Idi na sadržaj

FBiH i dalje čeka na vakcine putem direktne nabavke

Admin

Iako je premijer FBiH u svojim prošlogodišnjim istupima poručio da “nema toga šta FBiH neće uraditi” da nabavi vakcine protiv COVID-19 čim se one pojave, na dolazak vakcina putem direktne nabavke i dalje se čeka. Nakon što je krajem januara ove godine na sastanku entitetskih premijera i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH odlučeno da entiteti samostalno krenu u nabavku vakcina mimo državnog Ministarstva civilnih poslova i COVAX mehanizma, Republika Srpska nabavila je određene količine vakcine Sputnik V i započela vakcinaciju stanovništva, dok je Vlada FBiH tek 18. marta odabrala kompaniju koja će nabaviti vakcinu.

Foto: Vlada FBiH

Foto: Vlada FBiH

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, još je nakon prošlosedmične sjednice Vlade ovog bh. entiteta najavio dolazak ruskih Sputnik V vakcina, nakon što je prihvaćena ponuda dvije kompanije po ranijem prijedlogu ad hoc komisije za nabavku vakcina protiv novog koronavirusa.

Izabrali smo da to rade dvije kompanije, potpisat ćemo ugovor sa dvije kompanije. Jedna je ona koja nudi najniži rok. (…) Obje su ponude ove prve Sputnjik, Sputnjik V. MGM Farm nudi najniži rok. U ponudi je tri dana za prvi kontingent od otvaranja akreditiva. Akreditiv se, naravno, može otvoriti tek nakon potpisa ugovora koji treba uraditi veoma brzo, 24 sata, ne znam, ili najdalje do ponedjeljka i otvoriti. Tako da možemo očekivati reakciju do kraja sedmice.

Fadil Novalić, 11. 3. 2021.

Međutim, u ponedjeljak, 15. 3. 2021, iz kompanije MGM Farm saopćeno je da iz ove veledrogerije traže dodatni rok od 48 sati kako bi prikupili potrebnu dokumentaciju. Dan kasnije, Vlada FBiH je na hitnoj sjednici odlučila da izabere novog dobavljača vakcine protiv novog koronavirusa, kompaniju Medimpex iz Sarajeva.

Ukupna količina vakcina koje se nabavljaju ugovorom je 500.000. Ugovorom treba definirati da ponuđač garantuje dobro izvršenje posla, da je količina prvog kontingenta najmanje 100.000 vakcina, a rok za njegovu isporuku tri radna dana od dana potpisivanja akreditiva. Ugovorom će biti definirano da će se plaćanje cijene vršiti sukcesivno, po isporuci vakcina i dobivanja odobrenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za upotrebu vakcine.

Vlada FBiH, 16. 3. 2021.

Javnost do 18. marta nije bila zvanično upoznata da je Zavod za javno zdravstvo FBiH potpisao ugovor sa Medimpexom kada je federalni premijer Fadil Novalić to saopćio na sjednici Zastupničkog doma federalnog Parlamenta. Tada je Novalić dao i novo obećanje kada bi vakcine trebale biti distribuisane u FBiH.

U roku od 20 dana od sastanka u Predsjedništvu, kada smo mi prihvatili tu obavezu, Vlada FBiH preko Zavoda za javno zdravstvo otpočela i privela kraju proceduru i danas očekujemo potpis s ruske strane, s naše je potpisan za 500 hiljada vakcina Sputnjik V po cijeni od 14,31 euro po dozi. Kažem, potpis ide direktno sa ruskim fondom i kažem da će ruski carinici zajedno sa vakcinama doletjeti u Sarajevo, da li je to vakcina za javnu upotrebu. Prva isporuka od 100 hiljada doza očekuje se tokom naredne sedmice. Vlada je svojom odlukom ostavila mogućnost i drugim zainteresiranim kompanijama u skladu sa odlukom ad hoc grupe, da pokušaju nabaviti dodatne količine vakcine za građane FBiH.

Fadil Novalić,18. 3. 2021.


U međuvremenu je Krajinagroup, jedna od kompanija čija je ponuda ranije prihvaćena od Vlade FBiH, odlučila registrovati Sputnik V vakcinu u Agenciji za lijekove BiH.

