DA trening u Crnoj Gori – učiniti javne informacije pristupačnijima

podgorica blog picJučer smo započeli drugu radionicu u okviru projekta “Akademije podataka” (Data Academy).
Ovaj put ostvarili smo bližu saradnju sa Centrom za demokratsku tranziciju (CDT), think-tank i watchdog organizacijom , osnivačima ActionSEE mreže.

Grupa od 15 sudionika, CDT aktivista i zaposlenika, sudjeluje u obuci o podacima i njihovoj upotrebi u aktivizmu.
Trening predvodi Tina Geber iz Engine room-a, uz podršku Feđe Kulenovića (Internews BiH) i Feride Adili (Open Data Kosova).

Tin facilitira cijeli proces, Feđa pruža obuku u čišćenju i analizi podataka uz pomoć softvera Open Refine ili Fusion Tables (dobre, stare proračunske tablice da i ne spominjemo), a Feride ih sve podučava šta znači web scraping i kako to najlakše uraditi (koristeći import.io), ili na napredniji način (čisto kodiranje za stručnjake).

Tri dana treninga “podaci za aktiviste”

Prvi dan bio je posvećen otkrivanju pravog projekta na kome ćemo raditi ne samo za vrijeme trajanja radionice, već do POINT Data-thon konferencije u maju. Grupa se odlučila posvetiti istraživanju pitanja sukoba interesa. Kao prvi korak bilo je potrebno učiniti podatke sa stranice konfliktinteresa.me više mašinski čitljivima i na taj način ih učiniti pristupačnijima za pretraživanje i građanske istrage. Potom će nastati priče i vizualizacije koje će biti pokazane javnosti – sve sa ciljem povećanja kvalitete upravljanja u Crnoj Gori.

Danas, podijeljeni u dvije grupe, učesnici uče specifične vještine scrapinga i čišćenja podataka. Imaju cijeli dan da se posvete ovim ne tako jednostavnim temama, i da se dobiju priliku upoznati sa konceptom i različitim softverom. Neki od polaznika nisu nikada radili na ovome, tako da nam je jako drago da smo bili u mogućnosti da im pružimo ovu priliku.

Tokom zadnjeg dana treninga napravićemo plan za pretraživanje podataka i dalji rad do POINT Data-thon konferencije.

Pročitajte više o projektu Data Academy – inicijative ZAŠTO NE i Action SEE mreže zajedno sa TechSoup Europe.

Naslovna fotografija od sunniako CC BY-NC-SA

U. G. “Zašto ne” zapošljava asistenta/icu za administraciju i finansije

U.G. “Zašto ne” zapošljava novog/u kolegu/icu specijalizovanog/u za administraciju i finansije, koji/a će nam pomoći da...

Amina Izmirlić

Članica UG “Zašto ne” na ljetnoj akademiji WEASA-e

Članica Udruženja građana i građanki “Zašto ne” Amina Izmirlić Ćatović bila je učesnica ovogodišnje Euroatlantske ljetne akademije u Varšavi (WEASA) koja je održana od 2. do 13. jula 2023. godine u...

Sofija Tovarovic

Collaboration done right: Sessions brought to you by Mixer

POINT and Mixer jointly curated this year’s conference agenda, thus bringing together many speakers to participate in the conference. As a result of this cooperation, part of the first day of the...

Sofija Tovarovic