Idi na sadržaj

Dodik: Dva puta ponovljena laž ipak ne postaje istina

DodikGostujući na 15. ekonomskom samitu Srbije, u ponedjeljak 08. juna, predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a, Milorad Dodik je između ostalog govorio o rastu BDP-a u RS, mogućnostima za investiranje u ovom entitetu, te otvaranju nove termoelektrane.

Dodik je ovom prilikom kazao kako je prošle godine, „uprkos poplavama, RS imala neznatni rast BDP“ što je, kako je naveo, bilo ravno podvigu.

Tačno je, kako je kazao i sam Dodik, da je RS u prošloj godini imala neznatan rast BDP-a, ali nije kazao kako je BDP u ovom entitetu, u kojem je njegova stranka na vlasti gotovo cijelu deceniju, u posljednje 4 godine bio u konstantnom padu. U 2011. godini rast BDP-a u RS-u je iznosio 0,8%, da bi u prošloj godini iznosio jedva 0,1%. Vlada RS-a u prethodnim godinama u svojim Ekonomskim politikama je postavljala izrazito nerealne projekcije o rastu BDP-a, a o tome, ali i drugim nerealnim i neostvarenim ekonomskim projekcijama Istinomjer je pisao i u aprilu ove godine.

O rezultatima SNSD-a u proteklim godinama Dodik je govorio i na stranačkom skupu u Tesliću održanom krajem marta ove godine, gdje je isto tako iznjeo niz neistina o nizu ekonomskih uspjeha u mandatima njegove stranke u RS. Jedna od takvih neistina bila je i tvrdnje da je za vrijeme SNSD-ovog mandata BDP Republike Srpske povećan sa 1,8 milijardi KM na 8,8 milijardi KM, što je Istinomjer ocjenio kao neistinito pošto je veći rast BDP-a u RS ostvaren u vrijeme kada SNSD nije bio na vlasti ovom entitetu.

Govoreći o izgradnji telermoelektrane Stanari, Dodik je propustio da kaže da je i završetak njene izgradnje u više navrata prolongiran. Naime, obećanje o izgradnji ove termoelektrane nalazilo se još u predizbornom programu SNSD-a za izbore 2010. godine, a ovo obećanje nije ispunjeno do kraja mandata 2014. godine.

Prema dokumentu „Ekonomska politika Republike Srpske 2013“, Privredno društvo „EFT – RiTE Stanari“ u projekat izgradnje TE Stanari u 2012. godini uložilo je 130 miliona KM. Navedena sredstva uložena su u: dobijanje potrebnih dozvola, riješavanje imovinskih odnosa, pripremne radove na lokaciji, izgradnju potrebne infrastrukture i naselja za radnike. Od trenutka dobijanja ekološke dozvole, došlo je do značajnih promjena projekta, te se postavlja pitanje usklađenosti projekta sa direktivama Evropske unije i Energetske zajednice. Sa skoro jednoipogodišnjim zakašnjenjem, 18.05.2013. godine, počela je izgradnja TE “Stanari”, dok je kao završetak radova tada najavljen početak 2016. godine.

Ništa bolja situacija u RS nije ni u pogledu izgradnje hidroelektrana gdje jedan od najvećih infrastrukturnih projekata aktuelne Vlade RS – Gornji Horizonti, u okviru kog se gradi i HE Dabar, kasni već duže vremena.

Milorad Dodik, dakle već tradicionalno iznosi neistine u pogledu uspjeha Vlade RS-a, što se dogodilo i prilikom njegovog posljednjeg istupa na ekonomskom samitu Srbije ove sedmice.