Idi na sadržaj

Historijat najava nabavki vakcina u FBiH: Razočarenja i oprez

Sanjin Mahmutović

Građani Federacije BiH još uvijek čekaju dolazak prvih vakcina nabavljenih direktnim putem. Prvi pokušaji Vlade FBiH iz marta ove godine da nabave pola miliona vakcina ruskog proizvođača Sputnik V nisu urodili plodom, a aktuelni pokušaj nabavke spomenutih vakcina, u saradnji sa Kantonom Sarajevo, također je dovedeni u pitanje. Trenutno se iščekuje dolazak pola miliona vakcina proizvođača Sinopharm, nakon što je premijer FBiH Fadil Novalić ustvrdio da je potpisao ugovor o nabavci ovih vakcina.

Fotografija: Reuters

Istinomjer je i ranije pisao o direktnoj nabavci vakcina na nivou Federacije, a više o tome možete čitati u tekstovima “FBiH i dalje čeka na vakcine putem direktne nabavke”, “Pozivi 24/7 nisu rezultirali nabavkom vakcina” i “Parlament FBiH nije odlučivao o vrstama vakcina, cijenama i rokovima navednim u ugovorima”.

Podsjećamo, sredinom marta ove godine, Vlada Federacije BiH je prvi put pokušala direktno nabaviti 500.000 doza vakcina Sputnik V. Vlada je tom prilikom zadužila Zavod za javno zdravstvo FBiH da zaključi ugovor za nabavku vakcina s kompanijom Medimpex d.o.o. U saopćenju Vlade je tada istaknuto da je ukupna količina vakcina koje se nabavljaju ugovorom 500.000, a količina prvog kontingenta, od najmanje 100.000 vakcina, očekivala se tri dana od dana potpisivanja akreditiva.

Prethodno je premijer Novalić, kako se navodi u saopćenju Vlade od 15. 3. 2021, uputio pisma namjere za nabavku vakcina protiv COVID-19 kompanijama Bosnalijek d.d. Sarajevo (Sputnik V i Astra Zeneca), Medimpex d.o.o. Sarajevo (Astra Zeneca i Sputnik V), Oktal pharma d.o.o. Sarajevo (Johnson&Johnson, Astra Zeneca i Sputnik V) i TUZLA FARM d.o.o. (Astra Zeneca i Sputnik V).

U kontekstu direktne nabavke vakcine, potrebno je i podsjetiti na tvrdnju premijera Federacije BiH Fadila Novalića, iznesenu prilikom njegovog izlaganja na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o epidemiološkoj situaciji. Tada je premijer istakao kako je Vlada FBiH vakcine mogla nabaviti mnogo ranije, ali “ne želi glumiti državu”,

Iz perioda lockdowna izvukli smo poruke. Sarajevski kanton i Tuzlanski dobili su po 100 miliona granta iz budžeta Federacije za borbu protiv koronavirusa. Ministar Mandić će govoriti o zdravstvenom aspektu. Ali da smo mi htjeli glumiti državu, mi bismo vakcinu nabavili u decembru.

Fadil Novalić, 18. 3. 2021.

Prvi pokušaj direktne nabavke vakcina od FBiH je propao, budući da je kompanija Medimpex d.o.o. odustala od nabavke, a nedugo nakon toga Vlada FBiH je formirala novo tijelo za nabavku vakcina.

Krajem marta ove godine, premijer KS-a Edin Forto ustvrdio je kako i Kanton Sarajevo ulazi u pregovore o direktnoj nabavci vakcina, te je istakao kako se prve vakcine mogu očekivati u junu.

U direktnim smo pregovorima. Imamo potpisane sporazume o zaštiti informacija i ne možemo davati bilo kakve detalje. (…) Inače, nama koji smo izveli ogroman broj pokušaja nabavke vakcina uvijek je zanimljiv način na koji razni dobavljači, pa čak i vlade, najavljuju vakcine za “tri dana”. I mi bismo voljeli da je to moguće, ali realnost s kojom se kanton susreće je malo drugačija.

Edin Forto, 26. 3. 2021.

Nakon prvog neuspjelog pokušaja direktne nabavke vakcina, premijer FBiH Fadil Novalić uputio je pismo namjere za nabavku 500.000 doza kineske vakcine Sinopharm. Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo istakla je kako je prvi korak u nabavci kineskih vakcina slanje pisma namjere, a eventualna dostava bi se “mogla očekivati za mjesec”.

Nabavka Sinopharma ide preko Kineske ambasade, mi smo stali u red i imamo ispred sebe šest ili sedam koraka, razni se sporazumi moraju potpisati, a prvi korak je pismo namjere. (…) Obično se čeka blizu mjesec, a ako bude dostupno ranije, može i ranije.

