Fact-checkeri trebaju nove strategije kako bi ostali/e fokusirani/e na svoj rad pod pritiskom

U organizaciji istraživačke grupe Mekk u Oslu je 1. i 2. novembra održana osma Internacionalna konferencija o sigurnosti novinara/ki. Stručnjaci/kinje iz oblasti fact-checkinga govorili/e su o tome kako je provjera činjenica rizična i naveli različite sigurnosne mjere predostrožnosti koje bi osobe koje provjeravaju činjenice trebale poduzeti radi vlastite sigurnosti. 

Na panelu pod nazivom “Fact-checking i sigurnost novinara/ki” govorili su Olga Lubiv (Bellingcat), Ashenafi Abebe (Factify Ethiopia), Abel Wabella (Inform Africa), dok je o slučajevima uznemiravanja fact-checkera u našem regionu govorila novinarka Raskrinkavanja Nerma Šehović.

Šehović je istakla da kada je Raskrinkavanje u pitanju, uznemiravanja su uglavnom online, tu počinju i završavaju se, a samo nekoliko puta osjetili su da su fizički u opasnosti.

Međutim, i dalje je važno razgovarati o internet-uznemiravanju i pokušati pronaći rješenja kako bi mogli/e raditi svoj posao slobodno i bez straha od napada – online ili fizičkih.

Čelnici osam jedinica lokalne samouprave odgovorili na skoro 500 pitanja građana i građanki

Platformu Javna rasprava Lokal pokrenulo je Udruženje građana i građanki “Zašto ne” u cilju poboljšanja dvosmjerne...

Sofija Tovarovic

Korištenje big data za praćenje strateške korupcije i kleptokracije. Jačanje uloge civilnog društva i medija

Regionalna platforma za dobro upravljanje javno-privatnim partnerstvom (R2G4P) nastavila je svoje napore na povećanju kapaciteta svog civilnog društva i državnih partnera u praćenju,...

Sofija Tovarovic

YouTHink- rekli smo ne korupciji

Nismo bespomoćni nego ljuti na okruženje u kojem vlada korupcija Da li možemo sigurno prijaviti korupciju, jesmo li zaštićeni? Kako da se postavimo u slučajevima kada su u pitanju naši najbliži...

Sofija Tovarovic