Idi na sadržaj

Fact-checking kao sredstvo borbe za demokratsko i raznoliko društvo

Sofija Tovarović

Novinarka i istraživačica na platformi Raskrinkavanje Marija Ćosić održala je dvije radionice na festivalu aktivizma Act.ival for future 2022. Tema održanih radionica bila je “Fact-checking kao sredstvo borbe za demokratsko i raznoliko društvo”.

Polaznice/i radionice imale/i su mogućnost da savladaju različite vještine i alate za provjeru činjenica koji su svima dostupni, a koji su značajni za prepoznavanje i provjeru potencijalno netačnih tvrdnji.

Act.ival for future 2022 održan je u periodu od 7. do 11. aprila 2022. u gradu Lübeck u Njemačkoj. Organizatori festivala su omladinska fondacija Schüler Helfen Leben i SAME (Solidarity Action Day Movement in Europe), krovna organizacija koja ujedinjuje devet omladinskih organizacija iz Evrope.

Fokus ovogodišnjeg program bile su klimatske promjene, raznolikost i demokratija te mobilnost i migracije. Događaju je prisustvovalo više od stotinu mladih ljudi iz brojnih zemalja Evrope. Više o festivalu Act.ival for future 2022 možete pročitati ovdje.