Idi na sadržaj

Glasometar u Banja Luci

images (1)Nakon uspješnog početka kampanje Razglasaj 2010. godina čiji sastavni dio Glasometar je u samo nekoliko dana posjetilo više hiljada građana i građanki, predstavnici Kampanje krenuli su i u ulične akcije kako bi i oni koji nemaju pristup internetu imali priliku popuniti Glasometar i vidjeti koja stranka im je najbliža.

Poslije trodnevne akcije u Sarajevu ispred Katedrale, Glasometar je “posjetio” BanjaLuku gdje su na uličnoj akciji građani i građanke “grada na Vrbasu” mogli popuniti aplikaciju i vidjeti s programom koje stranke se njihovi stavovi najviše poklapaju.

“S obzirom na podatak da oko 37 odsto građana BiH koristi internet, UG Zašto ne u saradnji sa svojim partnerima će organizovati svojevrsnu turneju tokom koje će stanovnici svih većih gradova u BiH imati priliku da se upoznaju sa kampanjom i na uličnim akcijama praktično ispitaju svoje političko mišljenje kroz Glasometar”, kažu iz UG “Zašto ne”. Građani Sarajeva su tokom tri dana imali priliku da se ispred Katedrale upoznaju s Glasometrom, a “turneja” se nastavila 13. i 14. juna u Banjoj Luci, 15. juna će biti u Tuzli, 16. u Mostaru, 18. u Stocu, 19. u Zenici, 24. u Konjicu, 25. u Žepču te 28. juna u Travniku.

Preko Glasometra po prvi put u BiH građani na jednostavan način kroz 30 pitanja u kratkoj i 48 pitanja u dužoj verziji mogu doći do političke opcije koja im je najbliža. Napravljen je tako što su poslani upitnici političkim partijama koje su odgovorile na ista pitanja, te je kreiran svojevrstan kviz na kraju kojeg možete saznati koja je stranka koja vam po svom programu najviše odgovara. Kroz kampanju Razglasaj 2010. na siteu Razglasaj.ba građani će moći pročitati sve informacije vezane za izbore, stranke koje u njima učestvuju i sve druge aktere izbornog procesa. (Razglasaj.ba)