Evropski koledž u Sarajevu održao panel-diskusiju o dezinformacijama

Evropski koledž, najstariji institut postdiplomskih evropskih studija, osnovan 1949. u Brižu, u Belgiji, u svom kampusu Natolinu, u Varšavi, u akademskoj 2021/22. organizuje jednogodišnji interdisciplinarni master program za 129 studenata/tica koji/e dolaze iz 38 zemalja.

Nastavni plan i program podrazumijeva politiku, pravo, ekonomiju i historiju EU, kao i međunarodne odnose i odnose EU sa susjedima, te uključuje studijska putovanja u ključne evropske i susjedne zemlje.
U drugom semestru, kao suštinski dio akademskog programa, kampus Natolin pripremio je studijsku posjetu zapadnom Balkanu od 2. do 7. maja 2022. Grupa studenata/tica posjetila je Podgoricu, Sarajevo i Beograd. Opšti cilj studijskih putovanja jeste proširenje obima znanja koje se prenosi tradicionalnim akademskim sredstvima. Sveobuhvatna tema ovog akademskog programa jesu pridruživanje balkanskih država EU, dezinformacije i uloga nezapadnih aktera u regionu. 

Panel-diskusija o dezinformacijama na zapadnom Balkanu održana je 4. maja u Sarajevu. 

Urednik i istraživač na platformi Raskrinkavanje Emir Zulejhić učestvovao je na ovoj panel-diskusiji, gdje je grupi od 80 studenata/tica iz različitih zemalja govorio o dezinformacijama i kako se boriti protiv njih.

 

 

Čelnici osam jedinica lokalne samouprave odgovorili na skoro 500 pitanja građana i građanki

Platformu Javna rasprava Lokal pokrenulo je Udruženje građana i građanki “Zašto ne” u cilju poboljšanja dvosmjerne...

Sofija Tovarovic

Korištenje big data za praćenje strateške korupcije i kleptokracije. Jačanje uloge civilnog društva i medija

Regionalna platforma za dobro upravljanje javno-privatnim partnerstvom (R2G4P) nastavila je svoje napore na povećanju kapaciteta svog civilnog društva i državnih partnera u praćenju,...

Sofija Tovarovic

YouTHink- rekli smo ne korupciji

Nismo bespomoćni nego ljuti na okruženje u kojem vlada korupcija Da li možemo sigurno prijaviti korupciju, jesmo li zaštićeni? Kako da se postavimo u slučajevima kada su u pitanju naši najbliži...

Sofija Tovarovic