Grad Lukavac se priključio web platformi Javna rasprava Lokal

Javna rasprava Lokal je platforma koju je pokrenulo Udruženje građana i građanki “Zašto ne” s ciljem poboljšanja dvosmjerne komunikacije između građana/ki i donositelja/ki odluka na lokalnom nivou. 

Ova platforma pružit će građanima/kama Lukavca do sada najkompletniji uvid u rad gradske administracije i biti alat za otvorenu komunikaciju između gradonačelnika i građana/ki, putem koje će sve zainteresovane osobe moći postavljati direktna pitanja gradonačelniku, imati uvid u odluke i inicijative Grada, podnositi prijedloge i slično.

Vaša pitanja gradonačelniku možete uputiti korištenjem ovog linka: lokal.javnarasprava.ba/Lukavac/Vijecnik/199 

Gradonačelnik Delić istakao je da je ova saradnja još jedan dodatni doprinos transparentnosti u radu Grada Lukavac:
“Ovo je prilika da se na jedan kvalificirani način, sistematizirani, pruži mogućnost svakom građaninu da dođe do svog predstavnika i da delegira pitanja ili inicijativu i da dobije odgovor na to u javnom prostoru”, kazao je Delić.

Platformi bi se uskoro moglo priključiti i Gradsko vijeće Grada Lukavac, čiji će gradski vijećnici i vijećnice na nekoj od narednih sjednica imati mogućnost da se izjasne o potencijalnoj saradnji na projektu Javna rasprava Lokal.

U cilju promocije ove saradnje, RTV Lukavac je napravio prilog koji možete pogledati na ovom linku.

Projekt Javna rasprava Lokal realizuje se u okviru projekta “Improving Transparency and Accountability of Local Government and Citizens Capacity to Participate in Local Elections“, a kojeg je podržala fondacija Porticus.

Održan 1. regionalni projektni sastanak SeeCheck mreže u sklopu projekta: Suprotstavljanje dezinformacijama kroz (regionalnu) mrežu fact-checkera

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” je početkom 2023. godine započelo implementaciju projekta “Suprotstavljanje...

Sofija Tovarovic

UG “Zašto ne” učestvovalo na konferenciji “Regionalna fact-checking sedmica na Zapadnom Balkanu”

Povodom obilježavanja 2. aprila, Svjetskog dana fact-checkinga, Darko Brkan, direktor Udruženja građana i građanki “Zašto ne”, sudjelovao je 6. aprila na konferenciji “Regionalna fact-checking...

Sofija Tovarovic

Vodič za proaktivno objavljivanje informacija

U okviru regionalnog projekta "Indeks otvorenosti", u sklopu kojeg se mjeri otvorenost zakonodavnih i izvršnih institucija u Bosni i Hercegovini, kreiran je vodič za proaktivno objavljivanje...

Danira Karović