Fact-checking kao sredstvo borbe za demokratsko i raznoliko društvo

Novinarka i istraživačica na platformi Raskrinkavanje Marija Ćosić održala je dvije radionice na festivalu aktivizma Act.ival for future 2022. Tema održanih radionica bila je “Fact-checking kao sredstvo borbe za demokratsko i raznoliko društvo”.

Polaznice/i radionice imale/i su mogućnost da savladaju različite vještine i alate za provjeru činjenica koji su svima dostupni, a koji su značajni za prepoznavanje i provjeru potencijalno netačnih tvrdnji.

Act.ival for future 2022 održan je u periodu od 7. do 11. aprila 2022. u gradu Lübeck u Njemačkoj. Organizatori festivala su omladinska fondacija Schüler Helfen Leben i SAME (Solidarity Action Day Movement in Europe), krovna organizacija koja ujedinjuje devet omladinskih organizacija iz Evrope.

Fokus ovogodišnjeg program bile su klimatske promjene, raznolikost i demokratija te mobilnost i migracije. Događaju je prisustvovalo više od stotinu mladih ljudi iz brojnih zemalja Evrope. Više o festivalu Act.ival for future 2022 možete pročitati ovdje.

Predstavnik UG “Zašto ne” učestvovao na OSCE radionici “Jačanje watchdog kapaciteta u JIE u praćenju i istraživanju korištenja javnih sredstava putem otvorenih podataka”

Tokom 24. i 25. novembra, u Tirani (Albanija), održana je radionica pod nazivom “Jačanje watchdog kapaciteta u JIE u...

Sofija Tovarovic

Novinar Istinomjera Minel Abaz dobitnik UNICEF-ove novinarske nagrade za doprinos pravima djece

UNICEF Bosne i Hercegovine organizirao je, u srijedu, 23.11.2022. događaj na kojem su dodijeli novinarsku nagradu za prava djece. Novinar Istinomjera Minel Abaz, ovogodišnji je dobitnik UNICEF-ove...

Sofija Tovarovic

Poziv na interdisciplinarnu radionicu za studente i studentice “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH”

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” organizuje jednodnevnu interdisciplinarnu radionicu “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH”. Cilj je radionice upoznati studente i...

Sofija Tovarovic