Idi na sadržaj

GlobalFact u Sarajevu: Otvorene prijave za najveći svjetski samit o provjeri činjenica

Sofija Tovarović

Govorit će se o temama kao što su vještačka inteligencija, javne politike i održivost.

Sarajevo će ove godine od 26. do 28. juna ugostiti stotine fact-checkera iz cijelog svijeta na 11. Global Factu, najvećoj i najutjecajnijoj svjetskoj konferenciji koja okuplja medijske redakcije posvećene provjeri činjenica.

Ovo godišnje okupljanje svjetske fact-checking zajednice organizuje Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN) koju je 2015. godine pokrenuo Poynter institut. Konferenciju u Sarajevu Poynter organizuje u partnerstvu s Udruženjem građana i građanki “Zašto ne”, organizacijom koja vodi dvije istaknute fact-checking redakcije, Istinomjer i Raskrinkavanje

“Naša zajednica se ove godine zajednički hvata ukoštac s brojnim izazovima: izbori koji se održavaju širom svijeta, uspon umjetne inteligencije, zaštita slobode izražavanja i poticanje integriteta informacija na internetu i u stvarnom svijetu. Susret u Sarajevu omogućit će nam da razmijenimo dobre praksi i da ohrabrimo i motiviramo jedni/e druge”, rekla je Angie Drobnic Holan, direktorica IFCN-a, objavio je Poynter institut.

Kroz panele i diskusije s ekspertima/cama, interaktivne radionice i druge događaje, učesnici/e konferencije istražit će brojne mogućnosti za unapređenje procesa provjere činjenica u svom radu. Gosti će također imati priliku čuti nešto više o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti fact-checkinga na Balkanu, ali i o temama kao što su ratna propaganda i dezinformacije koje kreiraju i promoviraju državni akteri.

“Naša regija je u jedinstvenoj poziciji da pruži vrlo važan uvid u mnoge aktuelne teme kojima će se baviti ovogodišnji Global Fact”, rekla je Tijana Cvjetićanin, voditeljica fact-checking programa u UG “Zašto ne”.

“One obuhvataju širok spektar tema, od najekstremnijih dezinformacijskih kampanja i ratnohuškačkih narativa kojima smo svjedočili prije četiri decenije, do vrlo savremenih problema kao što su neautentični online sadržaji i prevarne prakse na internetu, digitalna i informacijska pismenost, ili pak sve brže razvijajući trendovi i modeli regulacije i samoreguliacije u digitalnoj sferi. Radujem se što ćemo moći da podijelimo svoju perspektivu, koja ima globalni značaj i  zasigurno će doprinijeti kvalitetnim diskusijama, te razmjeni znanja i iskustava u zajednici”, dodala je.

Svi/e zainteresovani/e da čuju različite perspektive o konkretnim temama, mogu organizirati svoje praćenje konferencije kroz različite programske cjeline koje će uključivati: izvještavanje i uređivanje, održivost, javne politike, vještačka inteligencija i tehnologija, medijska pismenost, te istraživanje i političke nauke.  

Potpisnice Kodeksa principa IFCN-a imat će, navodi Poynter, ekskluzivan pristup sesijama organizovanim samo za članice, kako bi razmijenili najbolje prakse i iskustva sa univerzalnim izazovima s kojima se danas suočavaju fact-checkeri, kao što je saradnja sa online platformama, održavanje nezavisnosti u radu, te kontrola nad svojim bazama podataka.

Svaki dan konferencije uključivat će uvodno obraćanje svjetski prepoznatih lidera/ki u oblastima kao što su novinarstvo, tehnologija i politika. Lista govornika/ca bit će objavljena na proljeće. Prošlogodišnji istaknuti govornici/e bili su istraživačka novinarka Jessikka Aro, profesorica Nacionalnog univerziteta u Seulu dr. Eun-Ju Lee i bivši voditelj odjela za povjerenje i sigurnost Twittera (današnji X) Yoel Roth.

Ulaznice se mogu kupiti na stranici globalfact11.com, uz popuste dostupne potpisnicima IFCN-a. Pojedinci/ke koji ne mogu fizički prisustvovati konferenciji mogu kupiti virtualnu ulaznicu za gledanje odabranih sesija.

Za više informacija posjetite globalfact11.com ili pošaljite e-mali na [email protected].