Idi na sadržaj

Dezinformacije i laži o popisu moraju prestati

Popis u BiH
Popis u BiH

Koalicija Jednakost poziva Vijeće ministara BiH i Agenciju za statistiku da pod hitno uvaže preporuke Međunarodne posmatračke misije o senzitivnim pitanjima na popisnici, te da ova pitanja ostave potpuno otvorena.

Šesti izvještaj Međunarodne posmatračke misije za popis u BiH, koji je, nakon više od tri mjeseca zadržavanja od strane naših vlasti, konačno objavljen ove sedmice, jasno govori o tome kako treba da izgledaju ova pitanja. U izvještaju se, u dijelu sa preporukama, navodi:

“Ako ispitanici odluče da odgovore na pitanje 24. o etnicitetu/nacionalnosti, moraju znati da, u skladu sa međunarodnim standardima, mogu slobodno izraziti kako sami sebe vide – bilo kao pripadnike etničke grupe, samoidentifikovane grupe, regionalnih i lokalnih grupa ili grupa koje se ne smatraju etničkim, poput, recimo, religioznih grupa, grupa baziranih na nacionalnosti u smislu državljanstva/građanstva, itd. Ovdje se ne radi o konstitutivnim grupama, nego o vlastitoj percepciji građana. U praktičnom smislu, ovo izjašnjavanje će biti napisano na otvorenoj liniji.”

Direktor EUROSTAT-a, Pieter Everaers, u svom nedavnom obraćanju također je naglasio da je od izuzetne važnosti da ova pitanja ostanu otvorena. Sasvim je jasno kako međunarodne preporuke ne razmatraju alternative za ova pitanja i saglasne su u tome da je jedino ispravno da popisnica sadrži potpuno otvorenu formu za osjetljiva pitanja. Bitno je spomenuti da su i na probnom popisu ova pitanja bila potpuno otvorena i postavljana bez sugestija o izjašnjavanju, dok je pisana forma od četiri modaliteta korištena isključivo od strane popisivača, za statističke svrhe.

Naglašavamo da informacije o tome da su ova pitanja na probnom popisu nudila modalitete građanima/kama nisu tačne. Konstantno plasiranje dezinformacija o formi probne popisnice jasno pokazuje da se obmanjivanjem javnosti pokušava pripremiti zatvaranje ovog pitanja i vraćanje popisnice u diskriminatornu formu, u suprotnosti sa svim međunarodnim preporukama.

Želimo da naglasimo da, prema međunarodnim preporukama, pitanja o etničkom/nacionalnom izjašnjavanju nisu ni trebala biti dio popisa. Insistiranjem na postavljanju ovih pitanja i to na ovako diskriminatoran način, vlasti u BiH bi mogle dovesti u pitanje i evropsku budućnost BiH, ali i sva praktična pitanja planiranja budućnosti BiH koja zavise od uspješno provedenog popisnog procesa.

Koalicija Jednakost naglašava da, ukoliko bi konačno rješenje sadržavalo bilo kakvu regresiju u smislu prava građana i građanki i uvelo dodatnu diskriminaciju, građani i građanke BiH neće pristati na to, te će pozvati na otvoreni bojkot diskriminatornog popisa. Na kraju, još jednom pozivamo predstavnike međunarodne zajednice, a posebno delegacije EU u BiH koja u značajnoj mjeri finansira popis stanovništva, da ne dozvole da predstavnici bosanskohercegovačkih vlasti ugroze popisni proces svojim neodgovornim ponašanjem.