Inicijativa R2G4P održala prvi Policy forum i ljetnu školu s fokusom na borbu protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi

U organizaciji Instituta za javne financije iz Zagreba i Centra za studiranje demokratije (CSD) iz Sofije, inicijativa R2G4P (Regional Good Governance Public-Private Partnership Platform) je 7. juna 2022. održala svoj prvi Policy forum (Anti-Corruption аnd Good Governance in Southeast Europe: Towards Innovative Public-Private Partnership Solutions) te dan poslije i ljetnu školu. Učesnici/e Foruma imali/e su priliku steći znanje o temama integriteta nabavki i političke korupcije te raspravljati o izazovima pred demokratskim društvima iz regije u vrijeme rastućih geopolitičkih tenzija.

Poseban fokus stavljen je na regionalne antikorupcione politike, a među ključnim govornicima/ama našli/e su se Daniel Freund, član Evropskog parlamenta, Ognian Zlatev, šef predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj, Nj.E. ambasador Haakon Blankenborg, ambasador Norveške u Hrvatskoj, te Constantine Palicarsky, šef UNODC-ovog programskog ureda u Srbiji.

Ovom prilikom članovi/ice R2G4P inicijative predstavili/e su ovogodišnji Izvještaj o dobrom upravljanju u jugoistočnoj Evropi (SEE Good Governance Report), koji u fokusu ima dvije najslabije tačke državnih uprava u regiji – integritet sistema javnih nabavki i upravljanje u energetskom sektoru.

Spomenuti izvještaj ima za cilj omogućiti dublje razumijevanje izazova u regionu, kao i stvoriti preduslove za antikorupcijske reforme u devet zemalja regije – Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Nakon Policy foruma, 8. juna održana je i ljetna škola, koja je imala za cilj obučiti studente/ice i stručnjake/inje iz regije o korištenju savremenih tehnologija, alata i indikatora za praćenje i procjenu korupcije te zarobljavanja države.

UG „Zašto ne“ je punopravni partner na R2G4P inicijativi, čiji su predstavnici/e aktivno učestvovali/e na R2G4P Policy forumu i u ljetnoj školi.

Analiza aktivnosti Parlamenta FBiH u mandatu 2018 – 2022: Više od 150 prijedloga i nacrta usvojeno u oba doma

Platforma Javna rasprava donosi statističku analizu aktivnosti domova Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH)...

Sofija Tovarovic
Foto: CDT

UG “Zašto ne” na konferenciji “Važnost poštovanja prava na slobodan pristup informacijama za otvorenost državne uprave”

Konferencija “Važnost poštovanja prava na slobodan pristup informacijama za otvorenost državne uprave”, koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT Crna Gora), uz podršku Nacionalne...

Amina Izmirlić

Aktuelni parlamentarci/ke ponovo na izbornim listama: Ko je bio naj(ne)aktivniji u proteklom mandatu?

Pojedini parlamentarci/ke koji su osvojili mandat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) na Općim izborima 2018. godine ponovo su svoje mjesto našli/e na izbornim listama za...

Sofija Tovarovic