Idi na sadržaj

Darko Brkan: Ništa se nije promijenilo u odnosu na prethodne sastanke

darkozaPredsjednik Udruženja građana “Zašto ne” i aktivist civilnog društva Darko Brkan ocijenio je u izjavi za Agenciju FENA da je rezultat jučerašnjeg sastanka bh. političkih lidera i evropskog komesara za proširenje i politiku susjedstva Štefana Fülea u Bruxellesu bio očekivan, jer smatra da se ništa nije promijenilo u odnosu na sve prethodne sastanke i dogovore.

“Ono što zabrinjava je činjenica da je u ovom krugu razgovora postalo sasvim normalno da partije otvoreno govore da je ovo proces za rješavanje odnosa među konstitutivnim narodima, a ne rješavanje pitanja diskriminacije i položaja Ostalih”, kazao je Brkan, dodajući da u isto vrijeme, predstavnici Evropske unije nisu reagirali na ovakve izjave.

Podsjetio je da se sve ovo može brzo riješiti, jer u Parlamentu BiH postoje tri prijedloga amandmana za rješenje i implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, od kojih bar jedan može lako dobiti potrebnu poslaničku podršku.

lipoma natural treatment

“Posljedica koju imamo je ukidanje EU fondova i potencijalne dalje sankcije, ali ono što je veći problem je upravo da smo dobili proces u kojem se jednostavno uspostavilo kao činjenica da su ovdje važniji neformalni centri moći i EU delegacija, nego institucije države”, smatra Brkan.

Komentirajući najave da bi Evropska komisija mogla ponuditi prijedlog za rješenje ovog pitanja, izrazio je nadu da će se taj prijedlog baviti presudom i ukidanjem diskriminacije, a ne dodatnim učvršćivanjem pozicije konstitutivnih naroda i produbljivanjem diskriminacije.

Evropska komisija pokrenula je proces da se suspendira više od 50 posto IPA fondova za BiH, što iznosi gotovo 47 miliona eura nakon jučerašnjeg neuspjeha političkih lidera iz BiH da pronađu rješenje za implementaciju presude “Sejdić-Finci”.

(FENA)