Idi na sadržaj

Građani i građanke daju otkaze političarima

darko protestViše hiljada ljudi okupilo se u Sarajevu kako bi „neodgovornim političarima“ uručili otkaz. Skup je nastavak protesta na kojima se već mjesec dana traži usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG).

Građani vjeruju da će njihove poruke stići do „neodgovorne vlasti“ iako mnogi ni danas nisu bili na svojim  radnim mjestima u zgradi državnih institucija, ispred kojih su demonstranti ponovili zahtjev da se hitno usvoji zakon o JMBG.

Jedan od aktivista Darko Brkan kaže da su bh. zvaničnici zaslužili otkaze koje su im građani na simboličan način uručili.

Vlasti su odgovorne za situaciju u kojoj se nalazimo. Poslanici iz Republike Srpske (RS) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) već mjesec dana ne dolaze na posao. Tako je blokiran rad institucija u trenutku kada Hrvatska ulazi u Evropsku uniju i kada trebamo rješavati probleme sa kojima se suočavamo. Tu je i međunarodna zajednica koja mora preuzeti odgovornost koja joj proističe iz mandata, odnosno mora osigurati da daytonske institucije rade“, kaže Brkan.

Moć je u rukama građana

Aktivisti grupe „JMBG za sve“ pozivaju građane da ne pune budžete iz kojih se političari finansiraju i da odgode plaćanje računa do krajnjeg zakonom predviđenog roka. „Ujedinjeni u nezadovoljstvu političkom elitom“ demonstranti žele pokazati da istinska moć pripada građanima, kaže Aleksandra Savić iz Mostara. Ona ističe da je neupitna podrška Hercegovine zahtjevu da se hitno usvoji zakon o jedinstvenom matičnom broju građana. Političarima je iz grada na Neretvi donijela jasnu poruku.

„Njihova nacionalistička retorika i retorika straha je sve manje efikasna jer su se građani probudili. Građani shvataju da je moć u njihovim rukama. Oni pune budžete iz kojih se finansiraju političari. Danas smo im dali otkaz, jer ne želimo više plaćati njihov nerad, a njihovoj nacionalističkoj retorici je došao kraj“, kaže Aleksandra Savić.

Proteste su podržali i rudari iz Kaknja i Breze, a sa Sarajlijama su danas i građani Srebrenika, Lukavca, Tuzle, Zenice, Gvradačca i Konjica. Protesti će, kako tvrde aktivisti, biti nastavljeni kroz različite vidove borbe za prava obespravljenih građana.

Autor: Samir Huseinović

Odgovorni urednik: Mehmed Smajić

(dw.de)