Dragan Koprivica: Istinomjer.me

Dragan Koprivica
Dragan Koprivica

Kad smo počeli priču, brzo smo shvatili da pored obećanja moramo analizirati i izborne programe. Da tek kad stvari pogledamo iz oba ugla dobijamo sliku o tome koliko je zapostavljena i malo razvijena ova oblast u crnogorskoj politici. Političari su uspjeli da, svih ovih godina, umrtve građane. Umjesto da podstaknu građane na aktivno učešće u donošenju odluka, političari su uticali na stvaranje građana kojima je svejedno za šta glasaju. Važno je za koga. A misija CDT kaže suprotno – zalaganje za postojanje aktivnih i informisanih građana, onih koji sami mogu procjenjivati i donositi odluke o tome šta jeste i šta nije dobro za njih. I to je suština ovog projekta. Čini se da je nakon 20 godina skretanja sa teme važno da se nešto konkretno počne raditi po ovom pitanju.

Dakle, cilj je da doprinesemo promjeni političke kulture i stvaranju informisanih građana. Vjerujem, da svi koji du dospjeli na ovu stranicu znaju koliko je to komplikovana akcija. Ipak, počinjemo, pa ćemo vidjeti dokle će nas ova priča dovesti.

Da bi sve bilo po PS, morali smo izmjeriti šta se dešavalo na prethodnim izborima. Rezultati su nas prilično iznenadili, jer smo shvatili da su programi toliko nekonkretni da čak nije moguće izmjeriti njihovu ispunjenost. Postalo nam je jasno u čemu je štos: vlast bježi od odgovornosti za obećano, opozicija obećava bilo šta, jer nikad nije bila u prilici da to ispuni. 2009. je to izgledalo ovako:

Statistika

Partija Konkretno (%) Djelimično konkretno (%) Djelimično nekonkretno (%) Nekonkretno (%) Neutemeljeno (%) Ukupno
Koalicija DPS-SDP 1 (3%) 8 (23%) 4 (12%) 19 (56%) 2 (6%) 34
Nova 0 (0%) 1 (8%) 3 (23%) 9 (69%) 0 (0%) 13
Pokret za promjene 32 (11%) 110 (39%) 77 (28%) 49 (18%) 10 (4%) 278
SNP 56 (25%) 37 (16%) 65 (29%) 66 (29%) 3 (1%) 226

Kad je zatečeno stanje na ovom nivou, brzo shvatate da rukave treba dobro zavrnuti.

Krenuli smo sa analizom programa i iz ove izborne kampanje. Ideja je ocijeniti konkretnost programa i prikupiti usmena obećanja u toku kampanje. Odmah nakon završenih izbora napraviti listu obećanja pobjednika, razviti indikatore i pratiti ispunjenost obećanja u naredne četiri godine. Da se konačno precizno izmjeri učinak vlasti. Pored toga, pratićemo i izjave političara i svakih par dana objavljivati ocjene istinitosti.

Cilj nije da pravimo senzacije i upiremo prstom u ljude. Zato, neka negativno ocijenjeni akteri ne pomisle da imamo nešto lično protiv njih. Prosto smatramo da je kod nas odgovornost, posebno personalna, davno zaboravljena riječ i trudimo se da to promijenimo. Ništa više.

Na kraju, hvala ekipi iz regionalne mreže istinomjera: Darku, Borisu, Tijani i ostalima iz Zašto ne što su uvijek bili tu i strpljivo radili sa nama više od tri mjeseca, hvala CRTA-i i Metamorfozisu na podršci od začetka ideje da istinomjer zaživi i u Crnoj Gori.

Hvala i Dušku, Ani, Milovanu, Milici, Teši i Filipu na dobroj energiji i kreativnom radu. Hvala što ste mi potvrdili da je ono KAKO sa početka priče jako važno.

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema...

Amina Izmirlić

U. G. “Zašto ne” zapošljava asistenta/icu za administraciju i finansije

U.G. “Zašto ne” zapošljava novog/u kolegu/icu specijalizovanog/u za administraciju i finansije, koji/a će nam pomoći da što kvalitetnije upotpunimo naš tim finansija i računovodstva.  U.G....

Amina Izmirlić

Poziv za dostavljanje ponuda za izradu komunikacijske strategije za regionalnu SEE Check mrežu

SEE Check mreža sastoji se od šest organizacija za provjeru činjenica iz pet zemalja jugoistočne Evrope, koje se fokusiraju na identifikaciju i razotkrivanje dezinformacija i promoviranje medijske...

Sofija Tovarovic