Idi na sadržaj

Diskusija o provedbi presude Sejdić i Finci se mora vratiti u Parlamentarnu skupštinu BiH

parlament-bih
Parlament BiH

Koalicija Jednakost, koja okuplja 22 organizacije bh. civilnog društva, poziva bh. institucije, političke stranke i predstavnike međunarodnih organizacija, a naročito Evropske Unije, da diskusiju o provedbi presude Sejdić i Finci  pod hitno vrate u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Parlamentarna skupština je 2011. godine formirala Privremenu zajedničku komisiju oba doma za provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci”. Ovu komisiju čine zastupnici/e i delegati/kinje stranaka tzv. „šestorke” ali i zastupnici/e i delegati/kinje iz stranaka opozicije. Privremena komisija predstavlja, dakle, politički sveobuhvatno tijelo u kojem su zastupljene sve relevatne stranke na državnom nivou.

Pitanje ustavnih reformi je pitanje od interesa za cijelo bh. društvo a ne samo za šefove stranaka „šestorke”. U proces ustavnih reformi moraju biti uključeni svi društvenih akteri, kao što su političke stranke, organizacije civilnog društva, akademska zajednica, strukovna udruženja i sindikati, udruženja nacionalnih manjina i drugi akteri.

Rasprava o provedbi presude „Sejdić i Finci”  se u protekle tri godine vodila iza zatvorenih vrata, u stranačkim centralama, kafanama i restoranima, umjesto u okvirima zastupničkog tijela bh. građana i građanki. Ta vrsta pregovora BiH nije približila adekvatnom rješenju za implementaciju presude, a u samim stranačkim dogovorima i javnim istupima stranačkih vođa fokus se konstantno stavlja na pitanja poput „biranja legitimnih predstavnika” konstitutivnih naroda, ili načina biranja hrvatskog člana Predsjedništva. Naglašavamo da se odluka u slučaju „Sejdić i Finci” ni na koji način ne tiče ovakvih pitanja, već se odnosi isključivo na ukidanje diskriminacije „Ostalih” u državnim institucijama. Ovakvim neodgovornim djelovanjem političke stranke, ali i pasivne institucije koje su im u potpunosti prepustile ovaj proces, dovode našu državu u opasnost od novih tužbi pred sudom u Strazburu, gubljenja članstva u Vijeću Evrope, ali i de facto međunarodne izolacije u slučaju da rezultati Opštih izbora 2014. ne budu priznati zbog neprovođenja presude.

Pozivamo, stoga, Parlamentarnu skupštinu BiH da što prije sazove zasjedanje Privremene zajedničke komisije oba doma za provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci. Pozivamo, takođe, članove/ice same Komisije da ovoga puta svojoj dužnosti pristupe uz punu svijest o tome da će nerješavanjem ili neadekvatnim rješavanjem ovog pitanja biti suodgovorni za sve navedene posljedice, koje bi dodatno urušile ionako loš međunarodni položaj BiH, što bi devastiralo svaku mogućnost njene unutrašnje ekonomske, socijalne i političke stabilizacije. Stoga je od ključnog značaja da Komisija u svoj rad uključi sve aktere bh. društva i da otpočne konsultacije sa svim relevatnim društvenim akterima, uključujući organizacije civilnog društva. Jedino na takav način može se pronaći rješenje za provedbu presude koje će zadovoljiti odluku Evropskog suda za ljudska prava, te dobiti demokratski legitimitet kakav bi morala imati ustavna rješenja u jednoj demokratskoj državi.