Idi na sadržaj

Dodik se neće sastati sa Schmidtom, a možda i hoće?

Amina Izmirlić

Još od kada je postalo poznato da će Valentina Inzka na mjestu visokog predstavnika zamijeniti Christian Schmidt, otklon predstavnika iz Republike Srpske, u prvom redu Milorada Dodika, prema instituciji visokog predstavnika sve je glasniji. Podsjećamo, novi visoki predstavnik stupio je na funkciju samo nekoliko dana nakon što je Valentin Inzko donio odluku kojom je nametnut Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, a još uvijek nije poznato hoće li i kada će se član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastati sa Schmidtom.

FOTO: EPA-EFE/Pixsell
FOTO: EPA-EFE/Pixsell

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik već nekoliko mjeseci iskazuje nezadovoljstvo zbog načina izbora novog visokog predstavnika, tvrdeći da nije legitimno izabran, a Istinomjer se ovom temom bavio u analizi “Koliko su utemeljene tvrdnje o ‘nelegitimnosti’ izbora novog visokog predstavnika”. U međuvremenu, Istinomjer je u nekoliko navrata netačnim ocijenio Dodikove tvrdnje da je visoki predstavnik u BiH “razriješen”, da spomenuta funkcija više ne postoji, te da se njegove odluke mogu odbaciti.

Krajem jula, u izjavi za medije, Dodik je istakao da neće prihvatiti saradnju s novoimenovanim visokim predstavnikom, ali da će vjerovatno otići na sastanak sa Schmidtom u Predsjedništvo BiH.

Što se tiče njegove uloge visokog predstavnika, koju su izmislili, ako ne bude potvrde u Vijeću sigurnosti, ne mislim prihvatiti saradnju sa Schmidtom u bilo kojem segmentu. (…) Nemam nijedan razlog da to sve ne kažem i sada, i u oči Schmidtu. Vjerovatno ću otići na taj sastanak i to će biti moj jedini sastanak s njim u institucijama. Poslije možemo privatno da se srećemo u kafanama.

Milorad Dodik, 22.7.2021.

Ipak, nakon što je Valentin Inzko 23.7.2021. godine, nekoliko dana prije nego je odstupio s funkcije visokog predstavnika u BiH, nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida, kritike Milorada Dodika na račun visokog predstavnika postale su oštrije, nakon čega su predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske donijeli odluku da od 26. jula 2021. godine neće sudjelovati u radu i odlučivanju državnih institucija u BiH, odnosno u Parlamentu BiH, Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH.

Nekoliko dana kasnije, 27.7.2021. godine, portal Klix.ba prenio je informaciju da je iz Predsjedništva BiH potvrđeno da će Dodik prisustvovati sastanku u Predsjedništvu BiH s novoimenovanim visokim predstavnikom 3.8.2021. godine, no istog dana, portparol SNSD-a Radovan Kovačević demantovao je te navode i rekao da Milorad Dodik neće doći na sastanak s Christianom Schmidtom te naglasio da je za “lidera SNSD-a Milorada Dodika i za SNSD izuzetno značajan sporazum i dogovor koji su jučer postigle parlamentarne stranke iz Republike Srpske i da će Milorad Dodik i SNSD sigurno taj sporazum i poštovati”.

U pogledu eventualnog sastajanja s Christianom Schmidtom, Milorad Dodik je imao različite stavove i izjave u proteklih sedam dana, pa je tako početkom augusta i sam potvrdio da neće prisustvovati sastanku u Predsjedništvu BiH:

Schmidt ni sam ne zna ni gdje je pošao ni gdje je došao. Visoki predstavnik i da je legalan nema nikakvih ingerencija. Promoviše se kao mesija. Njemačka i austrijska linija već 150 godina moderira na ovim prostorima. Ja neću biti na sastanku koji je predviđen u Predsjedništvu, ali to je njima samo formalnost.

Milorad Dodik, 1.8.2021.

Jedna od tema Dodikovog intervjua na RTRS-u nekoliko dana kasnije bio je mogući susret s novim visokim predstavnikom, gdje je Dodik naglasio kako ne namjerava održati bilo kakav sastanak u “formalnoj varijanti” sa Schmidtom.

Milorad Dodik: Mi nećemo sjesti sa… Ima čak među nama razgovora da kažemo hajd’ evo da ga primimo kao nekog gosta, ali da sjedi sa svima nama. Pa da mi kažemo hajd’ da vidimo šta vi hoćete. U čemu je problem? Eto, možda ćemo ga primiti. Kao nekoga ko je, eto, bivši ministar, bivši poslanik, ali kao visoki predstavnik, u formi visokog predstavnika niko ga neće primiti. Neće ga primiti niko ni u Vladi Republike Srpske, neće ga primiti u Skupštini Republike Srpske, neće ga primiti predsjednik Republike Srpske, neće ga primiti parlamentarci, predsjednik Savjeta ministara BiH, srpski član Predsjedništva BiH, predsjedavajući oba doma PSBiH i klubovi srpskog naroda.

Voditeljica: Ali možete ga pozvati turistički da posjeti?

Milorad Dodik: Neću ja njega zvati, ne treba on meni, imam ja turizma koliko hoću na nekim drugim mjestima. Ali ako eto se negdje sretnemo, možemo da prebacimo koju, ali to sigurno neće biti u formalnoj bilo kojoj varijanti, mi hoćemo da se on identifikuje. Onda ćemo moći da kažemo sad možemo sa tobom ili ne možemo razgovarati. Ili možemo u nekoj formi – eto ti si izaslanik SAD i Njemačke, napiši da jeste tako, mi ćemo to uvažiti, ali nisi visoki predstavnik.

Milorad Dodik za RTRS, 3.8.2021.

Dan kasnije, nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Milorad Dodik je javnosti saopćio da je spreman na sastanak s Christianom Schmidtom na Jahorini.

Sastat ćemo se sa Schmidtom kao bivšim poslanikom i ministrom za poljoprivredu Njemačke na Jahorini. Doći ćemo svi mi, političari iz RS-a, da mu kažemo da možemo razgovarati s njim kao bivšim poslanikom njemačkog saveznog parlamenta i saveznim ministrom poljoprivrede.

Milorad Dodik, 4.8.2021.

Da ova ideja nema podršku DNS-a i PDP-a, javnosti su dan kasnije saopćili predsjednik DNS-a Nenad Nešić i glasnogovornica PDP-a Anja Petrović. 

I dalje nije poznato da li će i u kojoj formi biti održan sastanak između Milorada Dodika, kao člana Predsjedništva BiH, i visokog predstavnika Christiana Schmidta. Svakako bi neformalni sastanak van institucija Bosne i Hercegovine predstavljao još jednu od niza radnji kojima Dodik degradira institucije Bosne i Hercegovine, a preostaje nam da vidimo da li će visoki predstavnik pristati na takav sastanak ili će, pak, na kraju Milorad Dodik promijeniti stav po pitanju forme sastanka sa Schmidtom i u konačnici priznati njegov legitimitet.

(Istinomjer.ba)