Edita Đapo, 29. 3. 2021.

Pola miliona vakcina proizvođača Sinopharm nije došlo u roku koji je najavila ministrica Đapo, a iz Vlade FBiH je potom saopćeno da su vođeni i pregovori o nabavci vakcina Sinopharm, Sputnik V, Sinovac, AstraZeneca i Moderna, a premijer Federacije BiH je potpisao četiri pisma namjere.

U saopćenju Vlade FBiH od 26. 5. 2021, Vlada i Zavod za javno zdravstvo FBiH preferiraju zaključivanje ugovora direktno s proizvođačima, te da se radi u ugovorima za nabavku Sinopharma, Pfizera i Sputnika “u količinama od po 500.000 doza”, s tim da se proces nabavke ruskih vakcina provodi zajedno sa Vladom KS-a. Pored navedenih, Zavodu za javno zdravstvo FBiH dostavljena su još četiri prijedloga ugovora za nabavku vakcina putem posrednika, a radi se o vakcinama proizvođača Pfizer (500.000 doza), Sinovac i Sinopharm (po 250.000 doza) i AstraZeneca.

Premijer KS-a Edin Forto ustvrdio je 26. 5. 2021. da je Vlada KS-a uspjela dogovoriti nabavku 200.000 doza vakcina Sputnik V za Kanton Sarajevo, te da bi prve doze trebale doći u junu, dok je premijer Novalić tokom posjete Zenici i Brezi najavio skoru nabavku milion vakcina proizvođača Pfizer/BionTech.

U završnoj smo fazi nabavke vakcina, javna nabavka nam je naškodila, to nam je rekao i Ruski fond i sada smo zaista u zadnjim danima pred potpis ugovora. Danas je Kineska državna agencija potpisala ugovor, poslala nama diplomatskom poštom, danas smo imali sastanak sa Pfizerom, nabavka milion vakcina i za 15 dana ćemo potpisati ugovor. Sve to privodimo kraju. Masovna vakcinacija nije samo pitanje nabavke već i organizacija davanja koja je na kantonalnim ministarstvima zdravstva.

Fadil Novalić, 4. 6. 2021.

Potrebno je podsjetiti i na nedavnu izjavu premijera Novalića kako Federacija BiH namjerno nije žurila s nabavkom vakcina.

Nivo Federacije BiH nije nadležan za vakcine iako je prihvatio tu obavezu, svugdje na svijetu to rade države. Mi u globalnom svijetu na neki način nismo potrčali da budemo pokusni kunići s masovnom vakcinacijom, a jednak procenat vakcinacije kao mi imaju Japan, Malezija, Indonezija, Južna Koreja gdje također nedostaje novca kao i kod nas, ali u toj svjetskoj borbi vakcina najbolje su prošli oni koji proizvode pa oni koji su moćni i oni koji su da kažem zemlje trećeg svijeta.

Fadil Novalić, 4. 6. 2021.

Kada je riječ o zajedničkoj nabavci Vlade KS-a i Vlade FBiH, Zavod za javno zdravstvo FBiH obavijestio je 10. 6. 2021. godine obje vlade da je procedura potpisivanja Ugovora o nabavci ruskih vakcina blokirana “zbog neispunjenja zahtjeva”. Prethodno je Vlada FBiH dala saglasnost Zavodu za javno zdravstvo FBiH da potpiše Ugovor pod uslovom da se u “ugovoru precizira rok i dinamika isporuke, utvrdi obaveza prodavača da istovremeno vrši isporuku komponente I i komponente II u istoj količini, te da se kompletna isporuka izvrši u roku od 120 dana”. Na obavijest Zavoda za javno zdravstvo reagirao je premijer Kantona Sarajevo.

Nerealnosti navedenih zahtjeva biste bili svjesni da ste sudjelovali u višemjesečnim pregovorima sa Ruskim fondom direktnih investicija (RDIF) ili da ste upoznati sa pozicijama pregovarača za nabavku vakcina na svjetskom tržištu.

Edin Forto, 9. 6. 2021.

Forto je istakao da su slični zahtjevi Vlade KS-a odbijeni, budući da se RDIF ne želi obavezati tačnim rokovima. Također, ustvrdio je da prve doze komponente I neće doći ukoliko se ne potpiše ugovor zbog uslova Vlade FBiH.

U obavijesti Zavoda za javno zdravstvo također se navodi kako su na sastanku Odbora za koordinaciju provedbe vakcinacije na području Federacije direktori kantonalnih zavoda za javno zdravstvo informirali ZZJZ FBiH da je “na terenu velika zainteresovanost stanovništva za vakcine Pfizer i Sinopharm, dok je za vakcine Sputnik V i AstraZeneca mala zainteresovanost”.

