Idi na sadržaj

Glavni grad RS nije Banjaluka, iako često čujemo drugačije

Ustav Republike Srpske (RS), svojim članom 9. definiše Sarajevo kao glavni grad RS. Od 2004. godine pa na ovamo bilo je, kako obećanja, tako i pokušaja da se to promijeni, te da glavni grad RS bude Banjaluka.

Prvi pokušaj desio se još u martu 2004. godine u Narodnoj Skupštini Republike Srpske (NSRS) na inicijativu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Prijedlog je podržalo 45 poslanika, što nije predstavljalo dvotrećinsku većinu potrebnu da se član 9. Ustava RS promijeni.

SNSD je također tokom izborne kampanje pred Opšte izbore 2006. godine obećao promjenu glavnog grada RS. To obećanje, kako je Istinomjer zabilježio u svom monitoringu, ostalo je neispunjeno.

U cilju snaženja pozicije Republike Srpske, potrebno je definisati Banjaluku kao glavni grad Republike, što SNSD pokušava već godinama. Time bi se iz Ustava RS konačno brisala glupost koju je SDS nametnuo da je Sarajevo glavni grad Republike Srpske. Takav grad ne postoji u Republici Srpskoj, već u samo u Federaciji BiH.

SNSD obećanje, 2006. godina

U martu 2008., Nacrt amandmana na Ustav RS kojim bi se, između ostalog, promijenio glavni grad ovog entiteta, dobio je potrebnu većinu u NSRS, te je upućen u dalju proceduru.

Prijedlog se našao pred Vijećem naroda 24. aprila 2012. godine, gdje nije dobio podršku Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS.

Pokušaji da se kroz propisane procedure mijenja ustavna stečevina, samo po sebi ne predstavljaju problem. Međutim, ono što jeste problematično je činjenica da javnost u BiH često svjedoči izjvama visokih funkcionera koji dolaze iz RS, a koji Banjaluku, suprotno Ustavu RS, nazivaju glavim gradom tog entiteta.

Najsvježiji primjer takve prakse pokazao je predsjednik SDS-a, Mirko Šarović. On je tokom gostovanja u emisiji “Puls” BN televizije ustvrdio:

Velike promjene će se, uvjeren sam, desiti u Hercegovini, u Trebinju ako se neke stvari poslože, vjerovatno i u Prijedoru jer mislim da će Prijedor biti iznenađenje, ali i Banja Luka u kojoj će biti zajednički kandidat opozicije. Sposobni smo da donesemo tu istorijsku promjenu u glavnom gradu Republike Srpske.

Mirko Šarović, 8. maja 2020.

O Banjaluci kao glavnom gradu RS govorio je i njen gradonačelnik, Igor Radojičić 2016. godine, uoči Lokalnih izbora.

Uvešćemo, između ostalog, pozicije gradskog arhitekte i pejzažnog arhitekte, jer Banja Luka je prvi put u svojoj istoriji glavni grad jedne republike i mora da se u budućnosti razvija na način koji odgovara poziciji jednog glavnog grada.

Igor Radojičić, 30. septembra 2016.

SNSD, odnosno Milorad Dodik referisao se na Banjaluku kao glavni grad više puta. Jedan od recentnijih primjera desio se 2. februara 2020., na komemoraciji za žrtve zločina iz Drugog svjetskog rata.

U novembru prošle godine je izjavio kako su Beograd i Banjaluka njegovi glavni gradovi, a ne Sarajevo, dok je jedna od Dodikovih izjava o glavnom gradu RS ranije ocijenjena na Istinomjeru.

Zato je Banja Luka važna i zato smo mi iz institucija Republike Srpske u kontinuitetu ulagali napore da gradu damo sadržaje koje treba da ima kao glavni grad.

Milorad Dodik, 22. april 2017.

Kada ostavimo po strani težnje i obećanja, te ogolimo čitavu priču na proste činjenice, prema Ustavu RS, Sarajevo je glavni grad Republike Srpske. Banjaluka jeste administrativno i ekonomsko sjedište RS, ali nije glavni grad tog entiteta, te najmanje što se očekuje od svih politčkih aktera u BiH je da u svom djelovanju i govoru poštuju kako entitetske, tako i Ustav BiH.

(Istinomjer.ba)