Fact-checking kao sredstvo borbe za demokratsko i raznoliko društvo

Novinarka i istraživačica na platformi Raskrinkavanje Marija Ćosić održala je dvije radionice na festivalu aktivizma Act.ival for future 2022. Tema održanih radionica bila je “Fact-checking kao sredstvo borbe za demokratsko i raznoliko društvo”.

Polaznice/i radionice imale/i su mogućnost da savladaju različite vještine i alate za provjeru činjenica koji su svima dostupni, a koji su značajni za prepoznavanje i provjeru potencijalno netačnih tvrdnji.

Act.ival for future 2022 održan je u periodu od 7. do 11. aprila 2022. u gradu Lübeck u Njemačkoj. Organizatori festivala su omladinska fondacija Schüler Helfen Leben i SAME (Solidarity Action Day Movement in Europe), krovna organizacija koja ujedinjuje devet omladinskih organizacija iz Evrope.

Fokus ovogodišnjeg program bile su klimatske promjene, raznolikost i demokratija te mobilnost i migracije. Događaju je prisustvovalo više od stotinu mladih ljudi iz brojnih zemalja Evrope. Više o festivalu Act.ival for future 2022 možete pročitati ovdje.

UG “Zašto ne” i SEE Check mreža među 500 učesnika/ca konferencije GlobalFact 9

GlobalFact je najveća i najutjecajnija konferencija o fact-checkingu na svijetu, čiji je organizator Poynter -...

Sofija Tovarovic

Predstavnici/e UG “Zašto ne” doprinijeli/e izradi strategija odnosa s javnošću antikorupcijskih tijela

Na Jahorini je 28. juna 2022. godine održan konsultativni sastanak za pripremu strategija odnosa s javnošću antikorupcijskih tijela u okviru projekta „Informisani građani i učinkoviti mehanizmi u...

Sofija Tovarovic

Inicijativa R2G4P održala prvi Policy forum i ljetnu školu s fokusom na borbu protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi

U organizaciji Instituta za javne financije iz Zagreba i Centra za studiranje demokratije (CSD) iz Sofije, inicijativa R2G4P (Regional Good Governance Public-Private Partnership Platform) je 7. juna...

Haris Karabegović