Na istoj sjednici federalnog Parlamenta, Fadil Novalić je govorio o pokušajima ovog bh. entiteta da nabavi vakcine.

Dosta puno se provlačilo da je RS dosta efikasnija od nas, čak i ove nove vakcine jel’? Da smo mi htjeli glumit državu, mi bi je nabavili u decembru, ali nije bitno.

Fadil Novalić, 18. 3. 2021.

Podsjećamo, u decembru prošle godine Vlada FBiH nije na vrijeme uplatila novac državnom Ministarstvu civilnih poslova kako bi bile ispoštovane ugovorne obaveze za nabavku vakcina protiv novog koronavirusa preko Globalnog saveza za vakcine (GAVI). Mjesec kasnije, krajem januara 2021. godine, na sastanku entitetskih premijera i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH odlučeno je da entiteti samostalno krenu u nabavku vakcina mimo državnog Ministarstva civilnih poslova i COVAX mehanizma.

I prilikom gostovanja na Hayat televiziji još početkom augusta prošle godine, Novalić je jasno govorio da će ovaj bh. entitet izdvojiti koliko god bude trebalo kako bi vakcine bile nabavljene.

Vakcine će biti i mi ćemo kao država ući u te pregovore, Vijeće ministara. Tako nešto važno država pregovara, država mora biti garant, neće to biti mali novac i moramo, na kraju krajeva, negdje pregovarati, stati u red da dobijemo u martu. Nema nikakve sumnje da ćemo odmah i mi ući u septembru u te pregovore, pa bilo šta od toga ili ne bilo, kao druge države ne znaju hoće li se to završiti pozitivno ili negativno. U svakom slučaju, što prije otvorite pregovore, prije ćete dobiti. Mi računamo oko marta, aprila, ako bi ovi veliki prvo sebi, jer oni proizvode, mi na proljeće doći do toga. Za to moramo imati novca, je li tako? Ne postoji vakcina koju mi nećemo kupiti ukoliko je cijeli svijet kupuje. Nešto ćemo drugo žrtvovati ,nećemo graditi puteve u tolikoj mjeri. Jednostavno, moramo, kad se pojavi vakcina, mi stanovništvo moramo vakcinisati da bismo se oslobodili te napasti, da bismo mogli čvrsto ekonomske mjere predviđati. Tako da, nema toga šta Federacija neće uraditi da nabavi vakcinu onog momenta kada se ona pojavi i nema te cijene koju Federacija neće platiti. Kako? To je sada drugo pitanje, to je tehničko pitanje. Jednostavno smo vidjeli da se ovo pitanje pandemije, pritisak pandemije koju vrši na društvo, ekonomiju, mora suspendirati onog momenta kada se pojavi vakcina. Mi ćemo to uraditi.

Fadil Novalić, 4. 8. 2020.


Upravo su, prema riječima Gorana Čerkeza, pomoćnika federalnog ministra zdravstva, početkom augusta prošle godine počeli direktni kontakti s Pfizerom o nabavci vakcina protiv novog koronavirusa.

Pfizer je bila prva kompanija s kojom smo razgovarali još u augustu 2020. godine i koja se jako angažuje da nam dostavi vakcine u BiH. Imaju vrlo proaktivan pristup prema FBiH i svim ostalim institucijama u BiH (…) Ali tada nisu postojale zakonske osnove da entitet uveze vakcinu. Pokušavali smo sve preusmjeriti na državni nivo jer sve države nabavljaju vakcine preko vlada.

Goran Čerkez, 5. 3. 2021.

Iako je premijer Novalić još prošle godine poručio da nema toga što FBiH neće uraditi da nabavi vakcinu onog momenta kada se ona pojavi, ovaj entitet se sve do nedavno isključivo oslanjao na državni nivo, odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH. Od momenta kada je na sastanku entitetskih premijera sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH dogovoreno da entiteti krenu samostalno nabavljati vakcine prošlo je skoro dva mjeseca dok Vlada FBiH nije odabrala kompaniju Medimpex da provede nabavku.

Iako pojedini, poput Harisa Zahiragića, zastupnika SDA u Skupštini KS-a, upućuju čestitke Novaliću na nabavci vakcina, za sada niko ne može sa sigurnošću tvrditi kada će prve količine vakcina protiv COVID-19 stići.

(Istinomjer.ba)