Idi na sadržaj

Evropske fact-checking organizacije pokrenule bazu podataka o klimatskim dezinformacijama

Admir Hodžić

Evropska mreža standarda za provjeru činjenica (EFSCN), u saradnji s članicama mreže, uključujući i Raskrinkavanje, pokrenula je bazu podataka Climate Facts Europe, koju podržava Evropska fondacija za klimu (ECF). Cilj je projekta povećati saradnju u identifikovanju i razotkrivanju klimatskih dezinformacija te promovisati pristup provjerenim informacijama.

Climate Facts Europe je višedimenzionalan projekat koji uključuje bazu podataka dostupnu evropskoj javnosti za pregled činjenica o dezinformacijama vezanim za klimu. Projektom je također uspostavljen sistem upozorenja koji obavještava organizacije koje sudjeluju u provjeri činjenica, kao i Evropsku fondaciju za klimu, o viralnim prekograničnim dezinformacijskim kampanjama i narativima o klimi.

Pored toga, sedam odabranih organizacija proizvest će četiri opsežna izvještaja koristeći prekogranične podatke, koji će biti objavljivani otprilike jednom mjesečno i pokrivati različite teme vezane za klimu.

“Već smo tokom posljednjih mjeseci vidjeli da su dezinformacije povezane s klimom jedna od glavnih tema uoči evropskih izbora, koje utiču, ne samo na politički dijalog već i na razgovore o zasebnim temama kao što su javno zdravlje ili građanske slobode. Projektom Climate Facts Europe moći ćemo dubinski analizirati ovaj fenomen i upozoriti javnost kada otkrijemo pojavu lažnih narativa”, rekao je Carlos Hernández-Echevarría, predsjedavajući Upravnog tijela EFCSN-a.

Trendove dezinformacija vezane uz klimu možete pratiti pretplatom na newsletter EFCSN-a, gdje ćemo dijeliti priče o klimatskim dezinformacijama koje su identifikovane i razotkrivene uz pomoć naše baze podataka.

Bazu podataka možete naći na climatefacts.efcsn.com.

Sve novosti u vezi s projektima i aktivnostima EFCSN-a možete pratiti na društvenim mrežama X, Threads i LinkedIn, a više informacija o radu ove organizacije pročitajte OVDJE.