Inicijativa R2G4P održala prvi Policy forum i ljetnu školu s fokusom na borbu protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi

U organizaciji Instituta za javne financije iz Zagreba i Centra za studiranje demokratije (CSD) iz Sofije, inicijativa R2G4P (Regional Good Governance Public-Private Partnership Platform) je 7. juna 2022. održala svoj prvi Policy forum (Anti-Corruption аnd Good Governance in Southeast Europe: Towards Innovative Public-Private Partnership Solutions) te dan poslije i ljetnu školu. Učesnici/e Foruma imali/e su priliku steći znanje o temama integriteta nabavki i političke korupcije te raspravljati o izazovima pred demokratskim društvima iz regije u vrijeme rastućih geopolitičkih tenzija.

Poseban fokus stavljen je na regionalne antikorupcione politike, a među ključnim govornicima/ama našli/e su se Daniel Freund, član Evropskog parlamenta, Ognian Zlatev, šef predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj, Nj.E. ambasador Haakon Blankenborg, ambasador Norveške u Hrvatskoj, te Constantine Palicarsky, šef UNODC-ovog programskog ureda u Srbiji.

Ovom prilikom članovi/ice R2G4P inicijative predstavili/e su ovogodišnji Izvještaj o dobrom upravljanju u jugoistočnoj Evropi (SEE Good Governance Report), koji u fokusu ima dvije najslabije tačke državnih uprava u regiji – integritet sistema javnih nabavki i upravljanje u energetskom sektoru.

Spomenuti izvještaj ima za cilj omogućiti dublje razumijevanje izazova u regionu, kao i stvoriti preduslove za antikorupcijske reforme u devet zemalja regije – Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Nakon Policy foruma, 8. juna održana je i ljetna škola, koja je imala za cilj obučiti studente/ice i stručnjake/inje iz regije o korištenju savremenih tehnologija, alata i indikatora za praćenje i procjenu korupcije te zarobljavanja države.

UG „Zašto ne“ je punopravni partner na R2G4P inicijativi, čiji su predstavnici/e aktivno učestvovali/e na R2G4P Policy forumu i u ljetnoj školi.

UG “Zašto ne” i SEE Check mreža među 500 učesnika/ca konferencije GlobalFact 9

GlobalFact je najveća i najutjecajnija konferencija o fact-checkingu na svijetu, čiji je organizator Poynter -...

Sofija Tovarovic

Predstavnici/e UG “Zašto ne” doprinijeli/e izradi strategija odnosa s javnošću antikorupcijskih tijela

Na Jahorini je 28. juna 2022. godine održan konsultativni sastanak za pripremu strategija odnosa s javnošću antikorupcijskih tijela u okviru projekta „Informisani građani i učinkoviti mehanizmi u...

Sofija Tovarovic

Predstavnice UG “Zašto ne” prisustvovale tematskoj sjednici “Do boljih prilika za mlade u FBiH”

Predstavnice Udruženja građana i građanki “Zašto ne” prisustvovale su tematskoj sjednici “Do boljih prilika za mlade u FBiH”, održanoj u cilju poboljšanja statusa mladih u Federaciji BiH, a čiji su...

Sofija Tovarovic