Facebook pokreće program provjere činjenica u Bosni i Hercegovini sa platformom Raskrinkavanje

U cilju borbe protiv dezinformacija Facebook surađuje s neovisnim, vanjskim fact-checkerima širom svijeta koji ocjenjuju tačnost objavljenog sadržaja. Ovi partneri Facebooka su certificirani od strane Međunarodne mreže za provjeru činjenica (International Fact-Checking Network – IFCN), koja primjenjuje načela poput nepristranosti i transparentnosti izvora informacija.

Facebook je danas najavio pokretanje programa provjere činjenica u Bosni i Hercegovini, koji će realizirati u saradnji s platformom Raskrinkavanje i Agence France Presse (AFP). Isti program danas je lansiran i u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, dok će se u Hrvatskoj proširiti već postojeći program.

Saradnja funkcionira tako da vijest, koju je fact-checker prethodno ocijenio netačnom, Facebook prikaže znatno niže u News Feedu nego što bi inače bila. Na taj način lažne vijesti i dezinformacije dopiru do manjeg broja ljudi. Stranice i domene koje nastavljaju dijeliti netačne vijesti također će vidjeti da se njihov doseg smanjio te da im je ukinuta mogućnost ostvarivanja zarade i oglašavanja. Ukoliko je određeni post okarakterisan kao netačan, Facebook će upozoriti svoje korisnike/ce koji ga žele pogledati ili podijeliti.

Sretni smo što smo s našim partnerima, platformom Raskrinkavanje i AFP, pokrenuli program za provjeru činjenica u Bosni i Hercegovini. Borba protiv lažnih vijesti je odgovornost koju shvatamo ozbiljno. Upravo zbog toga svakodnevno radimo na tome da nađemo načine da zaustavimo širenje dezinformacija na našoj platformi,” rekla je Sophie Eyears, menadžerica za razvoj strateških partnerstava u Facebooku.

Program je usklađen s Facebookovim smjernicama za poboljšanje kvalitete i istinitosti priča u News Feedu, pri čemu se uklanjaju računi i sadržaji koji krše Standarde zajednice ili pravila oglašavanja,  smanjuje se distribucija lažnih vijesti i neautentičnog sadržaja poput clickbaita te korisnici imaju priliku pronaći više informacija o izvoru objavljenog članka i bolje procijeniti vjerodostojnost objavljenog sadržaja.

Drago nam je da je do ovog partnerstva došlo u ovom kritičnom trenutku kada se borimo sa navalom dezinformacija povezanih s COVID-19, a za nekoliko mjeseci nas očekuju i lokalni izbori. Učešće u programu 3PFC pomoći će nam da dosegnemo veći broj ljudi koji su bili izloženi dezinformacijama. Uvjereni smo da ćemo tako pomoći građanima/kama Bosne i Hercegovine da brže i efikasnije dođu do činjenica,” poručio je Emir Zulejhić, urednik platforme Raskrinkavanje.

Facebook trenutno ima više od 70 partnera koji provjeravaju sadržaj na više od 50 jezika širom svijeta i konstantno ulaže napore da iznađe načine za dodatno poboljšanje provjere plasiranih informacija.

Pasivan odnos nadležnih prema problemu iseljavanja iz BiH

U Republici Hrvatskoj su nedavno objavljeni prvi rezultati popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2021, koji ukazuju...

Sanjin Mahmutović

Poticanje održive saradnje civilnog društva za bolje upravljanje u jugoistočnoj Evropi: Šta je sljedeće?

Civilno društvo u jugoistočnoj Evropi suočava se s nizom izazova koji se odnose na pretjerano oslanjanje na vanjske donatore, smanjenje civilnog prostora i strani štetan utjecaj, nedostatak otvorenog...

Haris Karabegović

Otvoreno pismo fact-checkera iz cijelog svijeta generalnoj direktorici YouTubea

Više od 80 fact-checking inicijativa iz preko 60 zemalja, obratile su se u otvorenom pismu direktorici kompanije YouTube Susan Wojcicki, sa zahtjevom da preduzme korake za sprječavanje širenja...

Admin