Idi na sadržaj

Darko Brkan: Šta dalje?

darko_brkan

1. Proglasiti pobjedu građana i građanki Bosne i Hercegovine

Potrebno je jasno svima reći da je ovo što se desilo, a posebno ostavke 4 kantonalne vlade, kolektivna pobjeda građana i građanki BiH, te da će nakon ovoga svakome ko god bude obnašao vlast u BiH biti jasno da će, ako i pomisli da nastavi stare prakse, mnogo brže i mnogo žešće doživjeti sličnu sudbinu, a plenume, ili neka druga mjesta okupljanja, saradnje i planiranja, se može koristiti kao mjesto za brzo organizovanje svih daljih akcija građana u slučaju da predstavnici vlasti zaborave ovo što se dešava.

2. Okončati sve policijske istrage protestanata

Tražiti obavezno hitno prekidanje svih istraga građana/ki učesnika/ca ovih protesta, ostavke policijskog komesara i potparola MUPa i sl. Vlasti ne smiju progoniti ljude i provoditi policijsku i pravosudnu hajku prema obespravljenim građanima.

3. Formiranje koncentracionih vlada u kantonima

Tražiti od parlamenata u ovim kantonima (a i drugdje, ako je moguće) da sve partije u parlamentima preuzmu odgovornost za situaciju i formiraju koncentracione vlade, gdje će svako imati odgovornost za dio izvršne vlasti prema procentu zastupljenosti u skupštinama. Ovo je bolje od ekspertskih vlada jer na ovaj način partije neće moći da na izborima skinu odgovornost sa sebe, a moraće da rade, te neće moći svaliti odgovornost na građane/ke preko “ekspertskih vlada” koje realno malo mogu napraviti u 5-6 mjeseci do izbora (a i diskutabilan je mehanizam njihovog postavljanja). Naravno, tim vladama treba dati zadatke, koji mogu biti razni, ali ja bih se fokusirao na nešto što je izvodivo u ovih par mjeseci, tipa: ograničavanja primanja u institucijama, kao i u javnim preduzećima, u odnosu na prosječnu platu, ukidanje privilegije “bijelog hljeba”, revizija i ograničavanje svih privilegija predstavnika vlasti u institucijama, a može se govoriti i o revizijama privatizacije, blokiranju daljih zaduženja bilo kakvog tipa, reviziji subvencija različitog tipa i dosta toga (samo treba biti realan jer govorimo o periodu od par mjeseci).

4. “Interna lustracija” unutar političkih partija

Tražiti da do narednih izbora sve partije pročiste sva svoja tijela i liste od svih onih koji su u proteklom vremenu vršili najodgovornije funkcije u vlasti, te postaviti internu lustraciju kao uslov da bi građani/ke prihvatili njihovo učešće u političkom životu kao relevantno i legitimno, te da bi uopšte i razmišljali da im daju glas. I onda na izborima brate fino čistka od svih lica koja su nas smarala prethodnih 20 godina. I bolje i ozbiljnije organizovanje. I čitanje i razumijevanje zakona, kako bi ih popravljali i o njima diskutovali.

Eto, koga interesuje šta mislim.

(balkanist.net)