Idi na sadržaj

Fact-checkeri trebaju nove strategije kako bi ostali/e fokusirani/e na svoj rad pod pritiskom

Sofija Tovarović

U organizaciji istraživačke grupe Mekk u Oslu je 1. i 2. novembra održana osma Internacionalna konferencija o sigurnosti novinara/ki. Stručnjaci/kinje iz oblasti fact-checkinga govorili/e su o tome kako je provjera činjenica rizična i naveli različite sigurnosne mjere predostrožnosti koje bi osobe koje provjeravaju činjenice trebale poduzeti radi vlastite sigurnosti. 

Na panelu pod nazivom “Fact-checking i sigurnost novinara/ki” govorili su Olga Lubiv (Bellingcat), Ashenafi Abebe (Factify Ethiopia), Abel Wabella (Inform Africa), dok je o slučajevima uznemiravanja fact-checkera u našem regionu govorila novinarka Raskrinkavanja Nerma Šehović.

Šehović je istakla da kada je Raskrinkavanje u pitanju, uznemiravanja su uglavnom online, tu počinju i završavaju se, a samo nekoliko puta osjetili su da su fizički u opasnosti.

Međutim, i dalje je važno razgovarati o internet-uznemiravanju i pokušati pronaći rješenja kako bi mogli/e raditi svoj posao slobodno i bez straha od napada – online ili fizičkih.