Idi na sadržaj

Efekti eUsluga će biti brojni ukoliko BiH uskladi svoje zakone za EU legislativom

Alisa Karović

Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije BiH, zbog svoje važnosti za EU integracije mora se što prije vratiti u parlamentarnu proceduru, zaključeno je to na okruglom stolu na temu “Prednosti i nedostaci Prijedloga zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije BiH”, održanom u organizaciji Udruženja građana “Zašto ne” i portala javnarasprava.ba, u utorak 04. februara ove godine. 

Okruglom stolu su osim predstavnika civilnog društva i EU Delegacije u BiH prisustvovovali i Amela Muftić, direktorica Halcom d.o.o. Sarajevo, Emir Pašić, voditelj Centra za međunarodnu i saradnju sa EU Fondovima pri Privrednoj komori FBiH te Adis Muhović, izvršni direktor Centra za politike i upravljanje.

Podsjećamo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 12. februara 2019. godine utvrdilo je Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije sa oznakom EI. Uz približavanje standardima koji važe u EU, kako je tada saopćeno iz Vijeća ministara BiH, ovim prijedlogom zakona “žele se pojednostaviti usluge građanima i poslovnoj zajednici u BiH i olakšati promet elektronskih dokumenata u javnoj upravi”.

Iz Vlade Republike Srpske, odnosno od strane Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, tada je zatraženo da se ovaj prijedlog, čiji je predlagač Ministarstvo komunikacija i prometa BiH povuče iz procedure jer je isti, kako je tada navedeno u zahtjevu, suprotan ustavnim nadležnostima. Također, od institucija Republike Srpske, Agencija za informaciono društvo RS je dala negativno mišljenje, uz obrazloženje da je “RS ovo pitanje uredila sopstvenim propisima i ima potpunu autonomiju uređivanja ove oblasti u skladu sa ustavnim nadležnostima”. 

Međutim, predstavnici institucija Republike Srpske koji smatraju da je prijedlog zakona protuustavan nisu se odazvali pozivu da učestvuju u javnoj diskuskusiji kao ni zastupnici/zastupnice u Parlamentarnoj skupštini BiH. Naime, Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na sjednici održanoj 15. januara ove godine skinula je s dnevnog reda razmatranje principa Prijedloga o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije (P.Z.E.I), čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Napominjem, glasovima parlamentarnih predstavnika iz oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda. Stoga nema govora o nekom prenosu nadležnosti novim rješenjem. Uz to, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nadležno je za politiku i regulisanje zajedničkih i međunarodnih komunikacijskih uređaja, međunarodni i međuentitetski promet i infrastrukturu, te poslove kontrole neometanog prometa u međunarodnom prometu, a postojeća i predložena zakosnka regulativa i procedure su u skladu sa nadležnostima ministarstva. (…) Nadzorno tijelo u skladu sa evropskim propisima mora biti jedinstveno na nivou države i, da bi imali bh. certifikate (elektronsku identifikaciju) validne i izvan BiH, i novo zakonsko rješenje je tako kreirano”, istakao je Adis Muhović iz Centar za politike i upravljanje (CPU). 

Predstavnik Privredne komore Federacije BiH, Emir Pašić naveo je niz pozitivnih efekata koji će Prijedlog zakona, ukoliko bude usvojen, imati za unapređenje poslovnog ambijenta i olakšavanje i pojeftinjenje poslovanja, a naveo je i pozitivne primjere i dobra zakonska rješenja  iz regiona. 

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici EU Delegacije u BiH koji su još jednom podcrtali da Bosna i Hercegovina, bez obzira na svoje komplikovano državno uređenje, ukoliko želi dobiti kandidatski status mora ispuniti za to predviđene uslove.

Direktorica kompanije Halcom, koja je certifikacijsko tijelo za elektronski potpis u Bosni i Hercegovini, pojasnila je prisutnima koji su sve benefiti Prijedloga zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije.

Elektronski potpis ima istu snagu kao i vlastoručni potpis i njegovom primjenom će se ubrzati razmjena dokumenata i svih elektronskih transakcija. Kompanija Halcom je dostavljenom prijavom ispunila sve uvjete za dobijanje statusa povjeritelja za izdvanje kvalificiranih elektronskih certifikata.

Amela Muftić, 04.02.2020.

Muftić je, između ostalog, najavila i da će kompanija Halcom u narednom periodu provesti promotivnu kampanju kako bi se građanima pojasnile prednosti donošenja Zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije BiH.

Cilj ovog okruglog stola pored ostalog bio je i pokretanje šire javne diskusije o Prijedlogu zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, kao i iniciranje njegovog vraćanja u parlamentarnu proceduru, odnosno skoro uvrštavanje na dnevni red neke od sjednica PSBiH. 

Zaključeno je da će efekti javnih eUsluga, ukoliko BiH uskladi svoje zakone za EU legislativom, biti brojni, počev od značajnijih ušteda za građane, privredu i javne budžete pa do smanjenja rizika od korupcije zbog eliminacije ljudskog faktora u administrativnim poslovima.

Ovaj projekat se provodi uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH.

(javnarasprava.ba)