Idi na sadržaj

Inicijativa “Istinomjer” – Monitoring rada Vlade FBiH

news-2012-March-zasto_ne_359854615Dana 17. marta 2012. godine, UG “Zašto ne”, u okviru inicijative “Istinomjer”, promovirala je na press konferenciji rezultate monitoring, te pregled najvažnijih obećanja i njihove realizacije povodom godine dana rada Vlade Federacije BiH nakon Opštih izbora 2010.

Projekat “Istinomjer” je tokom monitoringa uzeo u obzir predizborne programe onih stranaka koje su formirale vlast na nivou Federacije BiH, tako su u kontekstu ovog Izvještaja o napretku analizirani predizborni programi Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Stranke demokratske akcije (SDA), Narodne stranke „Radom za boljitak“ (NSRzB) i obećanja data u programu „Osnove za formiranje vlasti u Federaciji BiH i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010-2014“ (u daljem tekstu „Platforma“).

Prema rezultatima monitoringa prve godine mandata Vlade FBiH, može se konstatovati da u pojedinim oblastima jeste ostvaren napredak, ali da on nije ni blizu onoga što se moglo očekivati na osnovu rada u prvoj polovini prve godine mandata. Sporost u usvajanju reformskih zakona, te nedostatak finansijskih sredstava za implementaciju započetog, predstavljaju ključne probleme u ispunjavanju ciljeva najavljenih predizbornim obećanjima. Ukoliko Vlada ne ubrza tempo rada na ostvarivanju ovih ciljeva, upitno je u kojoj mjeri će stranke koje participiraju u vlasti do kraja mandata ispuniti svoje programe.

Pregled progresa u  ispunjavanju obećanja u pojedinim oblastima možete pronaći na ovom linku.

U narednom periodu istraživački tim Istinomjera će nastaviti sa monitoringom rada Vlade FBiH i prezentovati javnosti rezultate u intervalima od šest mjeseci.