ono što treba da se desi je da Skupština KS koja je izglasala ovaj zakon treba da reaguje u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Odluke suda se ne komentarišu nego se sprovode.

Edin Forto, 10. 3. 2021.

Klub zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo uputio je saopćenje za javnost u kojem su pozvali članove NiP-a da se vrate u Bosnu i Hercegovinu kako bi se održao nastavak redovne sjednice Skupštine KS-a. U saopćenju se navodi kako “članovi Naroda i pravde već danima nisu u Bosni i Hercegovini”, a u saopćenju su se osvrnuli i na odluku Ustavnog suda.

Na sve navedeno Ustavni sud je proglasio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo neustavnim, te potvrdio argumentaciju Kluba SDA prilikom formiranja ove većine i njihove Vlade. (…) Uprkos presudi Ustavnog suda, koja zapravo znači da Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, gradnje i zaštite okoliša, kao i nova dva ministarstva obrazovanja više ne postoje, ministre navedenih ministarstava to ne sprječava da donose razne odluke, a u slučaju Ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i mlade da čak dijele stotine hiljada maraka budžetskih sredstava. Najdalje od svih je otišao ministar Hadžiahmetović koji se, zajedno sa stranačkim šefovima, trenutno po Turskoj lažno predstavlja kao ministar. (…) Pozivamo Okerića da se odmah vrati u Sarajevo, te da hitno zakaže nastavak redovne sjednice koju je prekinuo prije 8 dana na prvoj tački. Pozivamo ga i da zakaže hitnu sjednicu na kojoj će se naći tačka razrješenja neustavnih ministara i rješavanje novonastale ustavne i pravne krize koju su, svojim neznanjem, “eksperti” prouzrokovali usred zdravstvene i privredne krize u Kantonu Sarajevo, te da se ova Vlada konačno počne baviti pandemijom i krizom na ispravan način.

 Saopćenje Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS-a, 11. 3. 2021.

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić ustvrdila je da odluka Ustavnog suda FBiH ne znači da je aktuelni saziv kantonalne Vlade nezakonit, s obzirom na to da je izvršna vlast imenovana na osnovu Zakona o Vladi, kojim je navedeno da Vladu čini premijer i 12 ministara, s tim da nije precizirano koja ministarstva postoje. Ministrica navodi kako Vlada “neometano funkcioniše i da je sada na potezu Skupština KS”. Brčić je istakla kako su izmjene spornog zakona, koje podrazumijevaju razdvajanje i spajanje ministarstava, odnosno razdvajanju ministarstava, donesene u decembru prošle godine kada su u Vladi bile stranke koje su sada u opoziciji, te da aktuelna vlada nije učestvovala u izmjenama Zakona. Istakla je kako je naglasak u presudi Ustavnog suda na proceduri kojom su formirana nova ministarstva.

Ustavni sud FBiH u jednom momentu čini opravdanim i pohvalnim ta razdvajanja te kaže da je to legitimna politička odluka. On je osporio, i to ne dovodim u pitanje, osnov postojanja hitnosti. Dakle, to se trebalo uraditi u redovnoj proceduri. Nisu pribavljena sva mišljenja svih skupštinskih tijela, već samo Zakonodavno-pravne komisije.

Lejla Brčić, 12. 3. 2021.

Ministrica Brčić ističe kako će izmjene zakona biti nevažeće kada se odluka Suda objavi u službenim novinama, a rad spomenutih ministarstava nije upitan.

Ako govorimo u kontekstu naše vlade, to je od 5. januara kada smo imenovani pa sve do sada, rad ova tri ministarstva ne može biti doveden u pitanje na bilo koji način, niti rad ministara, niti bilo koja odluka vlade. Nije riječ o retroaktivnoj primjeni odluke koja još uvijek nije objavljena u Službenim novinama, ali je pitanje dana kada će biti objavljena. Dakle, zakon je još uvijek na snazi. Pretpostavljamo da će biti objavljen sljedeće sedmice.

Lejla Brčić, 12. 3. 2021.

Brčić je naglasila da je odluka suda pitanje Skupštine KS-a, a ne Vlade.

To se vidi iz činjenice da je Ustavni sud odluku dostavio Skupštini KS. Ona je nadležna da provede odluku suda. Želim vjerovati i ne sumnjam da će skupština provesti odluku i da se nećemo ponašati kao što se ponaša FBiH koja ima više od 20 neizvršenih odluka Ustavnog suda. Ne mislim da će to biti slučaj kod nas.

Lejla Brčić, 12. 3. 2021.

U skladu sa najavom, nastavak 33. radne sjednice održat će se u ponedjeljak, 15. marta, a na dnevnom redu se ne nalazi Odluka Ustavnog suda, te javnost očekuje da će Odluka doći na dnevni red Skupštine Kantona Sarajevo na nekoj od narednih sjednica. Novoformirana ministarstva su počela sa radom već početkom ove godine, te je pitanje na koji način će nadležni u Kantonu Sarajevo sprovesti Odluku Ustavnog suda FBiH te da li će i kako ova odluka uticati na rad Vlade KS-a, kao i na u međuvremenu donesene odluke.  

(Istinomjer.ba)