Idi na sadržaj

Globalni Fact-Checking samit u Londonu

UntitledKorištenje fact-checking metodologije širom svijeta je u velikom porastu što je inspirisalo Poynter Institut da organizuje prvi globalni fact-checking samit koji će se održati u Londonu sredinom mjeseca juna.

Konferencija koja će se održati u prostorijama School of Economics u Londonu, od 9. – 10. juna, će okupiti oko četrdeset fact-checkersa iz država poput Južne Afrike, Italije, Velike Britanije, Njemačke, Indije, SAD-a i regija južne Amerike i istočne Evrope.

Fact-checking se brzo širi diljem svijeta, navodi se u novoj analizi koju je napravio Duke University Reporter's labaratorij, a koji nas je izvijestio da je 59 fact-checking web stranica bilo aktivno poslijednjih nekoliko godina, uključujući i 44 koje trenutno rade. Polovina stranica je povezana sa novinama, televizijskim mrežama ili drugim medijskim organizacijama. Druga polovina je pokrenuta od strane startup kompanija ili neprofitnih grupa. Dvadeset i sedam webstranica je svoj rad započelo u protekle dvije godine.

Globalni Fact-Checking samit je sponzorisan od strane NED-a, Ford fondacije, Omidyar mreže, Duke Reporter's labaratorija, britanske fact-checking stranice Full Fact i craigconnects, online inicijative za podršku filantropiji koju vodi Craig Newmark, osnivač Craiglist-a.

Teme će uključivati rast i izazove fact-checkinga, najbolje tehnike za istraživanje tvrdnji, prednosti i negativne strane sistema, korištenje crowdsourcinga i potrebu da se pronađu održivi poslovni modeli.

”Fact-checking ubrzano postaje novi oblik odgovornog novinarstva”, rekao je Poynterov predsjednik Tim Franklin, ”Poynter će igrati vodeću ulogu kako bi novinari radili svoj posao najbolje i potaknuli rast fact-checkinga, koji je od vitalnog značaja za demokratije širom svijeta.”

Konferencija će također predstaviti Poynterovu strategiju da uveliko proširi svoje trening inicijative širom svijeta. Proteklog mjeseca, Poynter je organizovao niz seminara za novinare u Indiji. Kasnije ovog mjeseca, Institut će službeno najaviti pokretanje trening projekta za turske novinare. Projekat uključuje e-learning kurseve putem NewsU Turkiye, certifikat za završen program i fellowship koje će okupiti 20 turskih novinara na jesen.

Izlagači na fact-checking konferenciji će uključivati urednike PolitiFacta, stanice koja je dobila Pulitzerovu nagradu u Sjedinjenim Američkim Državama i Chequeado, nezavisnu fact-checking stranicu u Argentini, kao i Lucasa Gravesa, profesora sa sveučilišta u Winsconsinu koji piše knjigu o usponu fact-checkinga, kao i Bill Adaira, profesora sa Duke
Univerziteta.

Za više informacija o konferenciji, kontaktirajte Billa Adaira na [email protected]