Idi na sadržaj

Dalio Sijah za RSE: Novim tehnologijama protiv političke neodgovornosti

U nastavku vam prenosimo intervju koji je objavio poral RSE, www.slobodnaevropa.org , a u kojem je naš kolega Dalio Sijah upoznao javnost o održavanju POINT konferencije u Sarajevu.

Dalio Sijah

U sarajevskom Art kinu Kriterion, 16. i 17. februara održava se regionalna konferencija o političkoj odgovornosti i novim tehnologijama – POINT, što je prva konferencija ovog tipa u regionu.

Organizatori ovog događaja su Udruženje građana „Zašto ne“ iz Bosne i Hercegovine, CRTA-e iz Srbije i Fondacija Metamorphosis iz Makedonije, a gost RSE bio je PR koordinator POINT konferencije, Dalio Sijah.

RSE: POINT je u stvari skraćenica, a puni naziv je Politička odgovornost i nove tehnologije. Mi zasad imamo samo političku neodgovornost i upotrebu novih tehnologija u povoju. Kako ste došli od veze između političke odgovornosti i novih tehnologija te šta je smisao konferencije?

Sijah: Tri organizacije koje su uključene u realizaciju ove konferencije povezane su jednom idejom – bave se političkom odgovornošću političara u svojim zemljama, ocjenjuju ih i lobiraju za neke građanske interese. Sve tri organizacije se intenzivno bave i upotrebom novih tehnologija, tako da nam je cilj bio da dovedemo slične organizacije iz Evrope, svijeta i regije, da se upoznamo s ljudima koji rade slične stvari i da razmijenimo iskustva.

RSE: Da li je namjera da se upotrebom novih tehnologija pod nekom vrstom pritiska podigne nivo političke odgovornosti?

Sijah: Recimo, ove tri organizacije realizuju jednu inicijativu koja se zove „Istinomjer“. To je web portal koji ocjenjuje izjave političara u odnosu na ono što su oni izjavljivali u svojim predizbornim kampanjama. Znači, mi analiziramo predizborne kampanje, brojimo obećanja i onda, nakon izbora, pratimo na koji način oni to realiziraju. Pravimo polugodišnje i godišnje izvještaje o radu vlada u Bosni i Hercegovini i na taj način prezentujemo javnosti koliko su oni ispunili svojih obećanja. Svakodnevno se putem portalahttp://istinomjer.ba (za Bosnu i Hercegovinu), a takvi portali postoje i u Srbiji i Makedoniji, mogu pratiti izjave ili blogovi političara i koliko su oni dosljedni. Organizacije se bave i drugim stvarima, kao što je slobodan pristup informacijama, ili zagovaranjem za neke javne interese.

RSE: Kako sve ovo može – u praktičnom smislu – pomoći građanima?

Sijah: Ova konferencija upravo treba da pokaže koliko su današnje nove tehnologije i sve društvene mreže koje se u posljednje vrijeme razvijaju postale i ‘oružje’ za sve one koji nemaju baš dovoljno mogućnosti da se oglase nekim širim putem. Nove tehnologije im omogućavaju da se putem par klikova ipak organizuju u neke interesne sfere i pozovu političare na odgovornost. Ideja ove konferencije bila je da pokažemo na koje sve načine ljudi u svijetu primjenjuju te nove tehnologije i ‘open source’ metode u pozivanju političara na odgovornost.

RSE: Da li će na konferenciji biti prisutni neki od političara?

Sijah: Da. Upravo danas imamo panel diskusiju koja govori o upotrebi novih tehnologija od strane političkih partija. Učestvovaće predstavnici nevladinog sektora, akademske zajednice i partija koje su na vlasti u BiH.

RSE: Konferencija će se, osim kroz glavni program POINT LIVE, realizovati i kroz tri prateće cjeline – POINT ONLINE, POINT SHARE i POINT FUN. Šta podrazumijevaju ove cjeline, odnosno one koje su bitnije za konferenciju?

Sijah: POINT LIVE je sve ono što će se dešavati na prezentaciji i panel diskusiji, predavanja i dnevni događaji. POINT ONLINE je prenos svih događaja putem naše web stranice, tako da svi oni koji nisu u mogućnosti da budu u Sarajevu sve mogu pratiti preko http://point.zastone.ba. POINT FUN je zabavni dio programa – to je večernji program koji počinje u 22 h, također u Art kinu Kriterion. POINT SHARE predstavlja zatvoreni dio konferencije – to su sastanci svih organizacija koje nađu neki interes da razviju daljnju saradnju, da dogovore neke nove projekte.

RSE: Ova priča tek počinje. Imate li neku strategiju za dalje?

Sijah: Ovo je prva POINT konferencija. Mi smo od jedne zaista manje ambiciozne ideje došli do nečega malo ambicioznijeg. Već sad se razvijaju neki planovi za novi POINT.