Global Fact 3 – Treći svjetski fact-checking samit

Istinomjer.ba tim je bio dio trećeg međunarodnog fact-checking samita – Global Fact 3, koji se održao u Buenos Airesu, 9. i 10. juna, a u produžetku pročitajte izvještaj koji je pisao Alexios Mantzarlis za poynter.org

DSC3876

 

Fact-cheking pokret je sada odrastao!

Factcheking.org slavi svoj 13. rođendan ove godine, a fact-checking postaje najbitnija odrednica političkog emitovanja u SAD-u.

Iako su ostale velike fact-checking inicijative došle tek poslije, i one već posjeduju dosta iskustva – Désintox je lansiran na France's Libération televiziji 2008., dok su argentinski Chequeado i Britanski Full Fact također tu već šest godina.

Dok su iskreno dijelili priče svojh neuspjeha, učesnici Trećeg svjetskog fact-checking samita složili su se da je potrebno ojačati fact-checking kao neophodan alat za legitimnost novinarstva, te pojačati i proširiti njegov uticaj.

Ključne diskusije vodile su se oko usvanja univerzalnog kodeksa ponašanja, koji bi fact-checking inicijative širom svijeta učinio još transparentnijim te osigurao povjerenje čitatelja.

Kodeks će naglasiti posvećenost objektivnosti i transparensnosti u metodologiji, izvorima i donatorima. ”Većina fact-checking organizacija već poštuje ove principe, no službeni kodeks koji svi možemo potpisati, imao bi jasne prednosti” – rekao je Peter Cunliffe Jones, direktor Africa Check organizacije.

Za početak, utvrđena pravila ponašanja bi pomogla da se razlikuje dobar od lošeg fact-checkinga, naročito u današnjem vremenu kada razne političke kampanje, autoritativne vlade i lobi grupe sa sumnjivim namjerama prisvajaju ovaj termin.

”Tražiti ćemo pomoć od fact-checkera iz cijeloga svijeta u narednim sedmicama,” rekao je Cunliffe-Jones.

Phoebe Arnold, viša  službenica za komunikacije u Full Fact organizaciji, tvrdi da su ”fact-checkeri raznolika grupa  koja radi u vrlo različitim političkim okruženjima,” što znači da je izazov napraviti kodeks koji će biti primjenjiv svugdje.

U svakom slučaju ”raznolikost iskustava” imai svoje prednosti, kaže Arnold, jer ”pruža mogućnost učenja od najuspješnijih praksi iz svijeta.”

Druga radna grupa u Buenos Airesu razmišljala je o osnivanju neformalnog Međunarodnog fact-checking dana. Ovo bi moglo pomoći u uključivanju edukativnih inicijativa koje se bave izgradnjom kritičkog mišljenja u školama u pokret, te u ohrabrivanju razvoja pokreta i upotrebe fact-checking alata.

Dok vrijeme i strukturu još uvijek treba odrediti, neki od prijedloga su bili 2. april, koji bi simbolično došao nakon 1. aprila, poznatog po prvoaprilskim šalama, i predstavljao bi mu suštu suprotnost. Kroz šalu raspravljalo se o mogućnosti saradnje sa Google-om i Twitter-om, na izradi doodle-a i twitter emotikona – ili možda čak obratiti se i UN-u, na kraju krajeva ako yoga ima službeno priznati međunarodni dan, zar ne bi trebao i fact-checking?

Pablo Fernàndez, urednik i koordinator u Chequeado-u, zaključio je da bi taj dan ”pomogao povećati uticaj svih fact-checking organizacija, jer bi pomoću njega, njihov sadržaj mogao doprinijeti do mnogo šire publike. Zato nam je potreban.”

Amy Hollyfield, zamjenica editora u The Tampa Bay Times, predložila je da bi taj dan mogao predstavljati ”dan za akcije, gdje bi svi skupa, ujedinjenim snagama, radili fact-checking za najbitinije teme širom svijeta.”

Drugi konkretni projekti koji su osmišljeni tokom Global Fact 3 samita, uključuju širenje “Share the Facts” alata fact-checkerima međunarodno, osnivanje radne grupe za praćenje uticaja, te uspostavljanje fellowshipa koji bi omogućavao jednosedmičnu posjetu nekoj od fact-checking organizacija u svijetu.

Članak preuzet sa poynter.org

Autor članka Alexios Mantzarlis

Vodič za proaktivno objavljivanje informacija

U okviru regionalnog projekta Indeks otvorenosti, u sklopu kojeg se mjeri otvorenost zakonodavnih i izvršnih...

Danira Karović

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT conference started as a partnership of regional organizations and individuals from the...

Sofija Tovarovic

Interna obuka o provjeri činjenica za medije u BiH

U kontekstu brze digitalne transformacije i procvata informacijskog haosa, kojeg karakterišu pad predanosti profesionalnim novinarskim standardima, rast dezinformacija i očit pad povjerenja civilnog...

Sofija Tovarovic