S obzirom na besmisao argumentacije koja je dostavljena umjesto potpisanog Ugovora temeljem čega je već naredne sedmice trebala početi isporuka najmanje 20.000 doza vakcina opravdana je sumnja da je riječ o političkoj odluci da se ne ide u nabavku vakcina Sputnik V.

Edin Forto, 9. 6. 2021.

Premijer Fadil Novalić ustvrdio je u Mostaru 10. 6. 2021. da je potpisan ugovor za nabavku pola miliona doza vakcina proizvođača Sinopharm, ali da zbog klauzule tajnosti nije u mogućnosti iznositi više informacija.

Vlada NR Kine je odobrila izvoz svih pola miliona doza vakcina Bosni i Hercegovini. Svugdje u svijetu države nabavljaju vakcine. Vlada FBiH je poduzimala, poduzima i poduzimat će sve aktivnosti da za građane nabavi vakcine. Pfizer pokušavamo nabaviti u saradnji s državnim nivoom, a s Vladom Kantona Sarajevo radimo na nabavci Sputnik V preko Ruskog fonda. Za Sputnik V je struka tražila dodatna pojašnjenja i nije nam jasno zašto KS smeta ono što traži struka i zašto bespotrebno uznemirava javnost.

Fadil Novalić, 10. 6. 2021.

Nakon što je Novalić izjavio da je potpisan ugovor o nabavci kineskih vakcina, uslijedila je reakcija NiP-a u kojoj se navodi da Vlada FBiH i ZZJZ FBiH namjerno koče proces nabavljanja Sputnika V, budući da je nabavku ove vakcine inicirala Vlada KS-a. Iz NiP-a smatraju da je posrijedi svjesno odugovlačenje i ugrožavanje zdravlja građana od Vlade FBiH.

Premijer Novalić svake sedmice najavljuje dolazak vakcina svjesno obmanjujući narod. Za to vrijeme, dok naši građani putuju stotine kilometara da bi se vakcinisali, Novalić čas laže o dolasku vakcina čas izlazi sa bezumnim izjava o tome kako Federacija BiH namjerno ne nabavlja vakcine kako građani ne bi bili pokusni kunići. Novalić ide i korak dalje, osim što je nesposoban nabaviti vakcine, sada opstruira i napore Kantona Sarajevo.

Saopćenje NiP-a, 10. 6. 2021.

Slična reakcija uslijedila je i iz Naše stranke, u čijem se saopćenju traži objavljivanje ugovora s Kinezima kako bi se javnost uvjerila da su ispoštovane sve procedure.

Premijer Novalić danas je objavio kako se Federacija BiH odlučila za nabavku 500.000 vakcina od Kine. Time je i potvrđena naša jučerašnja sumnja: Navodno prolongiranje kupovine vakcina Sputnik V s Vladom Kantona Sarajevo nije ništa drugo nego pokušaj sprečavanja ove transparentne nabavke kako bi se sklopio, kako sam Novalić kaže, tajni ugovor s nekim ko je Vladi FBiH podobniji.(…) S obzirom na činjenicu da je Vlada FBiH kao prigovor na rusku vakcinu imala i navodnu nezainteresiranost građana za nju, tražimo od Vlade da pokaže istraživanje na osnovu kojeg su zaključili da je taj interes veći za kinesku.

Saopćenje Naše stranke, 10. 6. 2021.

Iz Kabineta premijera su istakli da Vlada nikada nije odustala od nabavke niti jedne vrste vakcina, te kako Zavod za javno zdravstvo i Vlada odgovorno obavljaju svoj posao vezan za nabavku vakcina.

Pfizer pokušavamo nabaviti u saradnji sa državnim nivoom, a sa Vladom Kantona Sarajevo radimo na nabavci Sputnik V preko Ruskog fonda.

Saopćenje iz kabineta premijera FBiH, 10. 6. 2021.

I pored više obećanja koja su stigla iz Vlade FBiH posljednjih mjeseci o skorom dolasku velikog broja vakcina nabavljenih direktnim putem, u ovaj entitet još uvijek nisu stigle direktno nabavljene vakcine. Od marta ove godine, kada je prvi put najavljen dolazak većeg broja direktno nabavljenih vakcina, veliki broj građana se vakcinisao van granica Bosne i Hercegovine. Zajednička nabavka Vlade KS-a i Vlade FBiH dovedena je u pitanje zbog “neispunjenih zahtjeva”, a ostaje da vidimo da li će prebacivanje odgovornosti između političkih partija i različitih nivoa vlasti još jednom biti plaćeno ugrožavanjem zdravlja građana.

(Istinomjer.ba)