Idi na sadržaj

Fact Checking konferencija u sklopu Warm festivala u Sarajevu

CIqzvd2WUAAxHGbU okviru Warm festivala koji se u Sarajevu održava od 28. do 04. jula, u ponedjeljak 29. jula održane su dvije panel diskusije na kojima se razgovaralo o factcheckingu u konfliktnim situacijama i tehničkim izazovima koji stoje pred ovom vrstom novinarstva.

Na prvom panelu koji je modreirao Robert Holloway iz APF Foundationa učestvovali su Darko Brkan iz UG „Zašto ne“, Peter Cunliffe – Jones iz Africa Check-a; Amr Sobhy iz Egipta koji je radio za factcheck projekat Morsimeter kao i Lou Jacobson iz Politifacta, najvećeg factcheck projekta u USA.

Tokom ove panel diskusije predstavljeni su factcheck projekti u kojima i sudjeluju panelisti pa su tako posjetioci mogli saznati nešto više o Inicijativi Istinomjer u BiH, Politifactu i njihovom projektu Truth-o-meter, portalu za provjeru činjenica koje se odnose na Afriku i Morsimeteru koji je pratio progres u prvih 100 dana rada svrgnutog egipatskjog predsjednika Mohameda Morsia.

Američki Truth-o-Meter osim što svakodnevno ocjenjuje istinitost izjava aktera na vlasti, je ocjenjivao i ispunjenost predizbornih obećanja američkog predsjednika Baracka Obame.

„Nakon što su izašli rezultati za prvi mandat, Interesantno je da je i sam predsjednik Obama dao neuporedivo manje obećanja prije narednih izbora na kojima je osvojio drugi mandat“, rekao je Lou Jacobson iz Politifacta objašnjavajući koliko zaista factcheckig utiče na povećanje odgovornosti zvaničnika.

I projekat Istinomjer koji se realizuje u BiH od 2010. godine kao glavni cilj ima povećanje odgovornosti izabranih zvaničnika u BiH. Tako je ova inicijativa prije izbora 2010. godine uradila analizu ispunjenosti predizbornih obećanja iz prethodnog mandata, dok je tokom mandata od 2010. do 2014. godine pratila i progres u ispunjavanju datih obećanja onih partija koje su participirale u vlasti. Istinomjer svakako nastavlja pratiti progres u ispunjavanju obećanja i u aktuelnom mandatu, a osim ovog segmenta rada ove inicijative o kojima je govorio Darko Brkan su i ocjene svakodnevnih izjava izabranih zvaničnika, mjesečni TV prilog koji se emituje na VOA, analize te redovne mjesečne objave u saradnji sa lokalnim medijima.

Factchecking projekat Africacheck ima svoje redakcije u Južnoj Africi i Nigeriji, a u narednom periodu će otvoriti i u drugim zemljama Afrike. Ovaj sajt osim ocjene izjava političara ocjenjuje i istinitost u drugim medijskim napisima poput običnih vijesti koje veoma često bivaju netačne. Peter Cunliffe – Jones je istakao kako netačne vijesti utiču na živote ljudi, a posebno opasne po njemu su netačne informacije koje imaju veze sa zdravstvenim pitanjima.

Morsimeter, o kojem je govorio Amr Sobhy, je pratio rad egipatskog predsjednika Mohameda Morsia u prvih 100 dana njegovog mandata.

„Projekat je završio nakon što smo objavili izvještaj, ali je on pokazao da su ljudi u Egiptu poslije revolucije bili veoma zainteresovani za ovaj vid informisanja. Građani jednostavno žele da znaju šta je urađeno od obećanog te ih interesuje i istinitost u istupima političara“, rekao je Sobhy.