Darko Brkan: Ništa se nije promijenilo u odnosu na prethodne sastanke

darkozaPredsjednik Udruženja građana “Zašto ne” i aktivist civilnog društva Darko Brkan ocijenio je u izjavi za Agenciju FENA da je rezultat jučerašnjeg sastanka bh. političkih lidera i evropskog komesara za proširenje i politiku susjedstva Štefana Fülea u Bruxellesu bio očekivan, jer smatra da se ništa nije promijenilo u odnosu na sve prethodne sastanke i dogovore.

“Ono što zabrinjava je činjenica da je u ovom krugu razgovora postalo sasvim normalno da partije otvoreno govore da je ovo proces za rješavanje odnosa među konstitutivnim narodima, a ne rješavanje pitanja diskriminacije i položaja Ostalih”, kazao je Brkan, dodajući da u isto vrijeme, predstavnici Evropske unije nisu reagirali na ovakve izjave.

Podsjetio je da se sve ovo može brzo riješiti, jer u Parlamentu BiH postoje tri prijedloga amandmana za rješenje i implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, od kojih bar jedan može lako dobiti potrebnu poslaničku podršku.

“Posljedica koju imamo je ukidanje EU fondova i potencijalne dalje sankcije, ali ono što je veći problem je upravo da smo dobili proces u kojem se jednostavno uspostavilo kao činjenica da su ovdje važniji neformalni centri moći i EU delegacija, nego institucije države”, smatra Brkan.

Komentirajući najave da bi Evropska komisija mogla ponuditi prijedlog za rješenje ovog pitanja, izrazio je nadu da će se taj prijedlog baviti presudom i ukidanjem diskriminacije, a ne dodatnim učvršćivanjem pozicije konstitutivnih naroda i produbljivanjem diskriminacije.

Evropska komisija pokrenula je proces da se suspendira više od 50 posto IPA fondova za BiH, što iznosi gotovo 47 miliona eura nakon jučerašnjeg neuspjeha političkih lidera iz BiH da pronađu rješenje za implementaciju presude “Sejdić-Finci”.

(FENA)

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT...

Sofija Tovarovic

Održana je druga radionica ACTION SEE mreže

ACTION SEE (Mreža odgovornosti, tehnologije i institucionalne otvorenosti u regiji jugoistočne Evrope) je mreža koju čine organizacija civilnog društva koje zajedno rade na promicanju i osiguravanju...

Sofija Tovarovic

Sarajevo domaćin panel-diskusije o evoluciji propagandnih narativa o Ukrajini

Povodom godine od početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) i Ured EU u Bosni i Hercegovini organizirali su prošle sedmice u Sarajevu panel-diskusiju pod...

Sofija Tovarovic